@article { author = {سبحانی, امیر}, title = {-}, journal = {Iranian Journal of Agriculture Science}, volume = {1}, number = {0}, pages = {-}, year = {1999}, publisher = {}, issn = {}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {An experiment was conducted to study the allelopathic effect of different parts of weeds on the growth and yield of three Iranian wheat varieties, the type of design was completely randomized in factorial arrangment with six replications per treatment. One factor was wheat cultivars including Hirmand, Ghods, and Falal. and the second factor was different kinds of weed extracts. Each pot was considered as one experimental :.lll. TL..: pots were filled with soils from the field. The soil was washed several times in order to remove the plant residues. Five seeds were equally arranged and planted in each pot. The depth of planting was 3 centimeters. Statical analysis was carried out on plant character such as stem length, numher of tillers. numher of seeds per panicle.thousand seed weight, Panicle length, along with morphological characteristics and hiological yield. The experimental results indicated that the weeJ's powder in the ratio of 1 to 20 (1 Kg of weed's powder in 20 liters of water) in some treatments increased the yield while in other cases decreased the yield of wheat cultivars. Among the three wheat cultivars, Ghods showed the highest degree of tolerance to alleIopathic effect of weed extracts.}, keywords = {Weed residues,Wheat variety & Weed extract}, title_fa = {بررسی اثر بقایای علفهای هرز روی خصوصیات زراعی سه رقم گندم ایرانی در شرایط طبیعی غیر مزرعه ای}, abstract_fa = {به منظور بررسی آثار مواد مترشحه و مواد حاصل از تجزیه اندامهای مختلف علفهای هرز روی رشد و عملکرد، تولید و شناخت تحمل ارقام مختلف گندم ایرانی نسبت به آثار آللوپاتی آزمایشی در قالب فاکتوریل 2 عاملی که یکی از عوامل شامل گندم رقم هیرمند، قدس و فلات و عامل دوم شامل تیمارهای علف هرز در 6 تکرار انجام شد. خاک گلدانها از مزرعه تهیه و هر گلدان به منزله یک واحد آزمایشی در نظر گرفته شد و به منظور کاهش بقایای نباتات زراعی خاک مزرعه چندین بار شستشو گردید و بذور به تعداد مشخص 5 عدد در فاصله های مساوی با توزیع متقارن همسان در عمق 3 سانتی متری در گلدانها کشت شد. صفات مرفولوژیک، عملکرد و اجزاء عملکرد اندازه گیری شد و نتایج نشان داد که پودر علفهای هرز به نسبت 1 به 20 وزنی با آب ( 1 کیلو در 20 لیتر)، در پاره ای تیمارها باعث افزایش عملکرد و در پاره ای دیگر کاهش عملکرد را در ارقام گندم شد در میان ارقام، گندم قدس بیشترین مقاومت را در مقابل اثرات سوء عصاره علفهای هرز از خود نشان داد.}, keywords_fa = {بقایای علفهای هرز,سه رقم گندم و عصاره علفهای هرز}, url = {https://jijas.ut.ac.ir/article_13573.html}, eprint = {https://jijas.ut.ac.ir/article_13573_7f3062002f51754da7555d88af37b5e3.pdf} }