@article { author = {وزوائی, علی and قادری, ناصر and طلائی, علیرضا and بابالار, مصباح}, title = {-}, journal = {Iranian Journal of Agriculture Science}, volume = {32}, number = {2}, pages = {-}, year = {2001}, publisher = {}, issn = {}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Zinc sulphate and boric acid spray applications on, Shahroody 12, almond cultivars, in spring and fall seasons 1998-1999, were carried out in Horticulture Experiment Station of the Agricultural Faculty of Tehran University. The investigation was performed in a factorial randomized complete block design, in which three levels of zinc (0, 3000 and 5000 ppm) as well as boron (0, 1000 and 2000 ppm) were used as foliar application during bud formation in spring and after fruit harvest in autumn. Four healthy branches of 0.5m length were selected in each tree and the flower numbers recorded. One month later, at the end of flowering period and in June the fruit numbers on the same brancehs were recorded to determine the initial and final fruit set. During the next spring (1999), The same procedures for counting fruit set were repeated. The results showed that foliar application of 2000 ppm boric acid (in 1998) had significant effect on initial fruit set as compared to control, but in 1999 no significant effects on initial fruit setting were observed. The final fruit set in 1998 and 1 999 showed considerable increase due to boric acid application as compared to control. Zinc sulphate application had no significant effect on initial and final fruit setting during years 1998-1999. The treatments caused a significant increase in leaf zinc and boron content.}, keywords = {almond,boron,Spray,Zinc}, title_fa = {اثر محلول پاشی اسید بوریک و سولفات روی بر تشکیل میوه بادام}, abstract_fa = {در این تحقیق اثر محلول پاشی اسید بوریک و سولفات روی در دو فصل بهار و پاییز سال 1377 بر روی بادام رقم شاهرودی شماره (12) در باغ تحقیقاتی گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران کرج مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش بصورت فاکتوریل بر پایه بلوکهای کامل تصادفی اجرا شد و در آن سه سطح اسیدبوریک (2000 و 1000 و 0 میلی گرم در لیتر) و سه سطح سولفات روی (5000 و 3000 و 0 میلی گرم در لیتر) مورد استفاده قرار گرفت. محلول پاشی بهاره در مرحله قبل از باز شدن جوانه های گل Popcorn و محلولپاشی پاییزه در اوایل مهر یک ماه بعد از برداشت میوه انجام و درصد تشکیل میوه اولیه داشت. ولی در سال 1378 تفاوت معنی داری در تشکیل میوه مشاهده نشد. میزان تشکیل میوه نهایی در سالهای 1377 و 1378 تحت تیمار اسید بوریک بطور قابل توجهی افزایش یافت. ولی تیمار سولفات روی اثر مشخصی بر تشکیل میوه نهایی در سالهای 1377 و 1378 تحت تیمار اسید بوریک بطور قابل توجهی افزایش یافت. ولی تیمار سولفات روی اثر مشخصی بر تشکیل میوه اولیه و نهایی نداشت. میزان « بر » و « روی » برگ در اثر محلول پاشی بطور مشخصی در سطح 5% افزایش یافت.}, keywords_fa = {بادام,بر,روی,محلول پاشی}, url = {https://jijas.ut.ac.ir/article_13768.html}, eprint = {https://jijas.ut.ac.ir/article_13768_dc48406600ec3e001617ab7a84db8211.pdf} }