@article { author = {خانقاه, حسن زینالی and سوهانی, وعلیرضا}, title = {-}, journal = {Iranian Journal of Agriculture Science}, volume = {4}, number = {0}, pages = {-}, year = {1999}, publisher = {}, issn = {}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {This research was conducted in order to have genetic evaluation of some important agronomic traits as related to seed yield, using 14 soybean varieties from different maturity groups in a randomized complete block design with four replications at Bayo Cola Experiment Station of Mazandaran Research Center in 1991 growing season. The traits under evaluation were seed yield (gr/plot), plant height (em), number of pods/plant, number of seeds/plant, number of seeds,! pod, number of nodes/ plant, pod length (em), number of branches/plant, lOa-seed weight (gr), number of days to flowering, harvest index, length of internode (em), number of pods/node, and seed filling period ( days). Analysis of variance showed that there were significant differences among varieties in terms of traits under study, indicating the existance of genetic variation among varieties. Among the desired traits, number of pods/plant, number of seeds/plant, and IOO-seed weight. al] of which are considered yield components, had the highest amount of correlation with seed yield. Using multiple linear regression model. 12 traits under study, showed 89% of total variations in seed yield, were attributed to four traits; namely number of pods/plant, number of seeds/plant, IOO-seed weight, and number of seeds/pod while 89% was attributed to all the traits under study. Results of path analysis showed that the highest direct effect, being positive, was related to number of seeds/plant and the lowest direct effect, which was negative, was related to the number of seeds/pod. Number of seeds/plant in the first place, number of pods/plant and 100-seed weight in the second and third places, each or all together. can be used directly or indirectly as selection criteria for identification of high yielding genotypes in segregating generations. Results of Factor analysis showed the importance of those four traits through an important factor, called yield component. This factor explained 21 % of total variation in data.}, keywords = {Analysis,Genotypic correlation,Multivarite,soybean,yield}, title_fa = {بررسی ژنتیکی برخی از صفات مهم زراعی با عملکرد دانه در سویا از طریق روشهای آماری چند متغیره}, abstract_fa = {این تحقیق بمنظور بررسی ژنتیکی برخی از صفات مهم زراعی با عملکرد دانه با استفاده از14 رقم سویا از گروههای با رسیدگی متفاوت،در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقاتی بایع کلا وابسته به مرکز تحقیقات مازندران در سال زراعی 1372 به اجرا درآمد.درمجموع 12صفت مربوط به رشد رویشی،زایشی واجزاءعملکرد دراین تحقیق مورد ارزیابی قرار گرفتند.نتایج تجزیه واریانس نشان دادکه ارقام از نظرصفات مورد بررسی اختلاف معنی داری دارند که دلالت بروجود تنوع ژنتیکی بین ارقام مینماید.صفات تعداد غلاف در بوته،تعداد دانه در بوته ،ووزن 100دانه که همگی جزو اجزاءعملکرد محسوب می شوند،به ترتیب بالاترین همبستگی ژنوتیپی را با عملکرد دانه داشتند.در مدل رگرسیون چندگانه 086/0 ،تغییرات درعملکرد دانه توسط تعداد غلاف دربوته،تعداد دانه در بوته،وزن صددانه وتعداد دانه در غلاف و089/0 آن توسط کلیه صفات مورد بررسی توجیه گردید.لذا از این چهارصفت مزبور برای انجام تجزیه علیت استفاده شد.نتایج تجزیه علیت نشان دادکه،بیشترین اثر مستقیم ومثبت بر عملکرد دانه مربوط به تعداددانه دربوته وکمترین آن مربوط به تعداد دانه در غلاف بود.نتایج تجزیه به عاملها هم اهمیت صفات مربوط به اجزای عملکرد وعملکرد دانه را در قالب عامل مهمی که عامل عملکرد نامیده شده بود و21درصد کل تغییرات داده ها را توجیه نمود نشان داد.}, keywords_fa = {تجزیه چندمتغیره,سویا,عملکرد,همبستگی ژنوتیپی}, url = {https://jijas.ut.ac.ir/article_14056.html}, eprint = {https://jijas.ut.ac.ir/article_14056_3cbfd079c2151325c440278ac39d6df9.pdf} }