@article { author = {کاشی, عبدالکریم}, title = {-}, journal = {Iranian Journal of Agriculture Science}, volume = {2}, number = {0}, pages = {-}, year = {1993}, publisher = {}, issn = {}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {The effects of two irrigation intervals (7 and 14 days) and four levels of tea wastes (0,510, and 15 t/ha) on the quantitative and qualitative characters of waternelon (Citrullus vulgaris Schrad.), cv. Charlston Gray were studied. A split plot design with three replications was used. Studied characters were stem length, yield, yield components (number and mean weight of fruits per plant, number and weight of healthy and infected fruits with physiological blossom-end rot, percentage of soluble solids in fruits and soil moisture content. Irrigation intervals did not have any significant effects on stem length, percentage and number of healthy and infected fruits, but had positive effects on yield and its components. A 7-day irrigation interval produced less soluble solids than the 14-day interval. Tea wastes treatments had positive and significant effects on most of the studied characters. Stem length increased by 50% to 69%, yield by 25% to 35% and mean weight of fruits by 19% to 23%. Tea wastes application had no effect on the number of fruit per plant. There was not a significant statistical interaction between irrigation intervals and tea wastes application The effects of tea wastes application on the weight. percentage and number of infected fruits were significant. Increasing the amount: of tea wastes application decreased the percentage of infected fruits by 30% to 44% compared to control (without applying tea wastes). Soil moisture determination showed that the tea wastes application was effective on soil moisture conservation and conservently had more effects on the studied characters than the irrigation interval treatments.}, keywords = {}, title_fa = {اثر دور آبیاری وکاربرد ضایعات چای روی صفات کمی و کیفی هندوانه چارلستون گری}, abstract_fa = {اثر دو دور آبیاری (7و 14 روز یکبار) وکاربرد چهار مقدار ضایعات چای (0‘ 5‘10و15 تن در هکتار) روی صفات کمی وکیفی هندوانه رقم چارلستون گری طی سالهای 1365 و 1366 در مزرعه تحقیقاتی گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران مورد مطالعه قرار گرفت. برای اجرای آزمایش از طرح کرتهای خرد شده در سه تکرار استفاده شد. صفات مورد مطالعه عبارت بودند از طول ساقه‘ عملکرد محصول ‘اجزاء تشکیل دهنده عملکرد(تعداد و میانگین وزن میوه در بوته) ‘ تعداد و وزن میوه های سالم و میوه های آلوده به بیماری فیزیولوژیکی پوسیدگی گلگاه ‘ درصد مواد جامد محلول درمیوه و میزان رطوبت خاک‘ نتایج بررسی نشان داد که دور آبیاری روی طول ساقه و درصد تعداد میوه های سالم و آلوده به پوسیدگی گلگاه اثر معنی داری نداشت. ولی روی وزن متوسط میوه های سالم و میوه های آلوده و همچنین روی عملکرد و اجزاء تشکیل دهنده آن اثر مثبت معنی داری داشت. در دور آبیاری 7 روز یک بار درمقایسه با 14 روز یکبار مقدرمواد جامدمحلول کمتر بود. تیمارهای کاربرد ضایعات چای روی اغلب صفات اندازه گیری شده اثر مثبت معنی داری نشان داد. بطوری که طول ساقه به میزان 50 تا 64 درصد‘ عملکرد 25 تا 35 درصد ووزن متوسط میوه 19 تا 23 درصد درمقایسه با شاهد افزایش یافت. کاربرد ضایعات چای روی تعداد میوه در هر بوته اثری نداشت. ضمناً بین دور آبیاری وکاربرد ضایعات چای اثرمتقابل معنی داری بدست نیامد. اثر مقادیر ضایعات چای روی درصد وزنی و تعداد میوه های آلوده به پوسیدگی گلگاه نیز قابل توجه بود. به طوری که با افزایش مقدار مصرف ضایعات چای درصد تعداد میوه های آلوده به میزان 26 تا32 درصد و درصد وزنی میوه های آلوده به مقدار 30 تا 44 درصد درمقایسه با شاهد (بدون مصرف ضایعات چای) کاهش یافت. اندازه گیری درصد رطوبت خاک نشان داد که ضایعات چای در حفظ رطوبت خاک نقش موثری داشته و حفظ رطوبت خاک بیشتر از دور آبیاری روی صفات مورد بررسی موثربود.}, keywords_fa = {}, url = {https://jijas.ut.ac.ir/article_15760.html}, eprint = {https://jijas.ut.ac.ir/article_15760_42cbf4730aeac1d645324d4818104826.pdf} }