@article { author = {لو, بهزاد سرخی الله and صمدی, بهمن یزدی and عطاری, احمد}, title = {-}, journal = {Iranian Journal of Agriculture Science}, volume = {4}, number = {0}, pages = {-}, year = {1998}, publisher = {}, issn = {}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {To determine the relationship between genetic variation and climatic and geographical classification, 500 bread wheat lines belonging to Iranian Cereal Collections were studied in an augmented design with four checks and 20 blocks, in 1994. Measuerments were made on days to flowering, days to physiological maturity, grian filling period, flag leaf breadth, flag leaf area, length of flag leaf sheath, extrusion length, .peduncle diameter, spike length, plant height, grain yield, biological yield, harvest index, kernel per spike, 1000 kernel weight, spikelets per spike, fertile spikelets, florets per spikelet, fertile florets per spikelet and spikes per plot. The importance of all triats for dissociation of zones and climates was revealed by analysis of variance and preliminary studies of differences among samples for mentioned triats, but the final grouping was made using the characters that had significant correlations with climate grouping index. The cluster and principal component analysis were used for grouping climates and geographical zones of investigated samples. The results showed that there is a good relative relationship between genetic diversity and climatic diversity, while no relationship was found between genetic diversity and geographical classificatin. This study also indicated that the principal component analysis is a useful tool for grouping the evaluated samples of climates.}, keywords = {bread wheat,Climatic diversity,Genetic diversity,Geographical elassification}, title_fa = {بررسی تنوع ژنتیکی کلکسیون گندم نان ایران در رابطه با صفات مورفولوژیک و طبقه بندی جغرافیایی و اقلیمی}, abstract_fa = {به منظور تعیین رابطه تنوع ژنتیکی و طبقه بندی جغرافیایی و اقلیمی ‘ تعدا 500 لاین گندم نان متعلق به کلکسیون بخش تحقیقات غلات مؤسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر در سال 1373 ‘ در قالب طرح اگمنتد با 4شاهد و د ر20 بلوک ‘ مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات تعداد روز تا گلدهی ‘ تعداد روز تا رسیدن فیزیولوژیکی ‘ دوره پرشدن ‘ طول ‘ عرض و سطح برگ پرچم ‘ فاصله ما بین قاعده سنبله و پهنک برگ پرچم (اکستراژن ) ‘ قطر پداتکل ‘ طول سنبله ‘ وزن هزار دانه ‘ تعداد سنبلچه در سنبله‘ تعداد سنبلچه بارور‘ تعداد گلچه در سنبلچه ‘ تعداد گلچه زایا وتعداد سنبله درکرت ‘ ارزیابی شدند. تجزیه واریانس و مطالعات مقدماتی تفاوت نمونه ها ازحیث صفات مورد بررسی‘ اهمیت کلیه صفات مذکور را درتمایز شهرها و اقلیم ها‘ مشخص نمود. لیکن گروه بندی نهایی با توجه به صفاتی صورت پذیرفت که همبستگی های معنی داری با شاخص گروه بندی های اقلیمی داشتند. جهت گروه بندی اقلیم ها و مناطق جغرافیایی نمونه های مورد بررسی از تجزیه خوشه ای و تجزیه به مؤلفه های اصلی استفاده شد. نتایج حاصل‘ الگوپذیری نسبتاً خوب تنوع ژنتیکی از تنوع اقلیمی را نشان داد. اما بین تنوع ژنتیکی و تقسیم بندی جغرافیایی رابطه مشخصی وجود نداشت . همچنین مشخص شد که تجزیه به مؤلفه های اصلی‘ ابزار مفیدی برای گروه بندی اقلیم های نمونه موردبررسی می باشد.}, keywords_fa = {تنوع ژنتیکی,طبقه بندی جغرافیایی و تنوع اقلیمی,گندم نان}, url = {https://jijas.ut.ac.ir/article_15862.html}, eprint = {https://jijas.ut.ac.ir/article_15862_06f5be9556b23b65bfff7800e30bd4c9.pdf} }