@article { author = {توکلی, منصور and علوی, اشرف}, title = {-}, journal = {Iranian Journal of Agriculture Science}, volume = {4}, number = {0}, pages = {-}, year = {1980}, publisher = {}, issn = {}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {It appeared almost impractical to employ dye—binding techniques such as Udy procedures for measurements of protein in Agricultural commodities having a narrow range of Protein contents.In this study instead of using a number of separate cultivars,a mixture sample of 10 cultivars of white bean and also 10 cultivars of lentil was taken for the developement of standard curves and correlation coefficient. Samples weighing 50 to 400 mg,were analyzed by a Udy protein analyzer.The observations (logs of %T)were highly correlated with the amounts of Protein measured by Kjeldahl method.The relationships between Protein in mg and the corresponding logs of percent transmission were presented graphically and as regression equations.The differences between protein contents of 20 cultivars of the two pulses by Kjeldahl and Udy using the above relationships were not statistically significant}, keywords = {-}, title_fa = {اندازه گیری پروتئین حبوبات با معرف رنگی}, abstract_fa = {استفاده از روشهای رنگ سنجی درتعیین میزان پروتئین در فرآورده های کشاورزی که دامنه تغییرات این مواد در آنها محدود است. به آسانی امکان پذیر نمی باشد. دراین بررسی بجای استفاده از تعدادی از ارقام بطور جداگانه ‘ از مخلوط ده رقم لوبیای سفید و ده رقم عدس برای تعیین معادله خطی ‘ ضریب همبستگی ومنحنی استاندارد این محصولات استفاده گردید. نمونه هایی از آرد لوبیات و عدس به وزن 50 تا 400 میلی گرم با اختلاف 25 میلی گرم به وسیله دستگاه سنجش پروتئین یودی مورد آزمایش قرار گرفت. ضریب همبستگی داده های حاصله با این روش (لگاریتم درصد عبورنور) با مقدار واقعی پروتئین نمونه های بکار رفته که با روش کلدال مشخص شده بود محاسبه و رابطه بین مقدار پروتئین و درصد عبور نور بصورت معادله خطی ومنحنی های مربوط مشخص گردید. برای تعیین دقت نسبی این روش ‘ مقدار پروتئین 20 رقم لوبیا و 20 رقم عدس با روش کلدال و یودی بر اساس روابط فوق بر آورد گردید. اختلاف میانگین درصد پروتئین که با دو روش فوق اندازه گیری شده بود.از نظر آماری معنی دار نشد.}, keywords_fa = {}, url = {https://jijas.ut.ac.ir/article_16194.html}, eprint = {https://jijas.ut.ac.ir/article_16194_5d1c4b99840cfca54cd0a85ce9fdd2c9.pdf} }