@article { author = {رسولیان, غلامرضا}, title = {-}, journal = {Iranian Journal of Agriculture Science}, volume = {3و4}, number = {0}, pages = {-}, year = {1989}, publisher = {}, issn = {}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {To investgate the feeding effects of twoalfalfa aph.ids on protein and foliaqe weight reduction, following methods were used:These studies were conducted in Screening cages in wich young alfalfa plants were artificially by the certain numoer of apnids. The infested and noninfested pIants were cut and compared for yield and protein contents. The results indicated, that, the green Pea aphid (Acyrthosiphon Pisum) decreased the foliage yield of alfalfabétiê’ 27;7-75. 5 percent. The spotted alfalfa aphid (Therioaphis trifolii) also decreased the foliage yield between 20—50 percent and protein contents 25-50 percent when comparing to the check.}, keywords = {}, title_fa = {بررسی کاهش محصول و پروتئین یونجه توسط شته سبز نخود فرنگی و شته خالدار یونجه در کرج}, abstract_fa = {به منظور بررسی و ارزشیابی خسارت شته های یونجه از نظر کاهش محصول وپروتئین ‘ضمن آزمایش ‘ از قفسهای توری استفاده گردید. وگلدانهای یونجه زیر آنها جای داده شد . ومصنوعا" توسط شته ها آلوده گردید. و درهنگام برداشت‘ میزان محصول یونجه مورد بررسی ومقایسه قرار گرفت. همچنین نمونه های مورد آزمایش با دستگاه کلدال اتوماتیک تجزیه شد ومقدار پروتئین آنها تعیین ومورد مطالعه قرار گرفت.نتایج بررسیهای مربوطه نشان داده است. که میزان محصول یونجه های آلوده 20 تا 75 درصد (به نسبت شته ها) کاهش پیدا کرده و نقصان پروتئین به میزان 8 تا 5/46 درصد بوده است.}, keywords_fa = {}, url = {https://jijas.ut.ac.ir/article_16200.html}, eprint = {https://jijas.ut.ac.ir/article_16200_349454b3a32594cd17a4f1d06e889415.pdf} }