@article { author = {کاشی, عبدالکریم and عابدی, بهرام}, title = {-}, journal = {Iranian Journal of Agriculture Science}, volume = {4}, number = {0}, pages = {-}, year = {1998}, publisher = {}, issn = {}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Effects of vine pruning and fruit thinning on the yield and quality of fruits of four local melon cultivars (land races) “Khatoni”, “Jabbari”, “Haj-Mashallah” and “Ghasri” were investigated. Vine training treatments were as follows: 1 - Topping (cutting off the main stem, leaving two nodes for producing two primary laterals. 2 - Topping plus discarding nil secondary lateral shoots as well as flowers and fruits upto the 6-8th node on the two primary lateral stems (called as Tarash). 3 - Tarash plus keeping only two fruits per plant (called as Gholghiri), and, 4 - Control (no treatments on the vines). A strip plot design with four replicats was used for this experiment. The results showed that pruning and fruit thinning had no significant effects on the total yield, but the marketable yield was significantly higher at 1% level in “Gholghiri” treatment when compared with the other treetments. There was an inverse relationship between the number of the fruits per vine and the mean weight of the fruits as expected, such that the control with a mean number of 3.6 fruits per vine had a mean weight of 1.68kg per fruit, while the Gholghiri treatment with only two fruits per vine was showing a mean weight of 2.96kg per fruit. Furthermore, because of discarding extera secondary lateral shoots and thinning the fruits in Gholghiri treatment, the number of infested fruits with melon fruit fly (Myopardalis pardalina) was reduced, and fruits ripenned more regulary. Pruning the vines and thinning the fruits resulted to an increase in the lenght of the fruits, the thickness of the flesh and the size of the seed cavity. On the contrary, these treatments decreased dry weight and as a result total soluble solids of the fruits. There was no significant interaction between the four tested melon cultivars and the training systems, and all cultivars showed similar responses to the treatments. For all the measured characters, melon cultivars “Haj-Mashallah” and “Ghasri” were superior to “khatoni” and “Jabbari” cultivars.}, keywords = {Cultivar,Fruit selection,Fruit thinning,melon,pruning,Tarash,Yield & Quality}, title_fa = {بررسی اثرات هرس و تنک میوه بر روی عملکرد و کیفیت میوه ارقام خربزه (Cucumis melo L.)}, abstract_fa = {در این بررسی اثر هرس و تنک میوه روی عملکرد و کیفیت میوه چهار رقم خربزه محلی(خاتونی‘ جباری‘ حاج ماشا ا... و قصری) در مزرعه آزمایشی شرکت نیل آباد تربت جام در استان خراسان مورد مطالعه قرار گرفت . تیمارهای تربیت بوته عبارت بودند از : هرس (قطعه ساقه اصلی) ‘ تراش (هرس+حذف ساقه های فرعی ثانوی ‘ گلها و میوه ها تا گره ششم الی هشتم دو ساقه فرعی) گلگیری (هرس+ تراش+ نگهداری تا 2 میوه در هر بوته) و شاهد (بدون تربیت بوته) . برای اجرای آزمایش از طرح آماری کرتهای نواری (strip plot) در چهار تکرار استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان دادکه هرس و تنک میوه اثر معنی دار در سطح 1 درصد از بقیه تیمارها بیشتر بود. بین تعداد میوه در هر بوته و وزن متوسط میوه رابطه عکی برقرار بود. به طوری که تعداد میوه در تیمار شاهد با میانگین 6/3 میوه در بوته‘ در تیمار گلگیری به 2 میوه درهر بوته کاهش داده شد. د رمقابل وزن متوسط میوه از 68/1 کیلوگرم در تیمار شاهد به 96/2 کیلو گرم در تیمار گلگیری افزایش یافت . همچنین در اثر حذف شاخ و برگ وتنک میوه در تیمار گلگیری از تعداد ‘ وزن و درصد میوه ها آفت زده توسط مگس خربزه (Myopardalis pardalina) کاسته شد و زمان رسیدن میوه ها یکنواخت تر بود. هرس و تنک میوه موجب شد تا با کاهش تعداد میوه در هر بوته بر طول میوه ها‘ ضخامت گوشت و اندازه حفره بذر افزوده شود. د رمقابل از درصد ماده خشک و به تبعیت از آن از درصد مواد جامد قابل حل کاسته شد. بین ارقام خربزه مورد آزمایش و تیمارهای تربیت بوته اثر متقابل معنی داری بدست نیامد وهمه ارقام در مقابل تیمارهای اعمال شده واکنش مشابهی نشان دادند. درکلیه صفات بررسی شده ‘ ارقام خربزه حاج ماشاا... و قصری بر ارقام خاتونی و جباری برتری داشتند.}, keywords_fa = {تراش,تنک میوه,خربزه,رقم,عملکرد و کیفیت,گلگیری,هرس}, url = {https://jijas.ut.ac.ir/article_16301.html}, eprint = {https://jijas.ut.ac.ir/article_16301_c6bf51f6921938d6674ae783184e5459.pdf} }