@article { author = {آلمانی, مسعود پرویزی and میشانی, سیروس عبد and صمدی, بهمن یزدی}, title = {-}, journal = {Iranian Journal of Agriculture Science}, volume = {1}, number = {0}, pages = {-}, year = {1997}, publisher = {}, issn = {}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {One of the aims in breeding sugar beet is to develop varieties with a low range of yield reduction where the deficiency of water occurs. The aim of this study was to investigate the sugar beet genotypes whose yield reduction was minimum when water deficiency conditions occur. For this purpose 145 sugar beet genotypes were studied in five experiments during a period of two years at S.B.S.I. Index of susceptibility (s) to drought stress in genotypes was also calculated. A low root yield which was caused by water deficiency , was observed in the experiments for both years (1991 & 1992), and genotypes showed different reactions to water stress. The results showed that drought caused an increase in the sugar content, amounts of potassium, amino N and alkalinity. Water deficiency resulted in a relatively low which sugar yield per hectar and an increase of 2 to 3 percent in sugar content in the root which can not compensate for sugar yield reduction due to low root yield caused by water stress. Variety pp 22 and lines 16459 and 14062 were found to have the highest tolerance to drought conditions.}, keywords = {}, title_fa = {بررسی ژنوتیپ های مختلف چغندرقند از نظر تحمل به خشکی}, abstract_fa = {کاشت ارقامی که کاهش عملکرد کمتری در شرایط آب داشته باشند یکی از اهداف بهنژادی چغندرقند است. به منظور بررسی ژنوتیپ هائی که در شرایط تنش رطوبتی کم ومحدود خاک نسبت به ژنوتیپ هائی که در شرایط مناسب رطوبت خاک قرار گرفتند حداکثر استفاده از رطوبت موجود رابعمل آورده و از عملکرد مناسب برخوردار باشند. تعداد 145 ژنوتیپ چغندرقند از موسسه تحقیقات اصلاح وتهیه بذر چغندرقند در طی دو سال و پنج آزمایش موردبررسی قرار گرفت. آزمایشها در مزرعه تحقیقاتی موسسه فوق واقع درکمال آباد کرج طی سالهای 1370 و 1371 انجام شد. نتایج این بررسی نشان دادکه کمبود آب مانع افزایش عملکردریشه در شرایط این آزمایش می شود. و ارقام عکس العمل مختلفی در این مورد از خود نشان دادند مقایسه نتایج آزمایشها نشان داد که تنش خشکی باعث افزایش عیار قند‘ مقدار پتاسیم ‘ ازت و قلیائیت ریشه می شود. تنش کمبود آب مانع افزایش میزان شکر استحصالی شده و افزایش عیار قند به میزان 2الی 3 درصد نمی تواند کمبود عملکرد ناشی از تنش خشکی را جبران نماید. براساس فرمول فیشر ومور (7) شاخص حساسیت به خشکی برآورد شد ومجموع آزمایشهای دو سال نشان داد که رقم PP22 و ژنوتیپ های 16459 و 1406 تحمل به خشکی بالایی دارند.}, keywords_fa = {تحمل به خشکی وشاخص حساسیت تنش خشکی,چغندرقند}, url = {https://jijas.ut.ac.ir/article_16457.html}, eprint = {https://jijas.ut.ac.ir/article_16457_14a37cc11eebf1d8a32cd04743ac9563.pdf} }