@article { author = {نیکخواه, علی and بنادکی, مهدی دهقان and زالی, ابوالفضل}, title = {-}, journal = {Iranian Journal of Agriculture Science}, volume = {35}, number = {1}, pages = {-}, year = {2004}, publisher = {}, issn = {}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {An experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of yeast (Saccharomyces cerevisiae SC47) on lactating performonce of Holestein dairy cows. In this experiment a balanced change-over design with twelve cows (in early lactation stage), four rations (1-4), three periods (28 day per period), three blocks and four cows per block was employed. Ingredients of the basal diet were alfalfa hay (23.65%), corn silage (17.2%) and concentrate (59.15%) on a dry matter basis. The experimental diets 1 through 4 contained 0, 3, 6 and 12 grams of yeast per day, respectively. The rations were fed to cows as total mixed ration (TMR), but yeast was top-dressed on the p.m allotment of the ration. The cows were fed individually ad libitum and milked three times a day. Daily milk yield was recorded while milk samples taken twice per week for determination of milk composition; also sampels of rumen liquor and blood were taken at the end of each period. In this experiment it was shown that dry matter intake and milk yield in cows were not affected by experimental diets. But milk compostion including fat, solid non fat and total solid percent were increased through feeding yeast culture (p0.05). The averages of fat corrected milk yield for 3.2% fat with respect to the rations 1-4 were 33.25, 30.92, 33.48 and 33.55; for 3.5% fat 31.61, 29.35, 31.81, and 31.9, and for 4% fat 29.29, 27.25, 29.47 and 29.53 kg per day. The diffrences between milk yield averages were not significant. The pH of cows rumen liquor was not significantly different. Also concentration of glucose, calcium, phosphorus, sodium, cholesterol, triglycerides, and total protein in plasma of cows receiving different diets were not different (p>0.05) while concentrations of potassium (p}, keywords = {lactating cow,Milk Composition,Plasma composition,Saccharomyces}, title_fa = {اثر مخمر ساکارومایسس سرویسیه روی تولید و ترکیبات شیر گاو هلشتاین}, abstract_fa = {به منظور تعیین اثر استفاده از سطوح مختلف مخمر ساکارومایسس سرویسیه (SC47) در تغذیه گاوهای شیرده و تولید آنها، آزمایشی با بکاربردن طرح چرخشی متوازن با دوازده راس گاو (در مرحله اول شیردهی)، چهار جیره (یک الی چهار)، سه دوره (هر دوره 28 روز)، سه بلوک و چهار رأس گاو در هر بلوک انجام شد. اجزای اصلی جیره پایه شامل یونجه خشک (65/23 درصد)، ذرت سیلوشده (2/17 درصد) و مواد متراکم (15/59 درصد) براساس ماده خشک بود.به جیره‌های آزمایشی یک الی چهار به ترتیب سطوح صفر، 3، 6 و 12 گرم مخمر ساکارومایسس سرویسیه در روز اضافه شد. جیره‌ها به صورت کاملاّ مخلوط مصرف شد، ولی مخمر بصورت افشان بر روی غذای وعدة بعد از ظهر خوراک پاشیده می‌شد. گاوها بصورت انفرادی و تا حد اشتها تغذیه و روزانه سه دفعه دوشیده می‌شدند. تولیدشیر در هر بار دوشش رکوردگیری و نمونه‌گیری از شیر هفته‌ای دو بار جهت تعیین ترکیبات آن صورت می‌گرفت. در پایان هر دوره آزمایشی نمونه گیری خون جهت تعیین متابولیتهای آن و نیز نمونه‌گیری از مایع شکمبه برای تعیین pH شکمبه گاوها انجام می‌شد. در این آزمایش میزان مادةخشک مصرفی، تغییرات وزن بدن و تولید شیر خام تحت تأثیر جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت ولی درصد چربی، درصد موادجامد بدون چربی و درصد کل موادجامد شیر با مصرف مخمر افزایش پیدا کرد(05/0P ). میانگین pH مایع شکمبه برای تیمارهای مختلف تفاوت معنی‌داری نیز با هم نداشت. همچنین غلظت گلوکز، کلسیم، فسفر، سدیم، کلسترول، تری‌گلیسریدها، نیتروژن اوره‌ای و کل پروتئین پلاسمای خون گاوهایی که جیره‌های متفاوت دریافت کردند اختلافی نداشت. ولی نیتروژن اوره‌ای پلاسمای خون گاوهایی که مخمر مصرف کرده بودند افزایش غیر معنی دار داشت(05/0P> ) همچنین غلظت پتاسیم (05/0P< ) ومنیزیم (05/0P}, keywords_fa = {ترکیبات پلاسما,ترکیبات شیر,ساکارومایسس,گاو شیرده}, url = {https://jijas.ut.ac.ir/article_17574.html}, eprint = {https://jijas.ut.ac.ir/article_17574_d522f024797ab32a746acd9f2f033b53.pdf} }