@article { author = {تقوی, تکتم سادات and بابالار, مصباح and عبادی, علی and زاده, حسن ابراهیم and عسگری, محمد علی}, title = {-}, journal = {Iranian Journal of Agriculture Science}, volume = {36}, number = {5}, pages = {-}, year = {2005}, publisher = {}, issn = {}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {The effect of nutrient solutions of three iron and boron concentrations on yield and, element concentrations in short day strawberry (Fragaria ananassa Duch. ‘Selva’) was studied. The experimental plants were grown in a mixture of peat moss and perlite (70: 30 respectively). They were irrigated with complete nutrient solutions of three different Fe and B concentrations. The solutions contained 5 Fe, 0.75 B; 10 Fe, 1.5 B and 20 Fe, 3 B mg/lit respectively. Other essential elements were added to these solutions in adequate amounts while the pH was regulated at 5.8 ± 0.2. The results indicated that the treatments did not have any effect on yield, but leaf total N, K, and B increased while NO3, P, Ca, Mg and Fe decreased with increasing Fe and B concentration in nutrient solutions. The concentration of NO3, total N, P, and Mg increased in fruits. The results demonstrated that the amount of total N, P, and K also increased in roots with an increase in Fe and B concentration in nutrient solutions. Increasing Fe and B did not increase yield and in lower levels of Fe and B, a lower nitrate concentration was detected in fruits, which is as desired by consumers. So based on the results it is suggested that a lower level of Fe and B (control solution) is a better choice for growing strawberry cv. Selva.}, keywords = {boron,Elements,Iron,Nutrient Solution,strawberry}, title_fa = {اثر سطوح مختلف آهن و بـُر روی مقدار عناصر و عملکرد توت فرنگی رقم سلوا}, abstract_fa = {اثر سه سطح آهن و بـُر بر عملکرد و غلظت بعضی از عناصر برگ، ریشه و میوه توت فرنگی روز خنثی، رقم سلوا (Fragaria × ananassa Duch. ‘Selva’) بررسی شد. گیاهان آزمایشی در بستر کشت مخلوط پیت خزه و پرلیت کاشته شدند و با محلولهای غذایی کامل با سه غلظت مختلف آهن و بـُر آبیاری شدند. غلظت آهن و بـُر در محلولهای غذایی بترتیب 5 میلی گرم آهن و 75/0 میلی گرم بـُر، 10 میلی گرم آهن و 5/1 میلی گرم بـُر، 20 میلی گرم آهن و 3 میلی گرم بـُر در لیتر به همراه مقدار کافی از سایر عناصر ضروری گیاه (8/5=pH) بود. نتایج نشان داد سطوح مختلف آهن و بـُر تاثیری روی عملکرد گیاهان نداشتند، اما افزایش آهن و بـُر سبب افزایش نیتروژن کل، پتاسیم و بـُر برگها و کاهش مقدار نیترات، فسفر، کلسیم، منیزیم و آهن برگها شدند. مقدار نیترات، نیتروژن کل، فسفر و منیزیم میوه ها افزایش یافت. همچنین افزایش سطح آهن و بـُر موجب افزایش مقدار نیتروژن کل، فسفر و پتاسیم در ریشه شد. از آنجاییکه در این تحقیق افزایش مقدار آهن و بـُر در محلول غذایی سبب افزایش عملکرد نشد، بنابراین سطح اول و دوم آهن و بـُر (5 یا 10 میلی گرم آهن و 75/0 یا 5/1 میلی‌گرم بـُر در لیتر) که مقدار نیترات میوه در آن کمتر و مقدار سایر عناصر در آن در حد متوسط قرار دارد بر سایر تیمارها برتری نشان دادند.}, keywords_fa = {آهن,بـُر,توت فرنگی,عناصر,محلول غذایی}, url = {https://jijas.ut.ac.ir/article_17670.html}, eprint = {https://jijas.ut.ac.ir/article_17670_ceebd1b24d9ae60344321d13d85ddc6a.pdf} }