@article { author = {امیدبیگی, رضا and مفاخری, سودابه and توکلی, علی}, title = {-}, journal = {Iranian Journal of Agriculture Science}, volume = {37}, number = {4}, pages = {-}, year = {2006}, publisher = {}, issn = {}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Medicinal pumpkin (Cucurbita pepo convar. pepo var. styriaca) is an annual plant belonging to the family of Cucurbitaceae. It bears a sprawling prickly stem, about 300-500 cm long. Tropical and sub-tropical regions of America are reported as origin of medicinal pumpkin. The seeds contain fatty oil, ?-sitostrol and E-vitamin as active substances that are used to cure prostatic hypertrophy as well as urinary tract irritation. In this study that was carried out in College of Agriculture at Tarbiat Modarres University, the effect of five pruning treatments at different developmental stages (no pruning, 3-5 nodes, 6-8 nodes, after appearance of the first flower and after 8-10 flowers appearance) on the number and weight of fruit, some characteristics of seed fatty oil and its fatty acids were studied. The results showed that pruning at 6-8 node stage significantly effected the number of fruits, fresh and dry weight of seed in the fruit as well as in the plot. The control (no pruning) and 6-8 node stage of pruning treatment had a significant effect on the number of seeds per fruit, fresh and dry seed weight per fruit, and per plot. The greatest 1000 seed weight was obtained from control. Pruning was demonstrated to have no effect on fatty oil content but fatty acids content was affected by pruning operations.}, keywords = {Fatty acids,Fatty oil,Medicinal pumpkin,prostate,pruning}, title_fa = {تاثیر هرس انتهای ساقه اصلی، بر برخی صفات گیاه دارویی کدوی تخمه کاغذی (کدوی پتی دانه)}, abstract_fa = {کدوی تخمه کاغذی ((Cucurbita pepo convar. pepo var. styriaca، گیاهی است علفی؛ یکساله از خانواده کدوییان که بومی مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری آمریکا بوده و از گیاهان دارویی بسیار ارزشمند در صنایع داروسازی کشورهای توسعه یافته می‌باشد. از بذرهای این گیاه به واسطه وجود مواد موثره حائز اهمیتی نظیر بتاسیتوسترول، اسیدهای چرب و ویتامین E، در درمان بیماریهایی نظیر تورم پروستات و سوزش مجاری ادرار استفاده می شود. در این تحقیق که در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد تاثیر هرس ساقه اصلی ( در 5 مرحله رشدی مختلف: بدون هرس ( شاهد)، 3 تا5 برگی، 6 تا 8 برگی، ظهور اولین گل و ظهور 8 تا 10 گل) بر تعداد و وزن میوه و برخی خصوصیات دانه، میزان روغن و درصد اسیدهای چرب تشکیل دهنده آن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد که تیمار هرس در مرحله 6 تا 8 برگی در مقایسه با سایر تیمارها سبب افزایش معنی داری در تعداد دانه در میوه، وزن تر و خشک دانه در میوه و کرت گردید. تیمارهای شاهد و هرس در مرحله ظهور 8 تا 10 گل از نظر وزن هزار دانه بالاتر از سایر تیمارها قرار گرفتند. میزان روغن تحت تاثیر هرس قرار نگرفت، همچنین درصد اسیدهای چرب روغن بسته به نوع تیمار هرس نوساناتی نشان داد.}, keywords_fa = {اسید چرب,پروستات,روغن,کدوی تخمه کاغذی,هرس}, url = {https://jijas.ut.ac.ir/article_17857.html}, eprint = {https://jijas.ut.ac.ir/article_17857_d077470ebd0086dbf36872ccf8d7f374.pdf} }