@article { author = {امانلو, حمید and الموتی, حمیدرضا میرزایی and نیکخواه, علی}, title = {-}, journal = {Iranian Journal of Agriculture Science}, volume = {37}, number = {4}, pages = {-}, year = {2006}, publisher = {}, issn = {}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Two experiments were conducted to determine the nutritive value of commercially processed cottonseed meals (CSMS) in IRAN. In exp.1, CSMS were compared for chemical composition, and then were determind for nutrients digestibility and total digestible nutrient (TDN) by in vivo technique (total fecal collection method (TFCM) and marke in method (MM)) by taking into the experiment a total of four Afshari breed sheep. In exp.2, dry matter (DM) organic matter (OM) and crude protein (CP) degradability of CSMS were assessed by in situ technique for 2, 4, 6, 12, 24, 47 and 72 h in three ruminally canulated wether sheep. In order to determine the disappearance rates in 0 h, samples were washed using cold water. Sheep were fed a total mixed ration containing 70% alfalfa and 30% barley based concentrate. DM and CP were corrected for the particles loss from bags. A completely randomized design was used to compare parameters. In exp.1, CP and cell wall (NDF) in CSMS were 25.47 to 31 and 26 to 34 percent respectively. Chemical compositions of CSMS other than NDF, were lower than tabular values of National Research Council in TFCM, the differences between means of digestible CP, digestible crude fiber and TDN being significant (P}, keywords = {Cotton seed meal,digestibility,Rumen degradability}, title_fa = {قابلیت هضم و فراسنجه‌های تجزیه‌پذیری مواد مغذی برخی از کنجاله‌های تخم پنبه تولید شده در ایران}, abstract_fa = {برای تعیین ارزش غذایی کنجاله‌های تخم پنبه تولید شده در ایران از سه کارخانة خاوردشت «خ»، بهپاک «ب» و روغن دشت «ر» نمونه‌هایی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. در آزمایش1، ترکیب شیمیایی و ضرایب هضمی مواد مغذی کنجاله‌های تخم پنبه با استفاده از چهار رأس گوسفند نر تعیین شد. در آزمایش 2، میزان تجزیه‌پذیری مؤثر ماده خشک، مادة آلی و پروتئین کنجاله‌های تخم پنبه با استفاده از سه رأس گوسفند نر اخته کانولا گذاری شده در شکمبه، تعیین شد. همچنین برای خروج ذرات از کیسه‌های نایلونی تصحیح انجام شد. ترکیب شیمیایی کنجاله‌های تخم پنبه «خ»، «ب» و «ر» برحسب درصد مادة خشک به ترتیب برای پروتئین خام 5/28، 31 و 47/25 درصد، دیواره سلولی 26، 26 و 34 درصد، انرژی خالص نگهداری (NEm) و انرژی خالص افزایش وزن (NEg) محاسبه شده به ترتیب، 9/1، 86/1، 87/1 و 26/1، 22/1، 23/1 مگا کالری بر کیلوگرم مادة خشک بود. در روش جمع‌آوری کل مدفوع میانگین قابلیت هضم پروتئین خام و TDN در کنجالة تخم پنبه «خ»، 07/67 و 23/57 درصد، در کنجالة تخم پنبه «ب»، 08/67 و 2/62 درصد و در کنجالة تخم پنبه «ر»، 93/66 و 36/57 درصد بود (05/0P}, keywords_fa = {تجزیه‌پذیری,قابلیت هضم,کنجاله تخم پنبه}, url = {https://jijas.ut.ac.ir/article_17866.html}, eprint = {https://jijas.ut.ac.ir/article_17866_a7182ddcdc02100081217efa9c89f72c.pdf} }