@article { author = {حسین‌آوا, سونا and ایمانی, علی and ماخنوف, م.}, title = {-}, journal = {Iranian Journal of Agriculture Science}, volume = {37}, number = {4}, pages = {-}, year = {2006}, publisher = {}, issn = {}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {This research was conducted in Kamal-Shahr Research Station during 1381-82 to evaluate the percentage of dicogamy, self-compatibility, and to select the best pollinizer for commercial varieties of hazelnut. Four trees of different varieties were selected for which some traits such as flower characteristics, type of flowering, pollination and fruit set were determined during the growing season. Pollination and fruit setting indicated that most varieties were cross pollinate, and some self pollen pollinated, and catking, so the rate of fruit set in isolated flowers is significantly different than in open pollinated ones. Fruit set in isolated flower as against open pollinated in varieties of Gerge, Gerdoii, Rasmi, Pashmineh, Fertil du cutard, Round du pimon, Negret, Paizeh and Shastak-2 was 5.8 & 14.33; 12.5 & 16.5; 7 & 9.25; 7.5 & 16.75; 16.25 & 18.75; 12.5 & 16; 8 & 16.25; 5.75 & 14.33, and 5.83 & 18.33 respectively.The results of pollen compatibility showed that the abilities of Gerdooii and Gerge of varieties as pollen donor and receptor were different. It was found that variety Gerdooii is an excellent pollinizer for varities: Fertile, Rasmi, Shastak-2, Negret and Gerdooii respectively. But variety Gerge is an excellent pollinizer for varieties: Gerdooii, Fertile, Rasmi, Negret, Shastak-2 and Gerge.Finally, among studied varieties in this exprimen, it was found that Fertile du cutard has the highest fruit set (13.95%) while the least fruit set was recorded for Gerge (10.29%).}, keywords = {Dicogamy,fruit set,Hazelnut,pollination,pollinizer}, title_fa = {بررسی و تعیین درصد دیکوگامی ،اتوگامی وانتخاب بهترین گرده زا برای ارقام تجارتی فندق}, abstract_fa = {این پژوهش برای بررسی و تعیین درصد دیکوگامی ،اتوگامی وانتخاب بهترین گرده‌زا برای چند رقم فندق تجارتی در کلکسیون ایستگاه تحقیقات باغبانی کمال شهر کرج در سال‌های 82-1381 انجام گرفت. در این پژوهش ،از هر ژنوتیپ 4 درخت انتخاب وضمن بررسی خصوصیات گل و نوع گل دهی، گرده افشانی و تشکیل میوه نیز مطالعه گردید.نتایج مطالعات گرده افشانی و تشکیل میوه نشان داد که ارقام فندق مورد مطالعه دگرگشن بوده و برخی ارقام نسبت به ارقام دیگر از خواص شاتون دهی و سازگاری گرده خوبی برخوردار بودند; به طوری که درصد تشکیل میوه در حالت ایزوله و گرده افشانی آزاد کاملاً متفاوت و دارای تفاوت معنی داری بودند. میانگین تشکیل میوه در دو حالت ایزوله و گرده افشانی آزاد در ارقام گرجه ، گردویی ، رسمی ، پشمینه ، فرتیل دو کوتارد ، روند دو پیمون ، نگرت ،پاییزه وشصتک2 به ترتیب 8/5و33/14 ، 5/12و25/16 ،7و25/9 ،5/7و75/16،25/16و75/18 ،5/12و16،/8و25/16،75/5و33/14و83/5و33/18 درصد بود. این تفاوت ها به خوبی بیانگر درجات خودباروری ارقام می باشد. در این خصوص می توان گفت ارقام فرتیل دو کوتارد و شصتک2 از بالاترین درجه خودباروری برخوردار بوده و رقم گرجه و پاییزه کمترین درجه خودباروری را دارا بودند.در تعیین سازگاری گرده افشانی مشخص گردید که توانایی دو رقم فندق گرجه و گردویی به عنوان گرده زا با ارقام گرده گیرنده از نظر بارور کردن متفاوت بودند. به طوری که رقم گردویی بهترین گرده زا به ترتیب برای ارقام فرتیل دو کوتارد ، رسمی ، شصتک 2 ، نگرت و گردوئی بود. در حالیکه رقم گرجه بهترین گرده زا به ترتیب برای ارقام گردوئی ،فرتیل دو کوتارد ، رسمی ، نگرت، شصتک 2 و گرجه بود. در میان ارقام مورد مطالعه ارقام فرتیل دو کوتارد و پاییزه به ترتیب از بیشترین وکمترین درصد میوه بندی برخوردار بودند.}, keywords_fa = {تشکیل میوه,دیکوگامی,فندق,گرده‌افشانی,گرده‌زاد}, url = {https://jijas.ut.ac.ir/article_17871.html}, eprint = {https://jijas.ut.ac.ir/article_17871_0971702d283e6bcbf9f4b49d508c5074.pdf} }