per
پرديس کشاورزي و منابع طبيعي دانشگاه تهران
مجله علوم کشاورزی ایران
1994-05-22
1
0
16006
اثرات رژیمهای مختلف آبیاری و تراکم کاشت بر عملکرد و سایر خصوصیات لاین آزمایشی 11805 لوبیا سفید
-
غلامرضا خواجوئی نژاد
54974437
1
عبدالمجید رضائی
18774915
2
سید فرهاد موسوی
17243438
3
این بررسی بمنظور تعیین اثر تیمارهای مختلف آبیاری و تراکم کاشت برخصوصیات رشد رویشی و زایشی و همچنین عملکرد دانه لاین آزمایشی 11805 لوبیا سفید درسال 1369 انجام شد. آزمایش به صورت طرح کرتهای خرد شده درقالب بلوکهای کامل تصادفی درسه تکرار پیاده گردید. چهار تیمار آبیاری پس از3 ±50 ‘ 3±70‘3±90 و 3±110 میلیمتر تبخیر ا زطشت تبخیر کلاس A فاکتور اصلی و سه فاصله کاشت 10‘20و 30 سانتی متر بین بوته ها در ردیف فاکتور فرعی را تشکیل دادند.
بالاترین وکمترین عملکرد دانه (2297و 965 کیلوگرم درهکتار) بترتیب د ر تیمارهای آبیاری پس از 70 و 110 میلیمتر تبخیر از طشت تبخیر حاصل گردید. عملکرد دانه در تیمارهای آبیاری پس از 50 و 70 میلیمتر تبخیر از نظر آماری یکسان بود. علاوه برعملکرد دانه‘ بالاترین مقادیر خصوصیات رشد رویشی نیز در تیمار آبیاری پس از 70 میلیمتر تبخیر حاصل شدند و با فزونی و یا کمبود رطوبت کاهش یافتند. در اثر کاهش تراکم ‘ عملکرد دانه درهر بوته افزایش یافت ‘ ولی در واحد سطح کاهش پیداکرد‘ کلیه خصوصیات رشد رویشی و زایشی نیز با افزایش تراکم کاهش یافتند. در رقم مورد بررسی‘ تعداد ساقه های فرعی و اجزاء عملکرد آنهانقش مهمتری را در توجیه عملکرد دانه داشتند . بالاترین راندمان مصرف آب در تیمار آبیاری 70 و فاصله کاشت 10 سانتی متر وکمترین آن در تیمار آبیاری 110 و فاصله کاشت 30 سانتی متر حاصل شد.
In 1990, the effects of different irrigation treatments and pLanting densities on grain yield and vegetative and repoductive characteristics of white bean (phaseolus vulgaris L.), Line no. 11805 was studied. The experimental design was a plot iith three replications. The main plots were irrigation after 50±3, P70±3, 90±3, and 110±3 mm evaporation from class A Pan and9 ranged incomplete blocks. Three within—row spacing (10,20 and 30 Cm) were the sub-plots.
The highest and lowest grain yields (2297 and 965 Kg/ha) were obtained in plots irrigated after 70 and 110 mm evaporation. Grain yields in irrigation treatments after 50 and 70 mm evaporation were statistically identical. In addition to the grain yield, the studied characteristics were maximum in irrigation treatment after 70 mm evaporation and decreased with increasing moisture or moisture stress. By decreasing plant density, the grain yield of each plant increased, but the total yield decreased over a unit area . All vegetative and reproductive growth characteristics decreased by increasing plant density. The number of branches arid their yield components were of more important characteristics in defining the grain yield. Water use efficiency was maximum in irrigation treatment after 70mm evaporation,and 1.0Cm interplant spacing, and was minimumin irrigation treatment after 110 nm evaporation and 30 Cm interplant spacing.
https://jijas.ut.ac.ir/article_16006_44f76ed889882f7675404ab849ed11d5.pdf
per
پرديس کشاورزي و منابع طبيعي دانشگاه تهران
مجله علوم کشاورزی ایران
1994-05-22
1
0
16007
تخمین تابع عرضه چغندر قند :مطالعه موردی شهرستان کرج
-
مجید کوپاهی
41664727
1
رضا احمدی
38662797
2
در این مطالعه تابع عرضه چغندرقند در کرج در فاصله زمانی 1354 الی 1369 بررسی شده است. به دلیل ظهور انقلاب اسلامی و شروع جنگ عراق – ایران‘ از متغیرهای مجازی برای تفکیک دوره مطالعه بدو دوره 60-1354 ئ 69-1360 استفاده شده است. یافته های حاصل از این مطالعه نشان می دهد که مهمترین عامل درتغییرات عرضه چغندرقند تغییرات قیمت می باشد. و این امر باعث گردیده است که عرضه چغندرقند دچا ر تغییرات شده و از یک محصول کششن پذیر به یک محصول کشش ناپذیر تبدیل گردد. بنابراین به نظر می رسد در محدوده جغرافیایی کارخانه قند کرج به دلیل تشکیل بازارهای جدید برای سایرمحصولات نقدی درنتیجه رشد سریع جمعیت و سیل شدید مهاجرت‘ اصلاح روش قیمت گذاری کنونی و دادن انعطاف بیشتر به کارخانجات قند نظیر کارخانه قند کرج الزامی می باشد.
In this study the sugar beet supply function in Karaj area was estimated. Dummy variables were used to seperate the length of the study (1973-1990) into two periods of 1975—1981 and 1981—1990, since it was thought that due to the Islamic revolution and Iraq-Iran war the economic environments were totally different, from each other in these periods.
The results of the study indicated that the most important tactor attecting the supply of sugar beet was its price level. However, due to population growth and immigration to the study area, other products have become competitive with sugar beet and consequently the elasticity of sugar beet supply has become considerabley inelastic.
https://jijas.ut.ac.ir/article_16007_c6d38260b06c36578380216280118bb8.pdf
per
پرديس کشاورزي و منابع طبيعي دانشگاه تهران
مجله علوم کشاورزی ایران
1994-05-22
1
0
16008
اثر نمک طعام غذا و آب برعملکرد مرغهای تخمگذار
-
جواد پوررضا
94735936
1
محمد علی ادریس
67228379
2
این آزمایش به منظور مطالعه اثر نمک طعام از طریق غذا و آب آشامیدنی بر عملکرد مرغهای تخمگذار انجام گرفت. تعداد 420 قطعه مرغ تخمگذار از دو گروه بومی و لگهورن سفید از سن 36 تا 43 هفتگی مورد استفاده قرار گرفتند . هفت تیمار آزمایشی حاوی مقادیر مختلف نمک که از طریق آب یا غذا تامین می شد. مورد استفاده قرا رگرفتند . افزایش مصرف نمک چه از طریق آب و چه غذا باعث کاهش درمیزان تخمگذاری ‘ بازده تخم مرغ‘ مصرف غذا‘ راندمان تبدیل غذا وکیفیت تخم مرغ (واحدها و Haugh unit) نگردید. افزودن نمک به آب آشامیدنی وزن تخم مرغ را افزایش داد. ضخامت پوسته تخم مرغ در اثر افزایش نمک طعام آب آشامیدنی کاهش یافت . ضریب همبستگی (r=-0/545) بین افزایش نمک طعام وضخامت پوسته معنی دار بود. کاهش یا حذف نمک جیره از کاهش ضخامت پوسته ناشی از مصرف نمک از طریق آب آشامیدنی جلوگیری بعمل نیاورد.
This experiment was carried out to study the effect of sodium cnloride from drinking water and feed on performance of laying hens. Four hundred and twenty native and white Leghorn laying hens from 36 to 43 weeks of age were used. Seven experimental treatments containing different levels of salt which was supplied by feed and/or drinking water were compared. Increasing salt intake by drinking water or feed caused no reduction in egg production, egg output, daily feed intake, feed conversion ratio and Haugh unit. Addition of salt to the drinking water increased egg wight. Shell thickness was reduced by the addition of salt to the drinking water. Correlation between increasing water salt content and shell thickness was significant. Reduction or elimination of dietary salt caused no improvement in shell thickness of eggs laid by hens consumed saline drinking water. Reduction in shell thickness was not related to the reduction in feed intake or increases in egg output
https://jijas.ut.ac.ir/article_16008_a475397f92e57861c92b050ba29da31b.pdf
per
پرديس کشاورزي و منابع طبيعي دانشگاه تهران
مجله علوم کشاورزی ایران
1994-05-22
1
0
16009
بررسی امکان مبارزه بیولوژیکی با بیماری خال سیاه سیب زمینی بوسیله قارچ
Trichoderma pers . ex Fr
-
محمود اخوت
25423219
1
دوستمراد ظفری
86315512
2
علیرضا کریمی روزبهانی
43497269
3
حیمد روحانی
57972218
4
The effects of 2 species of Trichoderma as T. vride and T. harzianum on reducing the potato black dot disease caused by Colletotrichum coccodes on two cultivars (Aula and Draga) in factoriel experiment completly randomized design was tested in open air condition. The data on Fresh weight of plants from different treatments showed that the noninfested control treatment was significantly different from the others ( ci. = 5%). Adding ! viride isolate of Shahriar in soil infested with C. coccodes with cultivar Draga had shown that this treatment was signifiDantly different. This isolate of Trichoderma was able to reduce the disease and had more ability antagonistic effect than T. harzianum of Ahvaz on the disease caused by C. coccodes in this test.
https://jijas.ut.ac.ir/article_16009_fa6b7073208521b4ff376657a3ca222d.pdf
per
پرديس کشاورزي و منابع طبيعي دانشگاه تهران
مجله علوم کشاورزی ایران
1994-05-22
1
0
16010
بررسی اقتصاد جایگزینی خرمای مضافتی بجای مرکبات وخرمای کروت در باغات شهرستان بم
-
احمد اکبری
69383836
1
محمد بخشوده
bakhshoodeh@gmail.com
2
در سالهای اخیر برخی از باغداران شهرستان بم اقدام به جایگزینی خرمای مضافتی بجای سایر واریته های خرما ومرکبات نموده اند. از مهمترین عوامل موثر در این تصمیم گیری بالا بودن قیمت خرمای مضافتی وهمچنین عملکرد بالای آن درمقایسه با انواع دیگر خرما ومرکبات بوده است.
به منظور بررسی اقتصادی جایگزینی فوق اطلاعات و آمار مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه ومصاحبه با 200 باغدار در 35 روستای اطراف شهرستان بم جمع آوری گردید.
با توجه به اینکه اقلام در آمد وهزینه محصولات فوق در سالهای مختلف به وقوع می پیوندد‘ برای تبدیل ارزش اقلام سالهای آتی به حال "ارزش حال هزینه ها "و" ارزش حال در آمدها" مورد استفاده قرار گرفت. در حقیقت pv(Present value) برای اقلام در آمد وهزینه ای سالهای مختلف به تفکیک دریک هکتار محاسبه گردیده است. سپس با بکارگیری تکنیک بودجه بندی جزئی بین ارزش حال مجموع مبا لغی که سود را کاهش می دهد با ارزش حال مبالغی که سود را افزایش می دهد مقایسه بعمل آمد.
طبیق نتایج بدست آمده در اثر تبدیل باغ قدیم به باغ جدید مجموعا 4717942 ریال درهر هکتار به سود باغدار اضافه می گردد. و بنابراین به نظر می رسد تصمیم فوق توسط باغداران منطقه از نظر اقتصادی توجیه پذیر است.
In recent Years many farmers have substituted Mazafati date for citruz and other Variety of dates such as Karoot. Increasing Price and high yield of Mazatati date has been the main reason for such decision by farmers.
in order to confirm this decision a random sample of 200 farmers were interviewed in 35 villages. Since the items of cost and Benefit occur in different years, present value of them was calculated.
Then partial budgeting technique was used in order to make comparison between the total amount which would decrease and increare the profit.
The results showed that by subsituting Mazafati date for citrus and Karoot date in one hectare, farmers can increase their profit in one hectar by 4717942 Rials. Therefore, making such decision by farmers seems to be rational.
https://jijas.ut.ac.ir/article_16010_edf732e39df55fb7991cc18cec680e85.pdf
per
پرديس کشاورزي و منابع طبيعي دانشگاه تهران
مجله علوم کشاورزی ایران
1994-05-22
1
0
16011
تاثیر درجه حرارتهای مختلف انبار روی برخی خصوصیات کمی و کیفی چهارقم انار منطقه ساوه
-
محمد علی عسگری سرچشمه
19479745
1
محمد شاهدی
12296495
2
یکی از مسایل ومشکلات میوه انار در ایران نگهداری وعرضه نامناسب آن می باشد. از عوامل مهمی که در امر نگهداری میوه انار د رانبار نقش اساسی دارد و ضروری است در مورد آنها تحقیق و بررسی شود. نوع رقم ‘ درجه حرارت انبار و رابطه این دو با یکدیگر است.
مطالعه حاضر در سالهای 69-1368 جهت بررسی اثر دما بر روی برخی خواص انبارداری چهار رقم از انارهای منطقه ساوه شامل ملس ترش ‘ ساوه هندس ‘ شیرین پاییز (یزدی) و پوست سفید ترش (یزدی ) که بیشترین سطح زیرکشت را در منطقه دارا بوده و درمحل به عنوان ارقام مناسب برای نگهداری شناخته شده اند. انجام شده و درجات مختلف برودت در ارتباط با افزایش دوره نگهداری انار در سردخانه ومقایسه آن با انبارداری معمولی مورد بررسی قرا رگرفته است.
با توجه به نتایج بدست آمده در مورد صفات مورد اندازه گیری در کلیه مراحل آزمایش و در تجزیه مرکب می توان نتیجه گیری کرد که رقم ملس ترش در مجموع از بقیه ارقام مناسب تر بوده و جهت نگهداری در انبار برای مدت طولانی (6 ماه) توصیه می گردد. این رقم در پایان دوره نگهداری از لحاظ کیفی وضعیت ظاهری و بازار پسندی میوه های و دانه ها ‘شدت آلودگی ومیزان پوسیدگی ‘ کیفیت خوراکی وهمچنین میزان درصد کاهش وزن میوه ‘ شدت رنگ عصاره وغیره از بقیه ارقام وضع مطلوبتری داشته است.
برودت 1+ درجه سانتیگراد برای نگهداری انار در مقایسه با سایر درجات نگهداری مناسب تر بوده است. وضعیت ظاهری و بازار پسندی میوه ها و دانه ها ‘ شدت آلودگی و درصد نهائی پوسیدگی ‘ کیفیت خوراکی ‘ درصد کاهش وزن میوه وغیره در برودت 1+ سردخانه در مقایسه سایر درجات نگهداری از وضعیت مطلوبتری برخوردار بوده است. نگهداری انار در این درجه حرارت به دلیل محدود بودن فعالیت میکروارگانیسم ها (بخصوص قارچها) نیازی به ضدعفونی کردن میوه ها نبوده و از این بابت مشکلی در نگهداری آن نخواهیم داشت.
همچنین میزان کاهش وزن میوه ها در پایان دوره نگهداری در سردخانه1+ درجه سانتیگراد برابر 8/18 درصد بوده که مقایسه با انبار معمولی با کاهش وزن 37/30 درصد ‘ کمترین افت محصول را داشته است که این امر از نظر اقتصادی نیز قابل توجه می باشد.
صدمات ناشی از سرما بر روی پوست و دانه میوه ها تا مدت 5/4 ماه نگهداری در هیچکدام از تیمارها مشاهده نگردید . این عوارض در پایان دوره نگهدار ی(پس از 6 ماه نگهداری در سردخانه) به صورت خفیف در بعضی از نمونه ها در تیمارهای درجات حرارت پائین ملاحظه شد.
طول مدت انبار داری بر روی صفات کاهش وزن‘ وزن صد دانه‘ PH ‘ اسیدیته قابل تیتراسیون و شاخص طعم دانه ها در سطح 1% اثر معنی دار داشته است. اثر متقابل دما با طول دوره انبارداری بر روی درصد کاهش وزن میوه ها وزن صد دانه ‘ قند‘ ماده خشک عصاره و PH از نظر آماری معنی دار گردیده است.
Delivering in good condition and storing of the pomegranate fruits in Iran considered to be a great problem. Variation in genotype, climatic condition before harvesting, temperature, and humidity are belived to have more or less important effects in storing capacity of the crop.
This study was conducted to determine the effect of four different temperature on some storage aspects of four Saveh originated cultivars of pomegranate fruit. These cultivars were Malas Torsh, Saveh Hendes, Shirin Paeizeh (Yazdi) and poust Sefid Torsh (Yazdi) have rather good storage charachters and are dominate in pomogranate cultivation in this region. The effect of four storage temprature of +1, +4, +7°C and the ordinary air temperature, as control, on the length of the storing period was evaluated. A.compeletely randomized design, was used.
Weight reduction, soluble solids, percent dry matter, pH and titrable acidity (T.A) of the fruits were observed in 45 day intervals from the begining of the experiment. The ratio of T.S.S. to T.A. taken as the index for juice flavor, color intensity of the juice and some other qualitative charachters of the fruits.
The results showed that fruit weight was reduced by 8.2% in +1°C treatments while this reduction was 3O.4% with control. The quality of aerials and fruits at the end of the storage period was higher in +1°C treatment than other temperatures. The pH of all cultivars were raised slower in +1°C treatment and faster in control. The rate of this raise for the +1°C treatment was the slowest but for the control was the fastest. No injury on the fruits was observed as the effect of chilling during 4.5 months period of the experiment. The weight of the aerial and some qualitative aspects of the .fruits were different, among cultivars.
It was resulted that the Malas Torsh cultivar has the best storage quality, and the temperature of +1°C provided the most suitable conditions for a longer storage period (4.5 Months) compared to other treatments used.
https://jijas.ut.ac.ir/article_16011_58571b828026564679d0b4e1ab0c5c0d.pdf