%0 Journal Article %T اثرات تغذیه مقادیر متفاوت انرژی و پروتئین غیر قابل تجزیه در جیره‌ گاوهای آبستن سنگین روی سلامتی و توان تولیدی آنها پس از زایش %J مجله علوم کشاورزی ایران %I پرديس کشاورزي و منابع طبيعي دانشگاه تهران %Z %A امانلو, حمید %A شرافت‌پور, عبدالرحیم %A نیکخواه, علی %D 2004 %\ 05/21/2004 %V 35 %N 3 %P - %! اثرات تغذیه مقادیر متفاوت انرژی و پروتئین غیر قابل تجزیه در جیره‌ گاوهای آبستن سنگین روی سلامتی و توان تولیدی آنها پس از زایش %K انرژی %K اواخر آبستنی %K پروتئین غیر قابل تجزیه %K جیره %K گاو شیرده %R %X برای تعیین اثرات تغذیه مقادیر متفاوت انرژی و پروتئین غیر قابل تجزیه در 35 روز آخر آبستنی بر سلامتی، تولید و ترکیب شیرگاوهای شیرده در اوایل شیردهی، تعداد 24 رأس گاو آبستن سنگین که در آبستنی دوم و سوم بودند، مورد استفاده قرار گرفتند. گاوها بر اساس تعداد زایش به دو بلوک تقسیم و سپس به طور تصادفی به سه جیره آزمایشی اختصاص داده شدند. جیره‌های آزمایشی شامل جیره مطابق با استاندارد NRC)، 1989) برای گاو آبستن سنگین، جیره با 47/1 مگاکالری انرژی خالص شیردهی، پروتئین خام 2/15 درصد و 17/5 درصد پروتئین غیر قابل تجزیه در شکمبه و جیره با 6/1 مگاکالری انرژی خالص شیردهی، پروتئین خام 16 درصد و 76/5 درصد پروتئین غیر قابل تجزیه در شکمبه، به ترتیب به عنوان جیره‌های 1، 2 و 3 قبل از زایش بودند. گاوها به طور میانگین از 35 روز قبل از زایش با جیره‌های ازمایشی به صورت انفرادی تغذیه شده و پس از زایش تا روز 63 با جیره یکسانی تغذیه شدند. میانگین خوراک مصرفی در دو هفته آخر آبستنی، امتیاز وضعیت بدنی گاوها در قبل و پس از زایش، تغییرات مواد و عناصر خون گاوها، وزن گوساله‌های متولد شده، میانگین شیر خام و تصحیح شده و ترکیب شیر پس از زایش مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین خوراک مصرفی در دو هفته آخر آبستنی گاوها تفاوت معنی‌داری نشان نداد، اما کاهش شدیدتری در خوراک مصرفی گاوهای تغذیه شده با جیره 3 مشاهده گردید. میانگین امتیاز وضعیت بدنی گاوها در زمان زایش اختلاف معنی‌داری (01/0P %U https://jijas.ut.ac.ir/article_18250_c6f7bf6a7b37b59a685cbea73acb75c8.pdf