ORIGINAL_ARTICLE
طراحی و ارزیابی یک سیستم هوشمند درجه بند سیب گلدن دلیشز با منطق فازی
در این تحقیق منطق فازی به عنوان سیستم تصمیمیار برای درجهبندی سیبهای گلدن دلیشز اعمال شد. ویژگیهایی مثل رنگ و اندازه سیبها از طریق سیستم جمعآوری دادهها که از یک نوار نقاله، یک محفظه نورپردازی، یک webcam و یک رایانه شخصی تشکیل شده بود، اندازهگیری شد. تعداد 250 نمونه سیب انتخاب شدند که به وسیله کارشناس خبره از نظر رنگ و اندازه درجهبندی شدند طوری که پنج درجه مختلف خیلی بد، بد، متوسط، خوب و خیلی خوب برای سیب تولید شد. به منظور ارزیابی سیستم استنتاج فازی(FIS) پیشنهاد شده همان نمونههای سیبهای درجه بندی شده به وسیله کارشناس خبره به سیستم تغذیه شدند. برای متغیرهای زبانی ورودی و خروجی سیستم فازی، توابع تعلق مثلثی و ذوزنقهای به کار گرفته شدند. در مجموع 125 قاعده با عملگر منطقی AND، سیستم استنتاج ممدانی، روش مرکز ماکزیممها برای غیر فازی سازی به خدمت گرفته شدند تا یک سیستم خبره مؤثر فازی برای تصمیمگیری در مورد درجه سیب ایجاد گردد. الگوریتم در محیط ویژوال بیسیک نسخه 6 در 1825 سطر برنامه طراحی و پیادهسازی شد. برنامه توسعه داده شده ویژوال بیسیک میتواند به طور خودکار یک تصویر از هر سیب گرفته و مشخصههای RGB رنگ و اندازه آن را استخراج نماید. نرمافزار تمام 125 قاعده را توسط مقایسه ویژگیهای سیب با ورودیهای مرجع تولید میکند. قواعد تولید شده سپس به نرمافزار Matlab برای بررسی بیشتر دقت الگوریتم منتقل میشود. این آزمایشات به دو روش
off-line وon-line اجرا شدند. نتایج درجهبندی به دست آمده از سیستم توسعه داده شده فازی دارای همخوانی 2/91% و 2/95 % به ترتیب برای on-line و off-line با نتایج به دست آمده از درجهبندی به وسیله کارشناس خبره را نشان داد. این بیانگر یک همبستگی خوب بین نتایج استخراج شده از سیستم فازی و درجههای پیشبینی شده به وسیله کارشناس خبره میباشد. بنابراین براساس این یافتهها، ماشین درجهبند خودکار سیب میتواند طراحی و ساخته شده و به تولید انبوه برسد.
https://jijas.ut.ac.ir/article_18764_1859337ddceea6eb6a28b3f64bdb81dc.pdf
2007-11-22
درجهبندی سیب گلدن دلیشز
الگوریتم فازی
منطق فازی
سیستم
علی نجات
لرستانی
64237554
1
AUTHOR
محمود
امید
71392431
2
AUTHOR
احمد طباطبائی
فر
13398287
3
AUTHOR
علیمحمد
برقعی
62145667
4
AUTHOR
سعید باقری
شورکی
45167356
5
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثر قارچهای میکوریزای آربوسکولار و فسفر بر مقدار جذب فسفر توسط نهال چای در خاک استریل
به منظور بررسی اثر قارچهای میکوریزا آربوسکولار و مقادیر فسفر بر جذب فسفر در نهال چای، نمونه خاکی از ایستگاه تحقیقات چای رضوانشهر انتخاب گردید. خاکها پس از آماده سازی، با استفاده از دستگاه اتوکلاو در فشار 2/1 اتمسفر به مدت یک ساعت استریل شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی، با دو عامل شامل: قارچ میکوریزای آربوسکولار در چهارسطح بدون قارچ یا شاهد(F0)،(F1) Glomus etunicatum،Glomus intraradices(F2) و(F3) Glomus versiforme و فسفر با سه سطح صفر (P0) ، (P1)8 و (P2)35 میلیگرم در کیلوگرم خاک، در سه تکرار اجرا شد. از قلمههای ریشهدارشده کلون 100 ایران، جهت کشت استفاده گردید. در پایان هفته شانزدهم رشد، اندامهای هوایی و زمینی گیاه، برداشت شده و جهت تجزیه های شیمیایی آماده سازی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر اصلی کاربرد فسفر و قارچ میکوریزا آربوسکولار بر مقدار فسفر گیاه معنیدار نیست، اما اثر متقابل آنها در سطح احتمال یک درصد معنیدار است. با مقایسه میانگینها مشخص شد که گیاه تلقیح شده با قارچ گلوموس ورسیفورم در سطح فسفری صفر بیشترین مقدار فسفر را دارد، به طوری که مقدار فسفر گیاه نسبت به تیمار بدون تلقیح و فسفر( P0F0)، 43/59 درصد افزایش داشته است. بهطورکلی قارچهای گلوموس ورسیفورم، گلوموس اتونیکاتوم و گلوموس اینترارادیسز ، به ترتیب توانایی بهتری در افزایش مقدار فسفرگیاه نشان دادند.
https://jijas.ut.ac.ir/article_18765_eede4c57c73bd90b1ce173d2ab9d525c.pdf
2007-11-22
میکوریزا آربوسکولار
جذب فسفر
نهال چای
احسان
کهنه
22748483
1
AUTHOR
محمدرضا حق
پرست
12481339
2
AUTHOR
حسن رمضان
پور
41821466
3
AUTHOR
احمد شیرین
فکر
83696851
4
AUTHOR
پریسا
علیزاده
23951441
5
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثر دمای هوای ورودی و عمق خشککن بستر ثابت آزمایشگاهیبر میزان ترکخوردگی پوست دو رقم بذر سویا
دانه سویا یکی از منابع مهم در تهیه روغن و مواد پروتئینی میباشد. تولید اقتصادی دانه سویا، نیازمند بذر سالم با قوه نامیه حداکثر میباشد. پوست بذر سویا در مراحل برداشت، بوجاری، حمل و نقل و خشک کردن ترک برمیدارد. با افزایش ترک بذر سویا، قوه نامیه آن کاهش می یابد. بررسیها نشان داد که اطلاعات در مورد رابطه جوانهزنی بذر ارقام سویا با دما و عمق خشککن محدود میباشد، بنابراین هدف از این تحقیق بررسی اثر دماهای هوای ورودی 25، 30، 35 و40 درجه سانتیگراد و اعماق 5 و 10 سانتیمتری خشککن بر درصد ترکخوردگی رقمهای هیل و سحر در طرح آماری فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی میباشد. نتایج نشان داد که با افزایش دمای هوای ورودی از 25 به 40 درجه سانتیگراد میزان ترک خوردگی از 95/12% به 68/43% و با افزایش عمق خشککن از 5 به 10 سانتیمتر درصد ترکخوردگی پوست سویا از 9/27% به 3/24% کاهش مییابد. همچنین رقم سحر نسبت به رقم هیل در برابر ترکخوردگی پوست حساستر است. نتایج همچنین نشان داد که بین درصد ترکخوردگی پوست بذور سویا و درصد جوانهزنی بطور معکوس با ضریب تعیین 95% همبستگی وجود دارد، بنابر این میتوان پیشنهاد نمود که بهترین عمق برای هر دو رقم سحر و هیل 10 سانتیمتر و بهترین دمای هوای ورودی برای رقم سحر 30 و برای رقم هیل 35 درجه سانتیگراد میباشد.
https://jijas.ut.ac.ir/article_18766_0cabd83f734b07fa6f9f38c90c478458.pdf
2007-11-22
بذر سویا
دما
عمق
ترک خوردگی
خشککن
محمدحسین
کیانمهر
11235114
1
AUTHOR
اسداله
حجازی
95658642
2
AUTHOR
سیدرضا حسن بیگی
بیگدلی
91683949
3
AUTHOR
غلامعلی
اکبری
26826178
4
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثر رقم ، رطوبت و زمان عملیات برسفید کردن برنج
در این تحقیق اثر سه عامل رطوبت دانه، رقم و زمان سفید کردن بر شاخص سفید شدگی و درجه خرد برنج مورد بررسی قرار گرفت. سه رقم علی کاظمی، بینام و خزر هر یک در سه سطح رطوبتی 14-5/12 ، 5/12-11 و 11- 5/9 درصد برپایه تر بررسی شده و زمان سفید کنی در چهار سطح15، 30، 45، و 60 ثانیه مورد آزمایش قرار گرفت. اجرای آزمایشها بصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل صورت گرفت. نتایج آزمایشها نشان داد که مدت زمان سفیدکردن در سطوح تعیین شده، تاثیر معنی داری بر خرده برنج ایجاد شده در مرحله سفیدکنی ندارد. ولی افزایش زمان سفیدکنی از 15 ثانیه به 60 ثانیه باعث افزایش شاخص سفید شدگی میشود. میزان خرده برنج ایجاد شده در مرحله سفیدکنی برای هر سه رقم اختلاف معنی داری نشان میداد. بیشترین خرده برنج برای رقم علی کاظمی و کمترین خرده برنج برای رقم خزر حاصل شد. شاخص سفیدشدگی رقم خزر به طور معنی داری بیشتر از دو رقم دیگر میباشد و کمترین میزان خرده برنج برای هر سه رقم در مرحله سفیدکنی در محتوای رطوبتی 11-5/9 درصد مشاهده گردید
https://jijas.ut.ac.ir/article_18767_3941058e32134db14adece63b1fee1d1.pdf
2007-11-22
سفید کن برنج
زمان سفید کردن
رطوبت
شاخص سفیدشدگی
خرده برنج
ضایعات
سیدحسین
پیمان
98498264
1
AUTHOR
رضا
روحی
14797211
2
AUTHOR
محمدرضا
علیزاده
25578635
3
AUTHOR
سعید
مینایی
19529198
4
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اصول ایمن سنجی در طراحی پارکها
https://jijas.ut.ac.ir/article_18768_79ac847c627f5ce17c1fec2bd7683ec5.pdf
2007-11-22
ایمنی
فضای سبز
پارک
طراحی
مدیریت
نظر سنجی
محسن
کافی
mkafi@ut.ac.ir
1
AUTHOR
مرتضی
عسکرزاده
91524542
2
AUTHOR
سید امیر
منصوری
23512886
3
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثر نسبت های مختلف عناصر, P, K N بر صفات کمیو کیفی سوخ و سوخک در لاله (Tulip cv: hybrid darwin Apledoorn)
به منظور یافتن بهترین اثر نسبت عناصر , P, K N بر صفات کمّی و کیفی لاله هیبرید داروین رقم اپلدورن تحقیقی در قالب طرح پایه بلوک های کاملآ تصادفی در گروه علوم باغبانی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران انجام گرفت. جهت انجام آزمایش سوخ های سه ساله لاله رقم اپلدورن در گلدانهای با بافت شنی لومی کشت گردید و به روش هیدرو پونیک با محلول های غذایی با سطوح مختلف از عناصر N, P, K تغذیه شدند. تیمار های آزمایشی شامل: 1- محلول شماره یک(شاهد) با N,P,K (meq/l 6/2 ،65/1 ،6)، 2- محلول شماره دو با N,P,K (meq/l 6/2، 05/4 ،6)، 3- محلول شماره سه با N,P,K (meq/l 6/4 ، 05/ 4 ،6)، 4- محلول شماره چهار با N,P,K ( meq/ l6/4، 65/ 1 ،25/6) بود. در پایان دوره رشد رویشی، صفات وزن تر،رشد عمودی، قطر، تعداد سوخک، درصد ماده خشک، درصد نیتروژن، درصد پروتئین، میزان جذبP وK سوخ ها اندازه گیری شد و نتایج نشان داد سوخ هائی که میزان P و K بیشتری از محلول های غذائی دریافت داشتند رشد رویشی بهتری نشان دادند و اندازه بزرگتری یافتند. این سوخ ها همچنین جذب N,P,K بیشتری داشتند و میزان پروتئین آنها که مربوط به آنزیم های گل دهی در نسل دختری بعدی است بیشتر گردید. در بین محلول های غذایی محلول شماره سه با نسبت عناصر N,P,K( meq/l 6/4، 05/4، 6)، بیشترین تأثیر را بر درشتی و عملکرد محصول سوخ و تعداد سوخک های تولیدی گل لاله داشته استp
https://jijas.ut.ac.ir/article_18769_2e0204147effc3c3ffaab4c6086cfb92.pdf
2007-11-22
پتاسیم
تعداد سوخک
سوخ لاله
فسفر
قطر سوخ
احمد
خلیقی
24983224
1
AUTHOR
یعقوب
حجتی
76297223
2
AUTHOR
مصباح
بابالار
mbabalar@ut.ac.ir
3
AUTHOR
روح انگیز
نادری
35311239
4
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
شبیه سازی انتقال نیترات به آبهای زیرزمینی
کاربرد کودهای شیمیایی در کشاورزی به عنوان منابع آلاینده محیط زیست به خصوص آبهای زیرزمینی و منابع خاک شناخته شده اند. درک و شناخت فاکتورهای موثر بر حرکت املاح و آب در پروفیل خاک کمک بزرگی به مدیریت صحیح و کاهش آبشویی نیترات از منطقه ریشه می نماید. در این تحقیق جهت ارزیابی انتقال نیترات از آب نفوذ یافته به خارج از منطقه ریشه نمونه برداری و توسط روش اسپکتوفتومتری اندازه گیری به عمل آمد. نمونه برداری در طول یک دوره فصل کشت (1383) مزرعه ذرت واقع در مرکز آموزشی و تحقیقاتی دانشکده کشاورزی کرج انجام شد. به منظور شبیه سازی حرکت نیترات از دو مدل هیدرولوژیکی و ریاضی، DRAINMOD-N و LEACHN استفاده گردید. این دو مدل با تغییر ضرایب معدنی شدن، نیتریفیکاسیون و دنیتریفیکاسیون در دامنه قابل قبولی برای رسیدن به بهترین انطباق بین داده های پیش بینی شده و مشاهده شده ، کالیبره شد. نتایج این تحقیق نشان داد که غلظت نیترات برآورد شده توسط دو مدل در اکثر مواقع با غلظت نیترات اندازه گیری شده در مزرعه انطباق دارند. همچنین در هر دو مدل، میزان رطوبت و روند آن در طی دوره رشد با دقت قابل قبولی پیش بینی گردید. همبستگی بین مقادیر اندازه گیری شده و برآورد شده در سطح یک درصد معنی دار بود. بررسی نتایج و سناریوها نشان داد که هر دو مدل می توانند به عنوان ابزاری جهت مدیریت آلودگی زیست محیطی در مناطق تحت آبیاری بکار روند
https://jijas.ut.ac.ir/article_18770_ec0a41bc4f2c67aeddce2886f7d01c0a.pdf
2007-11-22
آبهای زیرزمینی
آلودگی محیط زیست
انتقال نیترات
شبیه سازی
پانته آ
رهبری
53993487
1
AUTHOR
محمد افشار
اصل
31964984
2
AUTHOR
عبدالمجید
لیاقت
69744575
3
AUTHOR
سیدجلال
جبلی
48431528
4
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تعیین تجزیهپذیری ماده خشک و دیواره سلولی برخی از علوفههای مرتعی به روش کیسههای نایلونی و درون شیشهای
به منظور تعیین ترکیبات شیمیایی و فراسنجه های مختلف تجزیه پذیری ماده خشک، دیواره سلولی و دیواره سلولی بدون همی سلولز برخی از علوفه های مرتعی غالب در استان کردستان آزمایش حاضر انجام شد. آزمایش های مربوط به تجزیه پذیری با روش کیسه های نایلونی و با استفاده از چهار رأس گوسفند دارای فیستولای شکمبه ای و قابلیت هضم نمونهها با روش درون شیشه ای انجام شد. تفاوت معنی دار(05/0P
https://jijas.ut.ac.ir/article_18771_db0b0abe3a0bd0fe76606c7e991743f0.pdf
2007-11-22
دیواره سلولی
علوفه های مرتعی
تجزیه پذیری
علی
نیکخواه
68686277
1
AUTHOR
پروین
شورنگ
38183316
2
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی روند تغییرات تولید شیر در طول دوره شیردهی با استفاده از توابع ریاضی در گاوهای هلشتاین ایران
در این تحقیق به منظور بررسی روند تغییرات تولید شیر گاوهای هلشتاین ایران در طول دوره شیردهی و بررسی عوامل موثر بر صفات منحنی شیردهی، رکوردهای روزآزمون دوره اول شیردهی 36487 گاو، که در بین سالهای 1370 تا 1382 توسط مرکز اصلاح نژاد دام کشور جمعآوری شده بود مورد استفاده قرار گرفت. هفت تابع ریاضی مختلف با رکوردهای روز آزمون تولید شیر انفرادی هر گاو برازش داده شدند و بر اساس میانگین ضریب تعیین، تابع گامای ناقص به عنوان بهترین تابع مشخص شد. در مرحله بعد عوامل موثر بر صفات منحنی شیردهی مورد بررسی قرار گرفتند. صفات منحنی شیردهی بررسی شده عبارت بودند از: میزان تولید اولیه، شیب مرحله افزایشی و کاهشی منحنی شیردهی و همچنین صفاتی از قبیل میزان تولید 305 روز شیردهی، تداوم شیردهی، میزان تولید در اوج، و زمان رسیدن تولید به اوج که با استفاده ازپارامترهای تابع گامای ناقص بدست آمدند. اثر عواملی از قبیل گله-سال-فصل زایش، تعداد رکوردهای روزآزمون، روز شیردهی در هنگام اولین و آخرین رکوردگیری و تعداد روزهای غیر آبستن بر بیشتر صفات بررسی شده معنیدار بود(P
https://jijas.ut.ac.ir/article_18772_3e12d793c6ffc36f85d72b8ef730ef4f.pdf
2007-11-22
گاوهای هلشتاین ایران
منحنی شیردهی
تابع گاما
رکوردهای روزآزمون
هادی
آتشی
65544532
1
AUTHOR
محمد مرادی
شهربابک
59971356
2
AUTHOR
احمد مقیمی
اسفندآبادی
14253392
3
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثرات جهش ژن «rc» بر خصوصیات سیمن، بافت اسپرماتوژنیک ومیزان تستوسترون خون در خروسهای نابینا
تعداد 14 قطعه خروس بینا و14 قطعه خروس نابینا (r-c/r-c) نژاد Rhode Island Red (RIR) در این مطالعه استفاده شد تا اثرات جهش ژن rc در گروه نابینا بر خصوصیات سیمن، میزان تستوسترون خون و بافت اسپرماتوژنیک مورد ارزیابی قرار گیرد. خروسها بطور تصادفی از هر گله بینا و نابینا در سن 12 هفتگی و در شرایط یکسان انتخاب شده و در 2 قفس بطور مجزا غذای معمول و نور کافی D) 8L: 16) دریافت نمودند. سیمن در هفتههای 12 تا 18 دوبار در هفته جمعآوری گردید و سپس حجم(SV)، غلظت(SC) ، تعداد کل اسپرم ((TSC، درصد تحرک اسپرم (%SM)، درصد اسپرم مرده(%DS) وفعالیت متابولیکی اسپرم (SMA) آنها ارزیابی شدند. جهت تعیین غلظت تستوسترون(TC) خون ازجوجهها در سنین 12، 16و 18 هفتگی خونگیری به عمل آمد. در پایان دورهی آزمایش (هفتهی 20) بافت بیضوی از هر پرنده جمعآوری و پس از مراحل بافت شناسی، قطر لوله سمینوفروس (STD)، تعداد اسپرماتید دایرهای (RSN)، درصد اسپرم طویل شده
(%ES) و طول لوله سمینو فروس(STL) مورد سنجش قرار گرفت. وزن بدن (BW)، بیضهها(TW)و تاج (CW) در هفتهی 20 نیز توزین شدند. نتایج بدست آمده افزایش معنیدار SV، TSC و %SM در گروه بینا در مقایسه با گروه نابینا را نشان داد (05/0P
https://jijas.ut.ac.ir/article_18773_84a47a2e38accadf779cb70e559a0654.pdf
2007-11-22
جهش ژن rc
خصوصیات سیمن
بافت اسپرماتوژنز
هورمون تستوسترون
خروس نابینا
جواد
آرشامی
84576181
1
AUTHOR
کیم
چنگ
75683722
2
AUTHOR
حسین اسماعیل
زاده
65991114
3
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ارزیابی روش چاهک وارونه و آنالیزهای پرمامتر گلف به منظور برآورد هدایت هیدرولیکی اشباع خاکهای لومی
این تحقیق جهت تعیین روشی مناسبتر برای اندازه گیری هدایت هیدرولیکی اشباع نسبی خاکهای لومی بوسیله پرمامتر گلف، انجام شد. برای این کار مقادیر هدایت هیدرولیکی آنالیزهای گلف با مقادیر اندازهگیری شده به روش چاهک وارونه مقایسه گردید. آزمایشها در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران انجام شد. برطبق این تحقیق مشخص شد که تفاوت معنی داری بین میانگین نتایج روش چاهک وارونه و نتایج روش های دو عمقی، تک عمقی و رگرسیون پایهای ریچاردز وجود دارد و تنها در صورتی که نتایج بدست آمده از روشهای مذکور را در ضریب 3 ضرب کنیم نتایج بدست آمده معادل نتایج روش چاهک وارونه خواهد شد. همچنین در سطح 05/0 تفاوت معنی داری بین میانگین آنالیزهای دوعمقی و رگرسیون پایهای ریچاردز وجود ندارد و این آنالیزها برای این نوع خاک لومی روشهای معادلی هستند. نتایج این تحقیق بیانگر آن است که آنالیز رگرسیون ریچاردز به منظور تعیین هدایت هیدرولیکی بوسیله پرمامتر گلف در خاکهای لوم منطقه مورد مطالعه قابل توصیه بوده و از نظر کاربرد مناسبت بیشتری دارد. همچنین در صورت انتخاب مناسب شماره جذبی خاک ( )، روش تک عمقی نیز روش معادلی با روش دو عمقی خواهد بود.
https://jijas.ut.ac.ir/article_18774_48250377e6eafc3af5041aae8afc49c6.pdf
2007-11-22
پرمامترگلف
چاهک وارونه
خاکهای لوم
هدایت هیدرولیکی
عبدالله
درزی
84864617
1
AUTHOR
مجتبی
شقاقی
94888587
2
AUTHOR
عقیل
یاری
29872923
3
AUTHOR
رستم
پهلوان
38378398
4
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی شاخصهای انتخاب در ارقام برنج
یکی از مهمترین اهداف اصلاحی در هر برنامه بهنژادی افزایش عملکرد دانه می باشد. از آنجایی که ارزش اقتصادی یک گیاه به ارزش صفات مختلف آن بستگی دارد لذا اصلاح کنندگان نباتات برای حداکثر نمودن ارزش اقتصادی یک گیاه همیشه گزینش هایی را بطور همزمان بر روی چندین صفت انجام داده اند. استفاده از شاخصهای گزینشی یکی از مهمترین معیارها برای رسیدن به این هدف می باشد. در این آزمایش تعداد 49 رقم برنج ایرانی و خارجی از موسسه تحقیقات برنج کشور تهیه و در مزرعه تحقیقاتی مرکز آموزش کشاورزی تنکابن در قالب طرح لاتیس مربع با دو تکرار در سال 1380مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که ژنوتیپهای مورد مطالعه از نظر صفات بررسی شده دارای اختلاف معنی داری هستند. بررسی ضرایب همبستگی فنوتیپی و ژنتیکی نشان داد که تعداد پنجه بارور، تعداد کل پنجه و تعداد دانه در خوشه با عملکرد دانه دارای همبستگی مثبت و معنی داری بودند. تجزیه همبستگی ها از طریق روش تجزیه علیّت نشان داد که بیشترین اثر مستقیم بر عملکرد دانه بخاطر تعداد پنجه بارور بوده است. علاوه بر آن تعداد دانه در خوشه و وزن 100 دانه نیز اثر مستقیم معنی داری بر عملکرد دانه داشتند. در نهایت با استفاده از 3 صفت انتخابی به همراه عملکرد دانه، شاخصهای گزینشی برآورد شدند و بترتیب ارقام عسگری طارم، آرژانتین و لبانت به عنوان ارقام برتر انتخاب گردیدند. به هر حال تکرار بیشتر آزمایشات مشابه و ارزیابی ارقام دیگر به همراه تعداد بیشتری از صفات برای نیل به نتیجه دقیق تر توصیه میگردد.
https://jijas.ut.ac.ir/article_18775_e033cd3500e406cbefb57f33a024ec24.pdf
2007-11-22
برنج
تجزیه علیّت
شاخص های انتخاب
پیشرفت ژنتیکی
ابوذر ابوذری
گزافرودی
32664335
1
AUTHOR
بابک
ربیعی
babrabiei@yahoo.com
2
AUTHOR
رحیم
هنرنژاد
41264935
3
AUTHOR
صادق
پورمرادی
98737483
4
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بهینه سازی شرایط استخراج صمغ از گیاه باریجه (Ferula galbanifluaّ)
گیاه باریجه(Ferula galbaniflua) از جمله گیاهان بومی ایران است که عصاره حاصل از آن (باریجه) دارای صمغ می باشد. این صمغ میتواند کاربردهای مختلفی در صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی-آرایشی داشته باشد. در این بررسی ابتدا صمغ باریجه با استفاده از روش استخراج حلال (مایع-مایع) از بخش رزینی عصاره جدا شد. سپس ترکیب مواد کربو هیدارتی تشکیل دهنده آن شامل : قندهای ساده و اسیدهای اورونیک به توسط دستگاه کروماتوگرافی مایع با بازده بالا (HPLC) و با مقایسه با استانداردها شناسایی و اندازهگیری شد. آنالیز قندهای موجود در صمغ مذکور حضور سه قند گالاکتوز، آرابینوز و اسیدگالاکتورونیک رانشان داد که بیشترین مقدار مربوط به گالاکتوز بود. در مرحله بعد به منظور بهینهسازی شرایط استخراج، تاثیر چهار نوع حلال (متانل، اتانل، پروپانل و بوتانل) بر راندمان استخراج صمغ و نیزدو عامل دما (C?90 و 70 ،50) و pH (10و7،4) بر راندمان ،خلوص و رنگ نمونه ها مورد ارزیابی قرار گرفت. با توجه به نتایج بدست آمده، دو حلال متانل و اتانل بیشترین راندمان استخراج صمغ را داشتند. در ارتباط با تاثیر شرایط عملیاتی استخراج بر راندمان استحصال صمغ مشاهده شدکه درpH های اسیدی راندمان استخراج بیشتراست. از طرف دیگر افزایش دما نیزباعث افزایش راندمان استخراج گردید. با افزایش دما و pH میزان ورود ناخالصیها به صمغ افزایش یافت ولی هیچ یک از دو فاکتور مذکور تاثیری بر رنگ نمونهها نداشت
https://jijas.ut.ac.ir/article_18776_f8f6675bbb5690e4f67ae2caaef08ddb.pdf
2007-11-22
باریجه
صمغ گالبانوم
بهینه سازی
استخراج
جعفر محمدزاده
میلانی
43631136
1
AUTHOR
زهرا امام
جمعه
27737977
2
AUTHOR
محمد
صفری
52333148
3
AUTHOR
منوچهر
حامدی
15612423
4
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تخمین رطوبت لایههای شلتوک در انتهای مرحلة خشکشدن به کمک شبکههای عصبی مصنوعی
پیشبینی رطوبت لایههای شلتوک در انتهای مرحلة خشکشدن به روش بستر ثابت به منظور کاهش خسارت ناشی از بیش یا کم خشکشدن محصولات کشاورزی حائز اهمیت است. در این تحقیق از روش هوشمند شبکة عصبی مصنوعی برای پیشبینی رطوبت لایههای شلتوک در انتهای مرحلة خشکشدن و در محدودة رطوبتهای نهایی 10 تا 14% (بر پایة تر) برای خشککردن به روش بستر ثابت استفاده شده است. آزمایشها با نمونههای شلتوک و در محدودة عمقهای 5 تا 30 سانتیمتر با میزان رطوبت اولیة 6/19% پایة تر در شرایط کنترلشدة محیطی با دمای ورودی C°43 و سرعت هوای m/s1/0 انجام شد. پس از اینکه رطوبت متوسط بستر مواد به مقدار مورد نظر رسید، با نمونهگیری رطوبت هر یک از لایههای بالا، وسط و پایین عمق بستر تعیین گردید. رطوبت لایههای شلتوک به کمک سه پارامتر رطوبت متوسط نهایی شلتوک، عمق لایه و عمق کلی شلتوک در هر آزمایش پیشبینی شد. کاربرد دو روش شبکة عصبی پرسپترون چندلایه و شبکة عصبی تابع پایة شعاعی در حل این مسأله نشان داد که با استفاده از شبکة عصبی مصنوعی میتوان رطوبت لایه های شلتوک را با ضریب تعیین 9949/0 با خطای حقیقی 0603/0 پیشبینی کرد.
https://jijas.ut.ac.ir/article_18777_39106a6ccccab4d517810a6e4c3d87d2.pdf
2007-11-22
خشککردن
شلتوک
پیشبینی هوشمند
شبکه عصبی مصنوعی
شبکة تابع پایة شعاعی
پرسپترون چندلایه
رضا امیری
چایجان
66216255
1
AUTHOR
محمدهادی خوش
تقاضا
11248732
2
AUTHOR
غلامعلی
منتظر
29616477
3
AUTHOR
سعید
مینایی
19529198
4
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثر همگن کردن و پایدار کننده ها بر خواص بافتی و ریزساختاری دسر خامهای
درپژوهش حاضر، اثر فشار همگن کردن (0، 50 و 150 بار)، موقعیت همگن کردن (پیش یا پس از فرایند گرمایی) و نوع پایدار کننده (کاراگینان، گوار و مخلوط کاراگینان – گوار به تنهایی و در حضور نشاسته) بر شاخصهای بافتی (سختی، گرانروی، کشش سطحی و آباندازی) دسر خامهای لبنی بررسی شد. در عین حال نتایج بدست آمده از آزمون یادشده با ریزنگارهای الکترونی حاصل از روش SEM مورد مطابقت و توجیه قرار گرفت. بررسی اثر منفرد متغیرها نشان داد که فشار همگن کردن 50 بار پس از گرمادهی بیشترین سختی و تیمارهای همگن نشده و همگن شده با فشار 150 بار پیش از گرمادهی کمترین سختی را نتیجه می دهند. استفاده از فشار همگن کردن 50 و 150 بار پس از گرمادهی به ترتیب بیشترین و کمترین کشش سطحی را موجب شدند. بیشترین مقدار آب اندازی در مورد تیمارهای همگن نشده مشاهده شد، حال آنکه کمترین مقدار آن در درجه نخست به تیمارهای همگن شده پس از گرمادهی و در درجه دوم به تیمارهای همگن شده پیش از گرمادهی مربوط شد. استفاده از کاراگینان به تنهایی بیشترین سختی و آب اندازی و به همراه گوار بیشترین کشش سطحی را نتیجه داد. کاربرد گوار به تنهایی به کمترین سختی، کشش سطحی و آباندازی انجامید. در حضور نشاسته، اثر تمامی حالات صمغی بر سختی تشدید شد، حال آنکه وجود آن فقط در حضور مخلوط کاراگینان گوار افزایش کشش سطحی و در حضور کاراگینان به تنهایی، کاهش قابل ملاحظه آباندازی را سبب شد
https://jijas.ut.ac.ir/article_18778_2bbc1cc8fd0e5f9e0b91f01828c87814.pdf
2007-11-22
دسرخامهای
همگن کردن
پایدار کننده
بافت
رئولوژی
ریزساختار
سارا سهراب
وندی
19364228
1
AUTHOR
محمدعلی
موسوی
82852769
2
AUTHOR
محمدرضا
احسانی
75399458
3
AUTHOR
زهرا امام
جمعه
81884565
4
AUTHOR
امیر
مرتضویان
44642938
5
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
معرفی و مطالعه بیماریزایی دو گونه قارچ Beauveria bassiana و Metarhizium anisopliae درکرم ساقهخوار نواری برنجhilo suppressalis Walker(Lep.,Pyralidae) در گیلان
در این بررسی که به منظور شناسایی و بیماریزایی عوامل قارچی کرم ساقهخوار نواری برنج1 (SSB) انجام شد. نمونههای آلوده و مرده لارو ساقهخوار از شالیزارهای مختلف استان گیلان جمعآوری شدند. برای جداسازی قارچهای بیماریزا، ابتدا لاروهای مرده و مشکوک به قارچ با الکل اتیلیک 96 درصد و کلراکس 3 درصد به مدت 1 دقیقه و با سه بار آبشویی، ضدعفونی سطحی گردیدند. لاروهای ضدعفونی شده به جهت رشد میسلیوم و اسپوردهی در اطاقک رشد2 نگهداری شدند. پس از تولید میسلیوم (دو روز تا سه روز)و اسپوردهی 5 تا 7 روز روی بدن لاروهای مذکور، تکاسپور و خالصسازی قارچها در محیطهای غذایی PDA و SDAY انجام شد. براساس مشخصات، ماکروسکوپی و میکروسکوپی دو گونه Beauveria bassiana (Bals.) Vuill. و Metarhizium anisopliae (Metsch.) Sorok, شناسایی گردیدند. بر اساس این بررسی اسپورهای قارچ B.bassiana ، شفاف، کروی تا نیمهکروی و اندازة آنها (3-2×5/3-2) میکرومتر بودند. در قارچ M.anisopliae اسپورها بیرنگ تا کمیرنگی، سیلندری تا تخممرغی در وسط کمی باریکتر و در دو انتها گرد و اندازه آنها (4-2×9-5/3) میکرومتر بود. بیماریزایی قارچهای سوا شده از کرم ساقهخوار نواری برنج با غوطهور کردن لاروهای زنده سن پنجم در سوسپانسیونی با تراکم 106×1 کنیدیوم در میلیلیتر به مدت 20-15 ثانیه انجام گردید و سپس به اطاقک رشد انتقال داده شدند. نتایج نشان داد که مرگ و میر لاروها و اسپورزایی روی آفت مذکور بوسیله قارچ B.bassiana به ترتیب 55/75 و 11/71 درصد و با قارچ M.anisopliae 44/67 و 22/62 درصد بود
https://jijas.ut.ac.ir/article_18779_8fd4e0f5dfdc96103e7375bee512754f.pdf
2007-11-22
کرم ساقهخوار نواری برنج
قارچهای بیماریزا
رشد میسلیومی
اسپوردهی
فرزاد مجیدی
شیلسر
58573151
1
AUTHOR
جعفر
ارشاد
71724636
2
AUTHOR
فریدون
پاداشت
53796812
3
AUTHOR
امین
جودکی
amin_judacki@yahoo.com
4
مهندسی معدن
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی تعامل نماتد مولد گره ریشه گونه Meloidogyne javanica و قارچ بیمارگر Fusarium oxysporum روی دو رقم لوبیا در شرایط گلخانه
تعامل نماتد مولد گره ریشه گونه Meloidogyne javanicaو قارچ بیمارگر Fusarium oxysporum تحت شرایط گلخانه روی دو رقم لوبیا سبز کانتاندر و قرمز ناز، بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی، با شش تیمار و چهار تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش در گلدانهای حاوی 800 گرم خاک استریل و با تعداد 5000 لارو سن دوم نماتد و یک گرم قارچ (میسلیوم خرد شده) به صورت مایه زنی انجام گرفت. تیمارهای به کار رفته شامل شاهد، قارچ به تنهایی، نماتد به تنهایی، قارچ و نماتد همزمان، ابتدا نماتد دو هفته بعد قارچ و ابتدا قارچ دو هفته بعد نماتد بود.تعامل این دو بیمارگر در کاهش رشد گیاه شامل طول ساقه و ریشه و وزن تر و خشک ساقه و ریشه در دو نوع مایهزنی همزمان و تناوبی( ابتدا نماتد، دو هفته بعد قارچ) به صورت افزایشی بوده و خسارت وارده بر گیاه بیشتر از مجموع خسارتی بود که هر یک از این عوامل بیماریزا بطور جداگانه بر گیاه وارد میسازند. از نظر تعداد گره روی ریشه، کمترین تعداد گره متعلق به تیمار ابتدا قارچ دوهفته بعد نماتد و بیشترین تعداد، متعلق به تیمار نماتد به تنهایی بود. کمترین ضریب تکثیر نماتد نیز مربوط به تیمار ابتدا قارچ دو هفته بعد نماتد و بیشترین مربوط به تیمار نماتد به تنهایی بود. کمترین میزان پژمردگی، پس از شاهد متعلق به تیمار نماتد به تنهایی بود و حضور نماتد به همراه قارچ بیمارگر سبب تشدید علائم پژمردگی در گیاه شد و بیشترین علائم پژمردگی در مایهزنی همزمان مشهود بود
https://jijas.ut.ac.ir/article_18780_c8957cb2cbe9dcd10e3a854469f8982e.pdf
2007-11-22
تعامل
نماتد مولد گره ریشه
قارچ عامل پژمردگی
لوبیا
معصومه
فرجی
74196987
1
AUTHOR
احمد
خیری
56157988
2
AUTHOR
سیدمحمود
اخوت
15135834
3
AUTHOR
غلامرضا
نیکنام
69697491
4
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی میزان باز پس زنی ترکیبات شیر توسط غشاء اولترافیلتراسیون
اولترافیلتراسیون را می توان یک فرایند غشائی با محرکهی فشار 2 تا 15 بار معرفی نمود، که توانایی جداسازی و تغلیظ موادی با وزن مولکولی 1 تا100 کیلو دالتون را بر روی سطح غشایی با ابعاد02/0-001/0 میکرومتر را دارا میباشد. به منظور بررسی خصوصیات باز پس زنی کلیهی ترکیبات شیر توسط غشاء اولترافیلتراسیون، شیر کامل پاستوریزه و غیر هموژن ، در دمای 50 درجهی سانتی گراد تحت فشار 5 بار به نحوی که اختلاف فشار در دو سوی فیلترهای از 6/3 بار تجاوز نکند، توسط اولترافیلتراسیون پیوسته APV با 51 فیلتر غشائی از نوع مارپیچی با جنس پلی سولفون ساخت شرکت DDS دانمارک با قابلیت نگهداری ترکیباتی با جرم مولکولی 20 کیلو دالتون تا درجهی تغلیظ 5 اولترافیلتره شد. سپس ترکیبات شیر و پرمیت از نظر مادهیجامد، ازت کل، ازت غیر پروتئینی، پروتئین، چربی، لاکتوز، خاکستر، کلسیم، سدیم و پتاسیم در سطح اطمینان بالای 95 درصد مورد ارزیابی قرار گرفت. ضریب باز پس زنی هر یک از این ترکیبات به ترتیب (695/0 ±67/55)، (89/0 ±94/93)، (39/0 ±85/5)، (24/0 ±63/99)، (100)، (21/0 ±835/0)، (89/2 ±30/31)، (18/1 ±77/59)، (77/0 ±2/9) و (5/0 ±47/11) درصد می باشد. ارزیابی ترکیبات پروتئینی با استفاده از روش الکتروفورز SDS-PAGE با شیب غلظت 10تا 20درصد اکریلآمید نشان میدهد که ?-لاکتالبومین به میزان (725/1±68/96)، ?- لاکتوگلبولین
(46/0±18/99)، میسل کازئین(100) و ترکیبات هیدرولیز شده کازئین (00/1±39/98) درصد توسط سیستم غشایی اولترافیلتراسیون بازپس زده می شود.
https://jijas.ut.ac.ir/article_18781_dc8efea406eb7077fa27207c3fce9720.pdf
2007-11-22
اولترافیلتراسیون
شیر
غشاء
بازپس زنی
مهشید
جهادی
41933482
1
AUTHOR
محمدرضا
احسانی
75399458
2
AUTHOR
ثریا نواب
پور
37843215
3
AUTHOR
مهناز هاشمی
روان
38935233
4
AUTHOR
سجاد سارالله
ذبیحی
sajjad_zabihi@yahoo.com
5
دانشکده معدن
AUTHOR
امین
جودکی
amin_judacki@yahoo.com
6
مهندسی معدن
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر رژیمهای رطوبتی مختلف بر پتاسیم تبادلی خاک
اثر رژیمهای رطوبتی بر پتاسیم تبادلی در 48 نمونه خاک جمع آوری شده از مناطق مختلف زراعی ایران بررسی شد. پتاسیم تبادلی این خاکها بعد از اعمال صفر، 10 و 20 سیکل خشک و مرطوب شدن، و بعد از 10 و 20 روز اینکوبیشن در رطوبت ظرفیت مزرعه تعیین شد. بعلاوه، تغییرات زمانی پتاسیم تبادلی در رطوبت ثابت ظرفیت مزرعه در پنج خاک با استفاده از استات آمونیم یک مولار و در سه خاک از این پنج خاک با بکار بردن استات سدیم یک مولار به عنوان استخراج کننده پتاسیم مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج، اثر معنی دار(1/0P
https://jijas.ut.ac.ir/article_18782_6377292dc3a2a5dc3574f368169b16cb.pdf
2007-11-22
پتاسیم
پتاسیم تبادلی
خشک و مرطوب شدن
تغییرات پتاسیم تبادلی
تثبیت پتاسیم
آزاد شدن پتاسیم
کریم
شهبازی
86445398
1
AUTHOR
حسن
توفیقی
71154761
2
AUTHOR
سید موسی
سیادتی
s_m_siadati@yahoo.com
3
مهندسی مواد
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی تنوع ژنتیکی جمعیت قارچ Aspergillus flavus Link بر اساسگروههای سازگاری رویشی در منطقه پسته کاری استان کرمان
تعداد 77 جدایه تک اسپور شده قارچ A. flavus از مغز نمونههای پسته و پسمانده های فرآوری پسته از سراسر استان کرمان جداسازی، و جهش یافتگان نیت (nit) آنها به کمک محیط غذایی زاپک حاوی کلرات جداسازی شدند. از بین جدایهها، برای 48 جدایه جهش یافته nit بدست آمد و جداسازی جهش یافته برای سایر جدایهها ممکن نشد. از تلاقی بین جهش یافتگان مختلف هر جدایه برای انتخاب آنها جهت آزمایش تکمیل سازی ژنتیکی، هیچ هتروکاریونی تشکیل نشد. لذا از هر جدایه فقط یک جهش یافته انتخاب شد. تیپ فنوتیپی جهش یافتگان، بر روی محیطهای افتراقی با منابع مختلف ازت مشخص شد. 75% از جهش یافتگان از نوع nit 1، 18% از نوع nit 3 و 7% از نوع nit M بودند. جهش یافتگان جدایههای مختلف برای شناسایی گروههای سازگاری رویشی بر روی محیط زاپک با یکدیگر تلاقی داده شدند و در نتیجه، تعداد 21 جدایه بر اساس تشکیل هتروکاریون در چهار گروه سازگاری رویشی قرار گرفتند و جهش یافتگان 27 جدایه در هیچ موردی هتروکاریون تولید نکردند و در هیچ گروه سازگاری قرار نگرفتند. آزمایش بررسی توانایی تولید اسکلروت برای تمامی جدایهها انجام شد و تنها 6/16% از جدایهها اسکلروت تولید کردند. گروههای سازگاری رویشی با تولید اسکلروت و پراکنش جغرافیایی جدایهها هیچ ارتباط مشخصی نشان ندادند. نتایج نشان داد، که گرچه جدایه های قارچ قادر به تبادل مواد ژنتیکی از طریق پیوندهای هیفی و تشکیل هتروکاریون هستند ولی جمعیت قارچ
A. flavus در استان کرمان دارای تنوع کمی است
https://jijas.ut.ac.ir/article_18783_514e96900e1995c6d5dc7f4b416f29ba.pdf
2007-11-22
گروههای سازگاری رویشی
تنوع ژنتیکی
پسته
اسکلروت
رضا
حیدریان
49336993
1
AUTHOR
محمد جوان
نیکخواه
44691294
2
AUTHOR
عباس شریفی
تهرانی
38751464
3
AUTHOR
احمد رضا
قاسمی
ahmadrezaghasemi@yahoo.com
4
مدیریت
LEAD_AUTHOR