2024-03-29T13:41:58Z
https://jijas.ut.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=1097
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
تلاقی پذیری در میان تعدادی از گونه های آژیلوپس و گندم نان
محمد جعفر
آقایی
گالیناپندئین
ولادیمیر
چرنف
رضا بزرگی
پور
به منظور بررسی تلاقی پذیری بین گونه های آژیلوپس و گندم نان در مرحله تلقیح پذیری(سازگاری پیش از لقاح) گونه های مختلف آژیلوپس شامل 5 نمونه Ae.tauschii یک نمونه Ae.umbellulata UU سه نمونه Ae.triumeialis CCUU دو نمونه Ae.colunnaris MMUU یک نمونه Ae.cylindrical DDMM به صورت متقابل باگندم T.aestivum AABBDD واریته های چاینیزاسپرینگ - ماهوتی- مهدوی و روشن تلاقی داده شدند.با استفاده از روش نجات رویان رویان بذرهای حاصل از تلاقی ها به محیط کشت انتقال یافته و بوته های هیبرید حاصل گردید.در میان هیبریدهای بین گونه ای حاصله ترکیب پذیری در مرحله پیش از لقاح و در مرحله تشکیل رویان بررسی گردید.از تلاقی گونه های Ae.columnaris Ae.tauschii Ae.triuncialis و Ae.umbellulata ا گندم نان واریته چاینیزاسپرینگ هیبریدهای بین گونه ای تولید شد.هنگامی که گونه آژیلوپس به عنوان والده ماده به کار برده شد درصد تشکیل بذر افزایش یافت.بهترین نتایج از تلاقی گونه های Ae.umbellulata,Ae.columnaris,Ae.triuncialis با گندم نان رویان بصورت طبیعی تمایز یافت بنابراین به نظر می رسد ژنوم U در تمایز طبیعی رویان های هیبرید نقش موثری داشته باشد.
آژیلوپس
تلاقی بین گونه ای
خویشاوندان وحشی
گندم نان
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10902_1d68696fdd9d23b424f2c8d79108605b.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
بررسی تاثیر پر کردن گلوی انار برای جلو گیری از تخمگذاری پروانه گلو گاهspectrobates (ectomyelois)ceratoniae zeel. (lep.pyralidae:phycitinae)
اسداله میر
کریمی
در جریان اجرای طرح کنبرل تلفیقی کرم گلوگاه -آزمایشی به شرح زیر در مورد گرفتن گلو گاه انار که محل تخمگذاری پروانه است-توسط مواد مختلف انجام گردید.این آزمایش در قالب طرح کرت های یکبار خرد شده (اسپلیت در زمان)با طرح پایه بلوک های کامل تصافی در باغ آزمایشیمجتمع آموزش عالی ابوریحان در چهار تکرار با هدف دستیابی به تهترین ماده مصرفی و در مناسب ترین زمان با تیمارهای آزمایشی زیر انجام گرفته است:1-یک کیلو گرم خاک ازه همراه با 60گرم سریش.2-یک کیلو گرم خاک کف باغ با200 گرم آب.3-الیاف پنبه از باقیمانده محصول مزرعه پنبه مواد فوق در سه زمان اوایل خردادماه اواسط تیرماه اوایل شهریور مال سال 1376 به کار برده شده است هر پلات شامل 5 درخت ده ساله بوده است صفات مورد بررس شامل شمارش تعداد انارهای کرم زده در اویل مهرماه و میزان محصول انار به کیلوگرم در اواسط آبان ماه در نظر گرفته شد به منظور برآورد اثر زمان و نوع مواد مصرف شده اعداد به دست آمده بااستفاده از طرح آ'ماری قطعات خرد شده در زمان و جهت مقایسه میانگین ها آزمون دانکن در سطوح مختلف آماری به کار گرفته شده نتایج آزمون نشان داد که نوع ماده مصرفی بر روی در صد میوه های کرم زده و سالم و میزان عملکرد میوه انار در سطح 5 در صد معنی دار است همچنین نشان داده شد که ماده مصرفی خاک باغ با میانگین 33/6 کمترین تعداد انارهای کرم زده و میانگین 8/115 کیلوگرم بیشترین عملکرد را داشته است بهترین زمان مصرف اوایل خرداد ماه بوده است ضریب همسبتگی بین عامل ها و صفات مورد آزمایش محاسبه کردید بین میزان عملکرد و تعداد انارهای آسیب دیده همبستگی منفی با ضریب معادل 36/0=r در سطح احتمال 95 در صد وجود داشت بدین معنی که در کلیه تیمارها با افزایش تعداد انارهای کرم زده مقدار عملکرد انار سالم کاهش یافته است
انار
سریش
عملکرد انار
گلوگاه انار
میانگین محصول
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10903_0a0c9ccc36afc402862604c867802e97.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
مطالعه اثرات شوری بر تنژگی دانه گرده و بذر چند پایه پسته
مختار
حیدری
مجید
راحمی
در پژوهش حاضر اثرات تیمار های شوری (0، 1/5 ، 3، 4/5، 6، 5/7 دسی زیمنس بر متر)بر تنپگی بذر پایه های بنه (pistacia mutica F &M) رقم قزوینی و پسته وحشی سرخس (P.VERA L) مورد بررسی قرار گرفت نتایج نشان داد در هر سه پایه پسته افزایش شوری موجب کاهش در صد تنژگی دانه گرده در شرایط درون شیشه ای و هم چنین کاهش در صد و سرعت تنپگی بذر گردید میزان EC 50 (هدایت الکتریکی بر حسب دسی زیمنس ب رمتر با 50 در صد تنژگی شاهد) به عنوان شاخص تحمل به شوری د رنظر گرفته شد میزان EC50 برای تنزگی دانه های گرده قزوینی بنه و سرخس به ترتیب 3/77 ، 3/76 ، 3/09 دسی زیمنس بر متر و برای تنژگی بذر به ترتیب 16/32 ، 13/77 ، 11/1 دسی زیمنس بر متر بود اگر چه در مورد تنژگی دانه گرده و بذر رقم قزوینی واکنش مشابهی نسبت به شوری مشاهده گردید ولی نتایج بدست آمده در مورد تنژگی بذر و دانه گرده سرخس و بنه متفاوت بود به طورکلی نتایج نشان داد از نظر مقاومت به شوری بین دو گونه بنه (P.MUTICA F. &M) و پسته اهلی (P.VERA L) یا فرم های درون گونه (قزوینی و سرخس) طی مرحله تنژگی دانه گرده8 و بذر بعنوان یک روش سریع در ارزیابی تحمل پایه های پسته نسبت به تنش شوری استفاده نمود
بذر
پایه
پسته
تحمل
تنزگی
دانه گرده
شوری
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10904_3ee04645c57bf7bd39daa9152dccb6ac.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
ارزیابی عوامل موثر بر صفات رشد در گوسفند کرمانی
فریدون افتخاری
شاهرودی
محمدرضا
بحرینی
دیل ون
دولک
محسن دانش
مسگران
به منظور بررسی عوامل موثر بر صفات رشد و بر آورد پارامترهای ژنتیکی و فنوتیپی اطلاعات مربوط به وزن تولد وزن شیرگیریو وزن یکسالگی بره های گوسفند کرمانی که در ایستگاه اصلاح نژاد شهر بابک در طی 6 سال(1372 تا 1377 ) جمع آوری شده بود با تعداد 1610 رکورد مورد استفاده قرار گرفت.در بررسی اثرات ثابت عوامل سال تولد سن مادر جنسیت نوع تولد بره آثار متقابل این عوامل و متغیر کمکی سن بره به صورت ساده و درجه دوم در مدل نهایی منظور شد.جهت برآورد مولفه های واریانس- کوواریانس و پارامترهای ژنتیکی از مدلهای مختلط در قالب مدل دام به صورت یک نتغیره و دو متغیره استفاده گردید.وراثت پذیری مستقیم وزن تولد وزن از شیر گیری و وزن یکسالگی به ترتیب و وراثت مادری بر آورد گردید.همبستگی بین اثر ژنتیکی مستقیم و اثر مادری در هریک از سه صفت فوق الذکر به ترتیب 0/35 - 0/56 - 0/20 - بر آورد شد.همبستگی ژنتیکی مستقیم و مادری بین وزن تولد- وزن شیر گیری وزن تولد- وزن یکسالگی و وزن از شیر گیری- وزن یکسالگی به ترتیب 0/82 -0/92 - 0/66 - 0/85 -0/92 -0/80 برآور گردید.
اثرات مادری
پارامترهای ژنتیکی
صفات رشد
گوسفند کرمانی
مدل دام
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10905_4ab3c6c8227b2d1c7e3ef2b4c912a4cf.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
تاثیر تراکم بوته و مقادیر نیتروژن بر ویژگی های مورفولوژیک و میزان پروتئین دانه ذرت دانه ای ( Zea mays L.)
حسین
صادقی
محمد جعفر
بحرانی
به منظور مطالعه اثر بوته و مقادیر مختلف کود نیتروژنه بر ویژگی های رشد رویشی و درصد پروتئین دانه ذرت دانه ای رقم SC704 - آزمایشی در سال 1278 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی - دانشگاه شیراز واقع در کوشکک با استفاده از طرح کرت های خرد شده - در قالب بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار انجام گردید . تیمارها شامل چهار میزان کود نیتروژنه ( صفر - 80 - 160و 240 کیلوگرم در هکتار ) به عنوان فاکتور اصلی و چهار تراکم بوته ( 6/0 - 7/4-8/8-10/2 بوته در متر مربع ) به عنوان فاکتور فرعی بودند . نتایج نشان داد که با افزایش میزان نیتروژن تفاوت معنی داری بین سطوح 80 -160 - 240 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار در مورد قطر و طول بلال وجود نداشت . کمترین میزان قطر و طول بلال مربوط به کمترین سطح کود نیتروژنه بود - که با بقیه سطوح تفاوت معنی داری داشت . ارتفاع نهایی بوته و تعداد بلال از سطح زمین افزایش یافت - اما تفاوت معنی داری بین سطوح کود نیتروژنه وجود نداشت . با افزایش تراکم بوته - قطر بلال - طول بلال و قطر ساقه کاهش یافت اما تراکم بوته تاثیری بر ارتفاع بلال - در هر بوته و ارتفاع نهایی بوته وارتفاع نهایی بوته نداشت . با افزایش میزان نیتروژن درصد پروتئین دانه افزایش یافت - اما بین مقادیر 160 و 340 کیلوگرم نیتروژن در هکتار اختلاف معنی داری وجود نداشت . با افزایش تراکم بوته - درصد پروتئین دانه کاهش یافت . بالاترین میزان دانه ( 9/2% ) از بر همکنش بالاترین میزان کود نیتروژنه و کمترین تراکم بوته به دست آمد .
ارتفاع و قطر بلال
تراکم بوته
طول
مقادیر نیتروژن
میزان پروتئین دانه
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10906_d8b3a9743cfe7c229d3fcadfdbfb47c6.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
اثر عمل آوری-سطح آنزیم و ا و افزودن آنتی بیوتیک به جیره گندم دار بر روی مقدار انرژی قابل متابولیسم ظاهری -عملکرد و توسعه دستگاه گوارش جوجه های گوشتی نر
تام
اسکات
عبدالرضا
کامیاب
علی
نیکخواه
محمد
مرادی
پلی ساکاریدهای غیر نشاسته ای(NSP)عدم افرودن مکمل آنزیمی به جیره باعث تحریک رشد میکروفلور رودهلی و کاهش عملکرد جوجه های گوشتی می شوند.با توجه به افزایش حساسیت نستب به استفاده از آنبی بیوتیکها در جیره -آزمایشی جهت مطا لعه اثر سطح آنزیم با و بدون استفاده از یکی از سه نوع آنتی بیوتیک مورد استفاده در صنعتطیور بر عملکرد جوجه های گوشتی انجام گرفت.این آزمایش با استفاده از روش بیولوژیکی آگاسیز و با استفاده از جوه های نرگوشتی (768قطعه)بر روی 36گروه آزمایشی حاری گندم(75درصد گندم-هراه با 25درصد جیره پایه دارای 1/. نشانگر خاکستر غیر محلول در اسید در جیره نهایی)انجام گرفت.در این آزمایش اثر عمل آوری گندم که به صورت 1-حبه شده مجددا خرد شده-2-گندم خرد شده-اضافه کردن آنزیم آویزایم1300در سطح صفر-250-500و2000واحد در کیلو گرم جیره و آنتی بیوتیک(صفر-موننسین-فلا ومایسین و سالینومایسین) بر رشد-خوراک مصرفی-نسبت خوراک به افزایش وزن-انرژی قابل متالولیسم ظاهری(َAM E) و توسعه دستگاه گوارش تا سن 24 روزگی مورد بررسی قرار گرفت .وزن بدن جوجه های گوشتی بطور معنی داری (p
آنتی بیوتیک
آنزیم
جوجه گوشتی
عمل آوری
گندم
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10907_524388f4abbe7202a03a60b4895315cb.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
تعیین مقاومت برشی و نیروی کندن گل پیرتروم
جواد
خرائی
حکمت
ربانی
فرداد
گلبابایی
در این تحقیق با انجام آزمون برش دو تیغه ای - اثرات زاویه تیزی - زاویه مایل - سرعت برش و نوع تیغه ( لبه صاف و لبه مضرس ) بر مقاومت برشی و انرزی مصرفی در واحد سطح ساقه گل پیرتروم مطالعه شد . همچنین تاثیر سرعت کندن گل - بر نیرو و انرزی مصرفی برای کندن گل پیرتروم مطالعه گردید . تمام آزمایش ها با استفاده از دستگاه آزمون کشش - فشار اینستران انجام شدند . میانگین مقاومت برشی و انرژی مصرفی در واحد سطح ساقه ها به ترتیب 2/29 مگا پاسکال و 2/96 میلی ژول بر میلی متر مربع برآورد شد . زوایای مایل و تیزی تیغه تاثیر معنی داری در سطح 1% بر مقاومت برشی و انرژی مصرفی در واحد سطح ساقه نشان می دهند ولی اثر متقابل آنها معنی دار نیست . با افزایش سرعت برش از 20 تا500 میلیمتر بر دقیقه - مقاومت برشی و انرژی مصرفی در واحد سطح ساقه کاهش می یابند . البته این کاهش برای مقاومت برشی و انرژی مصرفی در واحد سطح به ترتیب از 200 تا 500 میلیمتر بر دقیقه و از 20 تا 200 میلیمتر بر دقیقه معنی دار نیست . برای تیغه های مضرس مقدار هر دو صفت مقاومت برشی و انرژی مصرفی در واحد سطح ساقه بیشتر از آن برای تیغه های صاف است . البته برای مقاومت برشی این تفاوت در سطح 1% معنی دار نیست ولی برای انرژی مصرفی در واحد سطح ساقه معنی دار است . میانگین مقاومت برشی ساقه برای تیغه های صاف و مضرس به ترتیب 2/5 و 2/9 نیوتن و انرژی مصرفی در واحد سسطح ساقه نیز به ترتیب 1/71 و 4/80 میلی ژول بر میلیمتر مربع بود . بنابراین تیغه لبه صاف برای برش این محصول توصیه می شود .و آزمایش های تعیین نیروی کندن گل پیرتروم نشان می دهند که با افزایش سرعت کندن گل - نیرو و انرژی مصرفی افزایش - ولی مقاومت کششی و انرژی مصرفی در واحد سطح ساقه کاهش می یابد . میانگین مقاومت کششی و انرژی مصرفی در واحد سطح ساقه ها به ترتیب 1/56 مگا پاسکال و 3/7 میلی ژول بر میلیمتر مربع بود .
برداشت
پیرتروم
کشش
مقاومت برشی
نیروی کندن
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10908_be629dd2aedccae524732c1329be46ed.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
پرورش سن شکاری Podisus maculiventris (say) (Hem : Pentatomidae)روی غذای مصنوعی
حسین
اللهیاری
پروانه آزمایش
فرد
عزیز خرازی
پاکدل
غلامرضا
رجبی
مهمترین عامل محدود کننده د راجرای کنترل بیولوژیک کاربردی توسط سن شکاری Podisus maculiventris (say) (Hem : Pentatomidae) مشکلات مربوط به تامین غذای پوره ها و حشرات کامل می باشد یکی از بهترین راه حلها برای رفع این مشکل استفاده از غذای مصنوعی است بدین منظور هشت غذای مصنوعی با گوشت مرغ و جگر برای این سن تهیه گردید رشد و نمو پوره ها بر روی غذاهای مصنوعی بررسی شد در بین غذاها غذای متشکل از 200 گرم گوشت مرغ 100 گرم دنبه 96 سانتیمتر مکعب محلول 5% عسل 1 گرم ویتامین سی 20قطه مولتی ویتامین 20 گرم زرده تخم مرغ و 20 گرم لارو پروانه موم خوار Galleria mellonella (L) بهترین نتیجه را ارائه نمود در مقایسه با حشراتی که منحصرا با لارو موم خوار پرورش داده شده بودند طول دوره رشدی تقریبا 5 روز بیشتر بود وزن حشرات پرورشی در مقایسه با حشرات شاهد به ترتیب برای نر ها و ماده ها 18/42 و20/89 در صد کاهش نشان می داد حشرات پرورش یافته روی ای غذا از نظر نسبت جنسی 1:1/22 و در صد زنده مانی (85 در صد) وضع مناسبی داشتند.
پروانه موم خوار
سرعت رشد
سن شکاری Podisus maculiventris
غذای مصنوعی
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10909_38d4816532691e7ac78d7ed1da905616.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
ارزیابی بیولوژیکی دی کلسیم فسفات تولید شده از یک روش جدید برای جوجه های گوشتی
احمد قدرت
نما
حسن
مطلبی
عبدالرضا
کامیاب
فریبرز
رشیدی
این آزمایش جهت ارزیابی کیفیت خاک فسفات بعضی از معادن کشور در تولید دی کلسم فسفات جهت استفاده در تغذیه طیور گوشتی انجام شد . خاک فسفات از معدن اسفوردی یزد تهیه و توسط روش جدیدی به دی کلسیم فسفات تبدیل گردید . این روش دارای سه مرحله اصلی هضم سنگ فسفات - فلوئور زدائی و خنثی سازی می باشد . برای مقایسه نمونه تولیدی با نمونه دی کلسیم فسفات تجارتی - آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 گروه آزمایشی و 3 تکرار ( 25 قطعه جوجه در هر تکرار ) بر روی 450 قطعه جوجه یکروز گوشتی تجارتی از سن 1 تا 21 روزگی انجام گرفت . تمام جیره های غذایی دارای مواد مغذی یکسان بوده وتنها وجه تمایز آنها اختلاف در مقدار و منبع فسفر بود . جیره پایه دارای 0/23 درصد فسفر زیست فراهم و 0/25 درصد کلسیم بود . به جیره پایه به اندازه ای دی کلسیم فسفات اضافه شد تا میزان فسفر در 4 جیره با دی کلسیم فسفات تجارتی تا سطوح 85-90-95-100% نیاز و در 2 جیره با دی کلسیم فسفات تولیدی تا سطح 85- 100% نیاز جوجه ها بر اساس جداول احتیاجات غذایی موسسه تحقیقات بین المللی 1994 تامین گردد . همچنین مقدار کلسیم در کلیه جیره ها برابر 0/9 درصد بود . در سن 21 روزگی ارزش بیولوژیکی و ارزش بیولوژیکی نسبی منابع فسفر و عملکرد جوجه مورد بررسی قرار گرفت . نتایج نشان داد که منابع فسفر از نظر تاثیر بر عملکرد جوجه اختلاف معنی داری ندارد و منبع فسفر جدید مکمل مناسب تری برای جوجه می باشد . همچنین کاهش فسفر زیست فراهم تا 15 درصد پایین تر از سطح توصیه شده بر عملکرد جوجه تاثیری نداشت .
ارزش بیولوژیکی
جوجه های گوشتی
دی کلسیم فسفات
فسفر
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10910_c390a1ede2dfb513a4495843a5c24f37.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
مطالعه اولیه اثر فرومون ها و کایرومون ها در سوسک سرشاخه خوار پسته Hylesinus vestitus (co;: scolytidae(
مهدی ضیاء
الدینی
بیژن
حاتمی
حسین
سیدالاسلامی
سوسک سرشاخه خوار پسته Hylesinus vestitus Rey از آفات مهم درختان پسته می باشد که باعث از بین رفتن جوانه ها و خشک شدن سرشاخه ها می شود برای اطلاع از اثر واسه های شیمیایی به عنوان عوامل تغییر در رفتار حشرات مطالعاتی در یک باغ سمپاشی نشده و آلوده به آفت بعمل آمد در این طمالعه از تله های استوانه ای چسبنده از جنس پی وی سی استفاده شد 6 تیمار به ترتیب شامل تله خالی به عنوان شاهد شاخه سالم پسته شاخه زخمی پسته و 3 تیمار شامل شاخه های پسته ای که به عمد به تقلید از حالت تغذیه طبیعی با رهاسازی به 6 عدد حشره کامل ماده نر ومخلوطی از نر و ماده آلوده شده بودند هر یک با سه تکرار در قالب طرح بلوک کامل تصادفی موراد ارزیابی قرار گرفت آزمایش دیگری برای تعیین اثر تعداد حشرات هر جنس آفت روی میزان جذب آنها به تله های فرمونی نیز انجام شد نتایج آزمایش ها نشان داد که بوی میزبان (کایرومون) عامل اولیه جذب سوسک های نر و ماده سرشاخه خوار پسته به شاخه های درختان پسته می باشد افزایش حمله و نفوذ حشرات در شاخه ها موجب متصاعد شدن بیش تر کایرومون گیاه می گرددبعلاوه حشرات ماده باکره با تولید فرومون جنسی و تجمعی ضمن نفوذ در شاخه سبب جذب تعداد زیادتری ازنر ها و ماده ها روی میزبان می شوند
پسته
فرومون تجمعی
فرومون جنسی
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10911_4ea4f2482289ec1c2693de05db8bb4c1.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
زیست شناسی و تغییرات فصلی جمعیت سوسک سر شاخه خوار پستهhylesinus vestitus rey(col:scolytidae)در اصفهان
مهدی
ضیاءالدینی
حسین سید
اسلامی
بیژن
حاتمی
سوسک سرشاخاه خوار پسته hylesinus vestitus reyیکی از آفات مهم پسته می باشد که با ایجاد سوراخ در بن جوانه ها و نفوذ در سر شاخه ها باعث خشک شدن جوانه ها -سرشاخه ها و در نهایت کاهش محصول می شود.مطالعات زیست شناسی آفت در سال1379-1378در دو باغ سمپاشی نشده و با مدیریت ضعیف در اطراف اصفهان انجام شد.جهت تعیین زمان ظهور اوج و پایان مراحل مختلف زندگی آفت هر هفته تعداد 20شاخه آلوده به آفت در دو گروه ده تایی از هر باغ به طول 30-25سایتی متر و قطر متوسط3-2سانتی متر جمع ْآوری و با برداشتن پوست شاخه ها در آزمایشگاه و شمارش مراحل مختلف رشد و نمو آفت-تغییرات جمعیت تخم-لارو-شفیره و حشرات کامل بررسی گردید. در طول بهار و تابستان با بازدید هفتگی از جوانه های انتخاب شده روی 10درخت در هر باغ (پنج شاخه از هر درخت)تاریخ شروع آلودگی-اوج و پایانه حمله حشرات کامل به جوانه تعیین شد.نسبت جنسی آفت تعیین و تعدادی از دشمنان طبیعی آن نیز جمع آوری گردیدند.مطالعات نشان داد که اولین حشرات کامل جهت انجام فعالیت های تولید مثلی از هفته آخر مهر از جوانه ها خارج و دوره خروج آنها تا پایان فروردین و دو اوج جمعیت لارو یکی در اوایل آذر ودیگری در اواخر فروردین سال بعد و تنها اوج شفیرگی در اواسط اردیبهشت مشاهده شد. نبایج نشان دادن که این آفت تک نسلی و به صورت تخم -لارو و جشره کامل زمستانگذرانی می کند. و نسبت جنسی آن1:1می باشد. تعداد پنج دشمن طبیعیآفت نیز جمع آوری و بعضی از آنها شناسایی شدند.
اسکولیتیده
پسته
سوسک سرشاخه خوار پسته
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10912_26c1ab1bb194948254f71ed90d42e11a.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
تعیین زمان ماندگار ی ماهی کفال طلائی در سرد خانه
سهراب
معینی
دل آرام نخبه
زراع
در این تحقیق اثر انجماد و مدت نگهداری در سردخانه بر روی کیفیت فیله کفال طلائی دریایی خزر مورد بررسی قرار گرفت نتایج به دست آمده بیانگر این است که تغییرات TVN پراکسید (PV) ، و خواص ارگانولپتیک با زمان نگهداری در سردخانه رابطه مستقیمی دارند این مطالعه نشان داد که در مدت 120 روز نگهداری ماهی کفال در سردخانه تغیرات TVN از 7 به 12/6 میلی گرم در صد گرم نمونه پراکسید (PV) از 0/6 با 33/3 میلی اکی والان در هزار گرم ماده چرب PH از 5/7 به 6/2 و امتیازهای رنگ بافت طعم مزه و بو به ترتیب از 9 به 4/5 ، 4/5 ، 3/25 و 3/50 تغییر نمود و همچنین نتایج شمارش کلی باکتری ها نشان داد که تعداد باکتری ها در غلظت 10 از 290 به 70 و در غلظت 10 از 200 به 100 کلنی رسید اما در غلظت های 10 و 10 رشد باکتری ها منفی بود نتایج این بررسی بیانگر این موضوع است که می توان از اندیس پراکسید به عنوان تعیین کننده کیفیت ماهی کفال منجمد شده استفاده نمود.
آزمایش PV
آزمایش TVN
خواص ارگانولپتیک
دریای خزر
زمان ماندگاری
شمارش کلی باکتری ها
کیفیت
ماهی کفال طلائی
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10913_64caa34e645bee3114779e92358a484a.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
بررسی اثرات زمان محدودیت خوراک و عملکرد جوجه های گوشتی
فرید
شریعتمداری
سید عبداله
حسینی
عبدالرضا
کامیاب
این تحقیق به منظور مقایسه تاثیر محدودیت خوراک مصرفی در ابتدا وانتهای دوره پرورشی بر عملکرد جوجه های گوشتی صورت گرفت.در یک آزمایش فاکتوریل اثرات محدودیت فیزیکی خوراک در دوره های آغازین (14-7 روزگی) و پایانی(49-42 روزگی) و سه سطح(10 - 20 و 30% حد اشتها) بر روی 294 قطعه جوجه گوشتی(6 تکرار و 7 جوجه در هر تکرار) از سویه تجاری راس مورد بررسی قرار گرفت.شاخصهای ارزیابی عملکرد طیور بر اساس سن(49 روزگی) و وزن زنده( 1/850 کیلوگرم) در پایان دوره و شاخص های ارزیابی کیفیت لاشه بر اساس وزن زنده در پایان دوره به شرح فوق بوده است.زمان اعمال محدودیت ابتدا وانتها دوره پرورشی تاثیر معنی دار بر خوراک مصرفی کل ضریب تبدیل و وزن 49 روزگی درصد ران سینه چربی حفره بطنی(گرم) و درصد خاکستر لاشه نداشت. محدودیت انتهای دوره در مقایسه با محدودیت ابتدا به ترتیب سبب 4/4 - 5/5 - 20/5 و 10/8 درصد کاهش خوراک مصرفی (49 روزگی) افزایش وزن سرعت نسبی رشد و درصد چربی لاشه گردید(0/05 > P ) همچنین محدودیت انتها سبب بالا رفتن سن جبران وزن درصد پروتئین لاشه و بهبود ضریب تبدیل کل خوراک گردید.در سن 49 روزگی تفاوت معنی دار بین وزن شاهد و گروه های محدودیت ابتدا مشاهده نشد که بیانگر رشد جبرانی در این سن است.هزینع خوراک مصرفی برای هر کیلو گرم وزن زنده برای محدودیت ابتدای دوره در مقایسه با شاهد و محدودیت انتهای دوره در وزن مشابه به ترتیب 43 و 26 ریال و در سن مشابه به ترتیب 163 و 37 ریال کاهش یافت.
جوجه گوشتی
خصوصیات لاشه
رشد جبرانی
محدودیت فیزیکی
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10914_b973cff2b77c17c2eaf1763fec96d45a.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
مطالعه باززائی در ارقام مختلف جو
منصور
امیدی
پریچهر احمدیان
تهرانی
محمد رضا
قنادها
علی اکبرشاه نجات
بوشهری
-جهت مطالعه باززائی در جو 4 ژئوتیپ دو ردیفه و 4 ژئوتیپ شش ردیفه با مبداء ایرانی و ژاپنی از کلکسیون غلات گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران انتخاب گردید. دو هفته بعد از گرده افشانی جنین نارس آنها در محیط موراشیگ و اسکوگ با 2 میلی گرم در لیتر 2,4-D
باززائی
جنین نارس
جو
دو ردیفه
شش ردیفه
واکشت
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10915_6b103db00543c28e505130d4bcf6e6d9.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
تاثیر تنش رطوبت و مقادیر مختلف کود نیتروژن درمراحل مختلف رشد بر عملکرد اجزای عملکرد بازده استفاده از آب و برخی ویژگیهای فیزیولوژیک گیاه ذرت
مجید
مجیدیان
حسین
غدیری
به منظور مطالعه تاثیرتنش رطوبت و مقادیر مختلف کود نیتروژن در مراحل مختلف رشد بر عملکرد و دیگر صفات وابسته به عملکرد ذرت دانه ای رقم سینگل کراس 704 آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با چهار تکرار انجام شد فاکتورهای آزمایش شامل چهار سطح کود نیتروژن (صفر 200 و 400 و 600 کیلوگرم کود اوره در هکتار) و چهار سطح آبیاری قطع آبیاری در مرحله ده برگی درمرحله گل تاجی بعد از گرده افشانی و آبیاری مطلوب بود نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که تنش رطوبتی اثر معنی داری بر عملکرد دانه و برخی از اجزای عملکرد ذرت دارد تنش رطوبتی همچنین وزن نهایی بلال وزن چوب بلال و تعداد دانه در هر ردیف بلال را کاهش داد حداکثر عملکرد دانه ذرت در آبیاری شاهد بود قطع آبیاری در مرحله ده برگی گل تاجی و بعد از گرده افشانی عملکرد دانه را به ترتیب 27 و 21 و 11 در صد کاهش داد همچنین حداکثر راندمان استفاده از آب در بین تیمارهای آبیاری در قطع آبیاری درمرحله ده برگی بود و هرچه تنش رطوبتی کم شد راندمان استفاده از آب دربین تیمارهای آبیاری در قطع آبیاری در مرحله ده برگی بود و هر چه تنش رطوبتی کم شد راندمان استفاده از آب کاهش یافت کود نیتروژن اثر معنی داری بر عملکرد دانه و برخی از اجزای عملکرد ذرت داشت حداکثر عملکرد دانه ذرت در تیمار 400 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتاربه دست آمد اگر چه بین تیمارهای 200 و 400 و 600 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار اختلاف معنی داری وجود نداشت.
تنش رطوبت
ذرت
عملکرد و اجزای عملکرد و بازده استفاده از آب
نیتروژن
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10916_9887c3fc60352098b2267bfe25bbb33b.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
مطالعه اثر کاربرد کلینوپتیلولیت روی توان تولیدی بره های نر پرواری نژاد ورامینی
علی
نیکخواه
علی بابا
پور
محمد مرادی شهر
بابک
رضا اسدی
مقدم
به منظور مطالعه اثر کاربرد ماده معدنی(کلینوپتیلولیت) یکی از زئولیت های طبیعی در تغذیه بره های نر پرواری ورامینی و اثر آن بر روی افزایش وزن ماده خشک مصرفی ضریب تبدیل خوراک و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی لاشه آزمایشی با استفاده از 48 راس بره نر ورامینی با میانگین سن روز و متوسط وزن کیلوگرم به مدت 100 روز به طور انفرادی با جیره های حاوی 0 2 - 4- 6% کلینوپتیلولیت انجام شد.پس از خاتمه دوره آزمایش تمام بره ها کشتار و لاشه آنها مورد تفکیک فیزیکی قرار گرفت.دنده های 12- 10-11 نیمه لاشه راست آنها به آزمایشگاه منتقل و ترکیبات شیمیایی گوشت بدون استخوان آنها تعیین شد.نتایج آزمایش نشان داد که افزدون کلینوپتیلولیت به جیره میانگین افزایش وزن روزانه ضریب تبدیل خوراک (0/05 > P ) و ضریب تبدیل پروتئین خام و انرژی قابل متابولیسم را بهبود بخشیده است (0/01 >P ) به طوریکه بیشترین و کمترین افزایش وزن روزانه (196/92 در مقابل 166/91 گرم) و بهترین و بدترین ضریب تبدیل خوراک (7/07 در مقابل 8/03 ) و ضریب تبدیل پروتئین خام(0/99 در مقابل 1/18 ) و انرژی قابل متابولیسم ( 17/67 در مقابل 20/89 ) به ترتیب مربوط به جیره های حاوی 4 و صفر درصد کلینوپتیلولیت بود.وزن و درصدلاشه بدن پر و خالی (بدون محتویات دستگاه گوارش) با افزودن کلینوپتیلولیت به جیره افزایش یافته بود (0/05 > P ) با افزایش سطح کلینوپتیلولیت در جیره ها میانگین درصد پروتئین خام نسبت پروتئین خام رطوبت (0/01 >P ) و نسبت پروتئین خام به چربی خام (0/05 > P ) در گوشت بدون استخوان دنده های 12-11-10 به طور خطی افزایش یافت.به طوریکه بیشترین و کمترین درصد پروتئین خام(15/93 در مقابل 14/35 ) نسبت پروتئین خام به رطوبت(0/3 در مقابل 0/27 ) به ترتیب مربوط به جیره های حاوی 6 و صفر درصد کلینوپتیلولیت و بیشترین و کمترین نسبت پروتئین خام به چربی خام(0/56 در مقابل 0/46 ) به ترتیب مربوط به جیره های حاوی 4 و صفر درصد کلینوپتیلولیت بود.افزودن کلینوپتیلولیت به جیره موجب کاهش درصد چربی خام و افزایش درصد خاکستر در گوشت بدون استخوان دنده های مذکور گردیده ولی تفاوت بین میانگین ها معنی دار نبود.از نقطه نظر اقتصادی افزودن کلینوپتیلولیت به جیره موجب کاهش هزینه خوراک مصرفی مورد نیاز برای تولید کیلوگرم وزن زنده و در نتیجه کاهش هزینه آن گردید.با افزودن 4 درصد زئولیت به جیره در مقایسه با شاهد هزینه خوراک مصرفی برای تولید یک کیلو گرم افزایش وزن زنده 13/4% کاهش یافت.
بره ورامینی
توان تولیدی
قطعات لاشه
کلینوپیتیلولیت
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10917_f10ff8a07a6c2d89458865ef881b8934.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
ارزیابی تنوع ژنتیکی در توده های چغندر قند برای صفات زراعی و کیفیت محصول
اباذر
رجبی
محمد
مقدم
فرخ رحیمزاده
خویی
محمود
مصباح
دبیح اله
رنجی
این آزمایش در سال 1377 به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی در 49 توده اصلاحی چغندر قند از لحاظ 16 صفت زراعی و کیفیت محصول با استفاده از طرح لاتیس ساده در ایستگاه تحقیقات کشاورزی فیض آباد قزوین اجرا گردید.نتایج نشان داد که ژنوتیپ های 87R,19669T,ET5,12965Bulk,41RT از لحاظ عملکرد ریشه و ژنوتیپ های 101R LIT13 C3.3 8148 9656 9623 9606 9634 9625 9648 G155 Otype C2 7233-P.12 MSC2 MSI13 9597 9585 101R-1-P.5 از لحاظ درصد قند بالاتر از شاهد بودند اماتفاوت آنها با شاهد معنی دار نبود.وجود همبستگی مثبت و معنی داری بین وزن ریشه و ارتفاع طوقه بیانگر این نکته بود که ریشه های بزرگتر دارای طوقه بلندتری بوده که برای گزینش مناسب نیستند.برآورد واریانس ژنتیکی نشان داد که بیشترین تنوع ژنتیکی بین توده ها مربوط به صفات وزن ریشه طول دمبرگ و میانگین درصد پوشش سبز می باشد.همچنین بالاترین مقادیر وراثت پذیری مربوط به صفات میزان سدیم عرض برگ وزن ریشه و طول دمبرگ می باشد.نتایج تجزیه رگرسیون نشان داد که طول برگ عرض برگ طول دمبرگ قطر ریشه قطر طوقه و نیتروژن مضره بیشترین سهم را در توجیه تغییرات وزن ریشه دارند .تجزیه کلاستر نشان داد که ژنوتیپ های کلاستر اول از حیث صفات موثر در عملکرد ریشه مقادیر بالاتری را به خود اختصاص داده اند و می توان برای افزایش عملکرد ریشه مبادرت به انجام گزینش از بین این ژنوتیپ ها کرد.از لحاظ درصد قند ژنوتیپ های کلاستر چهارم از مقادیر بالاتری برخوردار بودند بطوریکه کمترین غلظت عناصر ناخالص و ارتفاع طوقه مربوط به این کلاستر بود.بنابراین می توان از ژنوتیپ های این کلاستر در برنامه های دو رگ گیری استفاده کرد.
تجزیه رگرسیون
تجزیه کلاستر
چغندرقند
همبستگی صفات
واریانس ژنتیکی
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10918_70b19290481c9ef900464e01b8e2acfa.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
بررسی تنوع ژنتیکی و جغرافیایی ژرم پلاسم جوهای بومی مناطق شمال کشور بر اساس صفات زراعی و مورفولوژیکی
سکینه شفاء
الدین
به منظور ارزیابی صفات زراعی و مورفولوژیکی و دسته بندی قسمتی از کلکسیون جو در بانک ژن اط نظر درجه خویشاوندی 424 نمونه متعلق به استان های شمال کشور در آزمایش مشاهده ای ساده بدون تکرار کشت شد طول خطوط آزمایش یک متر وفاصله ردیف ها 30 سانتیمتر انتخاب گردید تعداد 27 صفت زراعی و مورفولوژیکی بر اساس دستور العمل های موسسه بین المللی ذخایر توارثی اندازه گیری شد محاسبات آمار توصیفی همبستگی زوج صفات بر آورد عملکرد دانه با توجه به نقش سایر صفات و تجزیه کلاستر به منظور بررسی قرابت ژرم پلاسم مناطق مختلف انجام گفت 43/2 در صد نمونه ها از نوع دو ردیفه 42/2 در صد نامنظم و 14/6 در صد شش ردیفه بودند از حیث رنگ قاعده ساقه رنگ گوشارک نوع ریشک و لما تنوع مناسبی به دست آمد عملکرد دانه شاخص برداشت وزن هزار دانه زمان 50% گلدهی ظهور اولین خوشه و طول بوته دارای تنوع قابل قبول بودند عملکرد دانه با صفات طول بوته زمان 50% گلدهی تعداد خوشچه در خوشه طول خوشه ظهور اولین خوشه عملکرد بیولوژیک و وزن کاه و کلش همبستگی مثبت و معنی دا ر نشان داد طول کرک محور اصلی با طول بوته و طول خوشه رابطه منفی ومعنی دار و با تراکم خشوه رابطه مثبت و معنی دار نشان داد ضریب تبیین در محاسبه برآورد عملکرد دانه با توجه به نقش سایر صفات زراعی نشان داد که بیش از 94% تغییرات عملرد دانه بیولوژیک شاخص برداشت عملکرد کاه و کلش طول بوته و زمان 50% گلدهی بستگی دارد تجزیه کلاستر بر اساس میانگین کلیه صفات و صفات زراعی شهر ها را در 5 کلاستر گروه بندی کرد و بر اساس صفات موروفولوژیکی شهر ها به 9 کلاستر تقسیم شدند.
تنوع ژنتیکی
توده بومی ایران
جو
زراعی و مورفولوژیکی
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10919_af8cf661dda8c416050d4bdd6f5b025a.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
تعیین رابطه زیر واحدهای گلوتنین با وزن مولکولی زیاد با کیفیت نانوایی از طریق الکتروفورز
محمدرضا
قنادها
پریچهره احمد یان
تهرانی
سیروس عبد
میشانی
بدرالدین ابراهیم سید
طباطبایی
زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی زیاد
کیفیت نانوایی
گندم نان
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10920_7851280ad2528a187217d9b583848287.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1381
33
3
مطالعه عوامل مختلف در ایجاد شرایط بهینه جهت کاربرد گل محمدی در تهیه مربا
فرشته
سلاجقه
سهراب
معینی
در این پژوهش تهیه چند نوع مربا از میوه، گلبرگ و تفاله گلبرگ گل محمدی توام با سایر میوه ها مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای مختلف شامل میوه گل محمدی همراه با گوشت سیب، میوه گل محمدی همراه با تفاله گلبرگ آن، گلبرگ گل محمدی همراه با گیلاس، گلبرگ گل محمدی همراه با شربت آلبالو و تفاله و گلبرگ گل محمدی همراه با هویج می باشند. پس از تهیه مرباهای گوناگون جهت آزمون چشایی از روش هدونیک استفاده گردید. تست پانل توسط ده نفر در سه تکرار انجام پذیرفت. آزمایشهای انجام یافته روی مرباهای تهیه شده شامل اندازه گیری اسیدیته pH ویتامین C و درصد مواد جامد محلول (BRIX) در ماههای اول، دوم و سوم پس از تهیه نمونه ها انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها براساس طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک کامل تصادفی انجام گرفت، اثر متقابل انواع مربا و گذشت زمان نیز بررسی گردید. نتایج نشان داد که مربای حاصل از میوه گل محمدی همراه با گوشت سیب به لحاظ ویژگی های ظاهری ارگانولپیتیکی بهترین نمونه است. مربای مذکور بیشترین مقدار ویتامین C و پکتین را دارا بود. مقدار ویتامین C در میوه گل محمدی نزدیک به 2000 قسمت در میلیون بود که پس از تهیه مربا به 1500 قسمت در میلیون تنزل یافت. با گذشت زمان مقدار این ویتامین کاهش یافت و در نهایت پس از گذشت سه ماه به قسمت در میلیون 500 رسید. میزان اسیدیته در طی نگهداری تغییر معنی داری نشان نداد اما pH در ماه اول نگهداری نسبت به دو ماه بعد کمتر بود. مقدار پکتینات کلسیم در طی سه ماه نگهداری ثابت ماند.
تفاله گلبرگ حاصل از گلاب گیری
گل محمدی
مربا
میوه گل محمدی
2002
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_10921_bd3950b1e4eaffbf333013aa2965516f.pdf