2024-03-28T17:19:28Z
https://jijas.ut.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=1572
مجله علوم کشاورزی ایران
1375
1
0
بررسی مسائل بازار رسانی برنج در استان گیلان
مصطفی حسن پور مقدم
کردمحله
مهریار صد
الاشرافی
بازاریابی محصولات کشاورزی به معنای وسیع کلمه شامل کلیه فعالیتهایی است که در جریان کالا ومواد خام از مزرعه تا مرحله مصرف نهایی وجود دارد.
فروش و اقدامات مربوط به قیمت گذاری ‘ سودی که واسطه کسب می کنند‘ به ما کمک می کند که تا هب بررسی علل تفاوتهایی که بین قیمتی که مصرف کننده می پردازد و پولی که تولید کننده دریافت می کند بپردازیم.
جهت شناخت بهتر مسائل بازار رسانی در استان گیلان ‘ کلیه عملیاتی که در تولید ونقل و انتقال برنج از محل تولید تا مصرف انجا م می گیرد ونیز خدمات و عوامل بازاریابی ‘ انواع بازارها و قیمتها مورد مطالعه قرار گرفته است و مسیر بازار رسانی برنج رسم گردیده است. در این بررسی علاوه بر اطلاعات کلی که از منابع مختلف بدست آمده ‘ چهار نوع پرسشنامه تولید کننده ‘ کارخانه برنجکوبی ‘ عمده فروش وخرده فروشی تهیه و از طریق مصاحبه تکمیل گردیده است.
بررسیهای نشان می دهند که دو مسئله عمده در مناطق تولید وجود دارد.
نخست مسائل ومشکلات موجود در نظام تولید و دیگر مسائل مربوط به بازار سانی ‘ چون مسائل بازار رسانی برنج کاملا تحت تأثیر مرحله تولید این محصول می باشد.
منابع اعتباری ازمهمترین مسائل کشاورزان است و باید دولت در این مورد به یاری کشاورزان بشتابد. بررسیها نشان می دهد که عوامل بازار یابی بصورت کارایی در بازار رسانی محصول عمل می کنند یعنی این عوامل باعث اختلال در سیستم بازار رسانی محصول می گردد و دولت باید درکنار بخش خصوصی در امور بازار رسانی برنج همکاری داشته و بر آن نظارت داشته باشد.
1996
03
20
https://jijas.ut.ac.ir/article_15996_a956454d0b35166c2877f02ab9815db6.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1375
1
0
رابطه بین کیفیت آرد وزیر واحدهای گلوتنین باوزن مولکولی بالا در گندم
عبدالمجید
رضایی
روابط بین زیر واحدهای گلوتنین با وزن مولکولی بالا وخواص کیفی آرد با استفاده از لاین های هموزیگوت تصادفی حاصل از تلاقی بین 5 واریته با ارزش نانوائی کم و زیاد وواجد آللهای مختلف در 3 لوکوس کنترل کننده پروتئین ذخیره ای گندم مورد مطالعه قرار گرفت. از روش الکتروفورزبا ژل پلی آکریلامید برای تعیین ترکیبات مختلف آللها استفاده شد. تنوع آللی در لوکوس GLU-DI باعث وقوع حداکثر اختلافات مشاهده شده درمقدار رسوب ‘ زمان اختلاط ‘ مقاومت خمیر وحجم نان گردید. زیر واحدهای 10+5 که توسط آللهای GLU-DI کنترل می شوند. نسبت به زیر واحدهای 11+2 و 12+2 برتری داشتند . بطور کلی ‘ زیر واحدهای گلوتینی که توسط آللهای کروموزوم 1D کنترل می شوند . بیشترین تاثیر را بر ارزش نانوایی وخواص کیفی داشتند.
1996
03
20
https://jijas.ut.ac.ir/article_15997_e47605375ee43dc9ea0ad3479b23976c.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1375
1
0
بررسی اثرات کلرمکوات کلراید(CCC) بررشد ونمو گندم قدس
یحیی
امام
عنایت اله
تفضیلی
حمیدرضا کریمی مزرعه
شاه
امروزه دراغلب کشورهای جهان از مواد تنظیم کننده رشد مصنوعی به عنوان وسیله ای جهت ایجاد تغییرات پیش بینی شده در فرایند رشد ونمو محصولات زراعی و درنتیجه افزایش کمیت وکیفیت محصول استفاده می شود . این در حالی است که تکنولوژی تولید وکاربرد مواد تنظیم کننده رشد در ایران توسعه چندانی نیافته است.
در یک سری آزمایش های گلخانه ای ‘ آزمایشگاهی و مزرعه ای تأثیر کلرمکوات کلراید بر جوانه زنی ‘ رشد ونمو و عملکرد و اجزاء عملکرد گندم قدس مورد مطالعه قرار گرفت . ضمنا این تاثیرات بین کلرمکوات کلراید ساخته شده در بخش شیمی دانشگاه شیراز وکلرمکوات کلراید ساخت کمپانی سیانامید آمریکا مورد مقایسه قرار گرفت.
نتایج بدست آمده نشان داد طول کلئوپتیل و ریشه های بذری به همراه درصد جوانه زنی تحت تأثیر ماده کند کننده رشد کلرمکوات کلراید بطور بسیاری معنی داری کاهش یافت. همچنین ارتفاع بوته ها به دلیل کاهش طول میانگره های ساقه در بوته های تیمار شده کمتر بود. تعداد پنجه ها ووزن خشک بوته ها بر اثر تیمار کلرمکوات کلراید افزایش یافت. در حالی که آهنگ نموی بوته ها کاهش یافت. همچنین بدلیل افزایش دوره انگیزش سنبلک ها در سنبله ساقه اصلی ‘ تعداد آغاز ها ی سنبلک بیشتری بر روی سنبله ساقه اصلی ایجاد شد. نتیجه تغییرات فوق افزایش معنی دار عملکرد دانه در پلاتهای تیمار شده با ماده کند کننده رشد کلرمکوات کلراید بود.
1996
03
20
https://jijas.ut.ac.ir/article_15998_9bdcec06e52abc85b7490ee03fabab6c.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1375
1
0
بررسی اثرات نوع پایه بر روی تولید اتیلن ‘ اندازه ‘ شکل و برخی از صفات کیفی میوه سیب رددلیشس در مراحل مختلف رشد تازمان برداشت.
مصباح
بابالار
محسن
پیرمرادیان
این تحقیق طی سالهای 1373-1372 بر روی درختان سیب رقم رددلیشس انجام شده است. درختان مذکور روی پایه های M9 و M26 قرار داشتند . بدین منظور قبل از مرحله تمام گل ‘ درختانی که یکنواخت وهم اندازه بودند انتخاب شده و پلاک کوبی گردیدند . واز وقتی که وزن میوه به حدود 2 گرم رسید. تا زمان برداشت میوه میزان تولید اتیلن‘ درصد ریزش ‘ وزن ‘ اندازه (طول و قطر) وشکل میوه (نسبت طول به قطر میوه) مورد اندازه گیری قرار گرفت. پس از برداشت میوه (143 روز بعد از مرحله تمام گل) صفات کیفی آن از قبیل درصد کل مواد جامد محلول ‘ اسیدیته قابل تیتراسیون ‘ PH‘ درصد ماده خشک ‘ استحکام ‘ میزان کلسیم پوست و گوشت میوه نیز اندازه گیری شد.
نتایج حاصل از این تحقیق که نوع پایه درمراحل رشد ونمو‘ برروی تولید اتیلن و ریزش میوه‘ از نظرآماری تاثیر معنی داری نداشته است . درحالی که این دو صفت در طول زمانهای نمونه برداری متغیر بوده است ولی میزان ریزش میوه با تولید اتیلن همواره هماهنگ است . وزن ونسبت طول به قطر میوه بر روی دو پایه تفاوت معنی داری را نشان می دهد. این صفات از نظر آماری تفاوت معنی داری با یکدیگر ندارند.
1996
03
20
https://jijas.ut.ac.ir/article_15999_68068506fd0a20175f8cd531d996fc8b.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1375
1
0
نقش آموزشهای ترویجی درافزایش تولید وگسترش کارگاههای پرورش ماهی در گیلان
محمد تقی
شریعتی
ایرج ملک
محمدی
بی تردید‘ کشتاب ورزی نیز مانند هر نوع سرمایه گذاری دیگر همپای وقت و سرمایه نیاز به آموزشهای ومهارتهای حرفه ای دارد. ترویج کشتاب ورزی برای همین منظور از چند سال قبل در ایران بویژه درنواحی شمال کشور آغاز شده است. نظر به اهمیت این فعالیت آموزشی است که مطالعه حاضر به منظور بررسی نقش آموزشهای ترویجی در تولید ماهی انجام شد. به همین جهت 180 نفر بطور تصادفی از بین 850 نفر کشتاب ورز گیلانی انتخاب ومورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان دادکه علی رغم پر هزینه بودن آموزشهای ترویجی ارائه شد ه به کشتاب ورزان تفاوت آماری معنی داری بین تولید ماهی کسانی که در این آموزشها شرکت داشته اند وکشتاب ورزانی که در این فعالیتها شرکت نداشته اند وجود ندارد. بدین ترتیب این آموزشها در افزایش تولید ماهی نقش موثری نداشته است .اما تماس خودکشتاب ورزان به مروجین مربوط تأثیر معنی داری در تولید ماهی داشته است. درنتیجه پیشنهاد می گردد. فعالیتهای آموزشی ترویج شامل کلاسهای ترویجی ‘ نمایشات ‘ بازدیدهای میدانی وغیره‘ از نظر کیفی مورد تجدید نظر قرار گیرند و تجدید سازمان شوند.
1996
03
20
https://jijas.ut.ac.ir/article_16000_8d4707382f43c5b53b9f94c9c001f6bf.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1375
1
0
لایه های نفوذ ناپذیر و پراکندگی نمک در خاکهای منطقه رودشت اصفهان
محمداخوان
قالیباف
احمد
جلالیان
فرهاد
موسوی
بهروز مصطفی
زاده
وجود‘ نحوه تشکیل و تاثیر لایه های نفوذ ناپذیر در خاکهای رودشت اصفهان مطالعه شد. با تعیین اندکس تشابه ‘ انقطاع سنگی در خاکهای مورد مطالعه بررسی گردید. در موقعیتهای که عمق لایه نفوذناپذیر با عمق انقطاع سنگی مطابقت داشت . منشاء لایه نفوذ ناپذیر به پدیده رسوبگذاری رودخانه ای و درسایر موقعیتها تشکیل آن به پدیده خاکزایی (با اثرات متقابل آب وخاک) نسبت داده شد. لایه های نفوذ ناپذیر با ممانعت از نفوذ عمقی آب و با تأثیر بر جریان جانبی آب در عدم زهکشی و آب گرفتگی خاکها موثر بودند. این لایه های در اعماق 280-190 سانتیمتر ی سطح خاک سبب شوری و قلیائیت اراضی و تولیدزراعی ناچیز شدند. در ناحیه مورد مطالعه‘ تراس پایین رودخانه به موقعیتهای با انقطاع سنگی (رسوبگذاری مجدد) و تراس بالای رودخانه به موقعیتهای بدون انقطاع سنگی مربوط می باشد. شیب انقطاع سنگی به سمت موقعیت فعلی رودخانه بود که از این موضوع عدم تغییر مسیر رودخانه از زمان انقطاع سنگی تاکنون نتیجه می شود.
1996
03
20
https://jijas.ut.ac.ir/article_16001_a70aacd44969964aae507c849b2e2050.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1375
1
0
بررسی اثر کاهش شدت نور بر روی رشد ونمو ذرت
غلامرضا
زهتابیان
هدف از این تحقیق مطالعه نحوه رشد ونمو در شرایط مختلف نوری بوده است. با استفاده از توریهای پلاستیکی مخصوصی میزان نور طبیعی خورشید از 100 درصد وضعیت موجود به 75 درصد ‘ 50 درصد و 25 درصد کاهش داده شد واثرات این کاهش بر روی مراحل مختلف رشد گیاه ذرت (سیکل کراس 704) مورد بررسی قرار گرفت. با تجزیه آماری تیمارها در طرح بلوکهای کامل تصادفی وگروه بندی میانگین ها با آزمون دانکن مشخص شد. که با کاهش میزان نور عملکرد محصول در واحد سطح هم از نظر ماده خشک گیاهی وهم از نظر دانه کاهش می یابد. این تحقیق نشان داد که اثر نور یکی از عوامل مهم رشد ونمو گیاه بوده و با انتخاب تراکم های مناسب می توان حداکثر بهره برداری از تابش نور طبیعی را فراهم آورده وعملکرد را در واحد سطح افزایش داد.
1996
03
20
https://jijas.ut.ac.ir/article_16002_f771540a38b41dc7f4fdba396f748086.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1375
1
0
وضعیت بیماری باکتریائی آتشک روی درختان میوه د رمنطقه کرج 1374-1368
زهرا
ذاکری
بهرام شریفی
نبی
بیماری باکتریایی آتشک اولین بار در ایران برروی گلابی از منطقه برغان کرج توسط نگارندگان گزارش شد. به دنبال آن بیماری روی سایر میزبانها درقزوین و در استان آذربایجان غربی نیز مشاهده گردید. در سال 1373 آلودگیهای پراکنده ونسبتا خسارت بار در باغهای کرج روی به ‘ گلابی وسیب بوجود آمد. حساسترین ارقام به ترتیب به ‘گلابی های پیوند شده بر روی به ‘ گلابی‘ سیب زرد لبنانی و قرمز لبنانی می باشد. بر اساس علائم بیماری و خصوصیات بیوشیمیایی و بیماریزایی 34 ایزوله جداشده از کرج ‘ وجود بیماری آتشک دراثر باکتری Erwinia amylovora اثبات گردید.
1996
03
20
https://jijas.ut.ac.ir/article_16003_b72fb02bcac172c326ee223e7fb18148.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1375
1
0
بررسی امکان استفاده عملی از انرژی قابل متابولیسم حقیقی تصحیح شده برای ازت (TMEn) در جیره نویسی طیور
ابوالقاسم
گلیان
محمد سالار
معینی
این پژوهش شامل سه آزمایش بود. دو آزمایش اول با استفاده از 36 خروس بالغ لگهورن انجام و تعداد تکرار هر جیره 6 قطعه خروس بود. در آزمایش سوم نیز از جوجه های گوشتی استفاده شد. که از سن یک تا 21 روزگی پرورش داده شده وعوامل ضریب تبدیل و انرژی ذخیره شده مورد مطالعه قرار گرفت. تعداد تکرار هر جیره 4 گروه (10 تایی) جوجه مرغ وهمین تعداد جوجه خروس بود. جیره های مورد مطالعه ‘ پیش دان های حاوی 2600‘2750‘ 2900‘3050 و 3200 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم درکیلوگرم با نسبت انرژی به پروتئین یکسان بودند که انواع انرژی قابل متابولیسم آنها بوسیله روش سیبالد (آزمایش اول) ‘ با استفاده از معرف وجمع آوری کل فضولات به کمک خروس (آزمایش دوم) وجوجه گوشتی (آزمایش سوم) تعیین گردید.
انرژی قابل متابولیسم ظاهری و تصحیح شده برای ازت جیره ها که بوسیله معرف در آزمایش سوم تعیین شده بود وهمچنین انرژی قابل متابولیسم حقیقی تصحیح شده برای ازت درآزمایش اول دارای بیشترین دقت بودند . همچنین انرژی قابل متابولیسم حقیقی تصحیح شده برای ازت (آزمایش اول) بهتر از سایر انواع انرژی قابل متابولیسم با صفات تولیدی (ضریب تبدیل و انرژی ذخیره شده در بدن) جوجه های گوشتی ارتباط داشت
1996
03
20
https://jijas.ut.ac.ir/article_16004_af2bdf447b2240242f7ac12ae24af997.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1375
1
0
مبارزه بیولوژیک با جدا شده هایی از قارچها ی آنتاگونیست علیه Rhizoctonia solani عامل پوسیدگی بذر ومرگ گیاهچه لوبیا
عیدی
بازگیر
محمود
اخوت
در آزمایش اضافه کردن اسپر جدا شده هائی ا زگونه های قارچهای آنتاگونیست Gliocladium , T.harzianum , Trichoderma viride, virens به میزان 107عدد اسپر به هر گرم خاک گلدانی آلوده به Rhizoctonia solani وکاشت بذر لوبیا در گلدان در گلخانه به طور همزمان درمقایسه با تیمارهای ضدعفونی بذر با قارچکشهای بنومیل ‘ تیابندازول وکاربوکسین درکنترل بیماری موثر تر ازتیمارهای دیگر بود. اضافه کردن تریکودرما به خاک آلوده به ریزوکتونیا یک ماه قبل از کاشت بذر لوبیا باعث کاهش بیماری مرگ گیاهچه درتیمار شاهد آلوده به قارچ بیماریزا 84 درصد تقلیل یافت. کشت قارچهای آنتاگونیست روی سبوس گندم مرطوب استریل وکاربرد آنها به مقدار 100 گرم درهر متر طولی خطوط کاشت درخاک آلوده به ریزوکتونیا درمزرعه تاثیر بهتری از تیمارهای ضدعفونی بذر بابنومیل و PCNB (به نسبت 2 گرم برای هر کیلوگرم بذر) داشت. جداشده های T.viride T.harzianum و G.virens به ترتیب 53‘ 50 و 25 درصد مرگ گیاهچه را در مقایسه با تیمار شاهد آلوده به ریزوکتونیا درمزرعه کاهش دادند.
1996
03
20
https://jijas.ut.ac.ir/article_16005_7e2c5a0494589c03b74142af0af1b250.pdf