2024-03-29T15:13:31Z
https://jijas.ut.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=1573
مجله علوم کشاورزی ایران
1373
1
0
اثرات رژیمهای مختلف آبیاری و تراکم کاشت بر عملکرد و سایر خصوصیات لاین آزمایشی 11805 لوبیا سفید
غلامرضا خواجوئی
نژاد
عبدالمجید
رضائی
سید فرهاد
موسوی
این بررسی بمنظور تعیین اثر تیمارهای مختلف آبیاری و تراکم کاشت برخصوصیات رشد رویشی و زایشی و همچنین عملکرد دانه لاین آزمایشی 11805 لوبیا سفید درسال 1369 انجام شد. آزمایش به صورت طرح کرتهای خرد شده درقالب بلوکهای کامل تصادفی درسه تکرار پیاده گردید. چهار تیمار آبیاری پس از3 ±50 ‘ 3±70‘3±90 و 3±110 میلیمتر تبخیر ا زطشت تبخیر کلاس A فاکتور اصلی و سه فاصله کاشت 10‘20و 30 سانتی متر بین بوته ها در ردیف فاکتور فرعی را تشکیل دادند.
بالاترین وکمترین عملکرد دانه (2297و 965 کیلوگرم درهکتار) بترتیب د ر تیمارهای آبیاری پس از 70 و 110 میلیمتر تبخیر از طشت تبخیر حاصل گردید. عملکرد دانه در تیمارهای آبیاری پس از 50 و 70 میلیمتر تبخیر از نظر آماری یکسان بود. علاوه برعملکرد دانه‘ بالاترین مقادیر خصوصیات رشد رویشی نیز در تیمار آبیاری پس از 70 میلیمتر تبخیر حاصل شدند و با فزونی و یا کمبود رطوبت کاهش یافتند. در اثر کاهش تراکم ‘ عملکرد دانه درهر بوته افزایش یافت ‘ ولی در واحد سطح کاهش پیداکرد‘ کلیه خصوصیات رشد رویشی و زایشی نیز با افزایش تراکم کاهش یافتند. در رقم مورد بررسی‘ تعداد ساقه های فرعی و اجزاء عملکرد آنهانقش مهمتری را در توجیه عملکرد دانه داشتند . بالاترین راندمان مصرف آب در تیمار آبیاری 70 و فاصله کاشت 10 سانتی متر وکمترین آن در تیمار آبیاری 110 و فاصله کاشت 30 سانتی متر حاصل شد.
1994
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_16006_44f76ed889882f7675404ab849ed11d5.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1373
1
0
تخمین تابع عرضه چغندر قند :مطالعه موردی شهرستان کرج
مجید
کوپاهی
رضا
احمدی
در این مطالعه تابع عرضه چغندرقند در کرج در فاصله زمانی 1354 الی 1369 بررسی شده است. به دلیل ظهور انقلاب اسلامی و شروع جنگ عراق – ایران‘ از متغیرهای مجازی برای تفکیک دوره مطالعه بدو دوره 60-1354 ئ 69-1360 استفاده شده است. یافته های حاصل از این مطالعه نشان می دهد که مهمترین عامل درتغییرات عرضه چغندرقند تغییرات قیمت می باشد. و این امر باعث گردیده است که عرضه چغندرقند دچا ر تغییرات شده و از یک محصول کششن پذیر به یک محصول کشش ناپذیر تبدیل گردد. بنابراین به نظر می رسد در محدوده جغرافیایی کارخانه قند کرج به دلیل تشکیل بازارهای جدید برای سایرمحصولات نقدی درنتیجه رشد سریع جمعیت و سیل شدید مهاجرت‘ اصلاح روش قیمت گذاری کنونی و دادن انعطاف بیشتر به کارخانجات قند نظیر کارخانه قند کرج الزامی می باشد.
1994
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_16007_c6d38260b06c36578380216280118bb8.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1373
1
0
اثر نمک طعام غذا و آب برعملکرد مرغهای تخمگذار
جواد
پوررضا
محمد علی
ادریس
این آزمایش به منظور مطالعه اثر نمک طعام از طریق غذا و آب آشامیدنی بر عملکرد مرغهای تخمگذار انجام گرفت. تعداد 420 قطعه مرغ تخمگذار از دو گروه بومی و لگهورن سفید از سن 36 تا 43 هفتگی مورد استفاده قرار گرفتند . هفت تیمار آزمایشی حاوی مقادیر مختلف نمک که از طریق آب یا غذا تامین می شد. مورد استفاده قرا رگرفتند . افزایش مصرف نمک چه از طریق آب و چه غذا باعث کاهش درمیزان تخمگذاری ‘ بازده تخم مرغ‘ مصرف غذا‘ راندمان تبدیل غذا وکیفیت تخم مرغ (واحدها و Haugh unit) نگردید. افزودن نمک به آب آشامیدنی وزن تخم مرغ را افزایش داد. ضخامت پوسته تخم مرغ در اثر افزایش نمک طعام آب آشامیدنی کاهش یافت . ضریب همبستگی (r=-0/545) بین افزایش نمک طعام وضخامت پوسته معنی دار بود. کاهش یا حذف نمک جیره از کاهش ضخامت پوسته ناشی از مصرف نمک از طریق آب آشامیدنی جلوگیری بعمل نیاورد.
1994
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_16008_a475397f92e57861c92b050ba29da31b.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1373
1
0
بررسی امکان مبارزه بیولوژیکی با بیماری خال سیاه سیب زمینی بوسیله قارچ
Trichoderma pers . ex Fr
محمود
اخوت
دوستمراد
ظفری
علیرضا کریمی
روزبهانی
حیمد
روحانی
1994
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_16009_fa6b7073208521b4ff376657a3ca222d.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1373
1
0
بررسی اقتصاد جایگزینی خرمای مضافتی بجای مرکبات وخرمای کروت در باغات شهرستان بم
احمد
اکبری
محمد
بخشوده
در سالهای اخیر برخی از باغداران شهرستان بم اقدام به جایگزینی خرمای مضافتی بجای سایر واریته های خرما ومرکبات نموده اند. از مهمترین عوامل موثر در این تصمیم گیری بالا بودن قیمت خرمای مضافتی وهمچنین عملکرد بالای آن درمقایسه با انواع دیگر خرما ومرکبات بوده است.
به منظور بررسی اقتصادی جایگزینی فوق اطلاعات و آمار مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه ومصاحبه با 200 باغدار در 35 روستای اطراف شهرستان بم جمع آوری گردید.
با توجه به اینکه اقلام در آمد وهزینه محصولات فوق در سالهای مختلف به وقوع می پیوندد‘ برای تبدیل ارزش اقلام سالهای آتی به حال "ارزش حال هزینه ها "و" ارزش حال در آمدها" مورد استفاده قرار گرفت. در حقیقت pv(Present value) برای اقلام در آمد وهزینه ای سالهای مختلف به تفکیک دریک هکتار محاسبه گردیده است. سپس با بکارگیری تکنیک بودجه بندی جزئی بین ارزش حال مجموع مبا لغی که سود را کاهش می دهد با ارزش حال مبالغی که سود را افزایش می دهد مقایسه بعمل آمد.
طبیق نتایج بدست آمده در اثر تبدیل باغ قدیم به باغ جدید مجموعا 4717942 ریال درهر هکتار به سود باغدار اضافه می گردد. و بنابراین به نظر می رسد تصمیم فوق توسط باغداران منطقه از نظر اقتصادی توجیه پذیر است.
1994
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_16010_edf732e39df55fb7991cc18cec680e85.pdf
مجله علوم کشاورزی ایران
1373
1
0
تاثیر درجه حرارتهای مختلف انبار روی برخی خصوصیات کمی و کیفی چهارقم انار منطقه ساوه
محمد علی عسگری
سرچشمه
محمد
شاهدی
یکی از مسایل ومشکلات میوه انار در ایران نگهداری وعرضه نامناسب آن می باشد. از عوامل مهمی که در امر نگهداری میوه انار د رانبار نقش اساسی دارد و ضروری است در مورد آنها تحقیق و بررسی شود. نوع رقم ‘ درجه حرارت انبار و رابطه این دو با یکدیگر است.
مطالعه حاضر در سالهای 69-1368 جهت بررسی اثر دما بر روی برخی خواص انبارداری چهار رقم از انارهای منطقه ساوه شامل ملس ترش ‘ ساوه هندس ‘ شیرین پاییز (یزدی) و پوست سفید ترش (یزدی ) که بیشترین سطح زیرکشت را در منطقه دارا بوده و درمحل به عنوان ارقام مناسب برای نگهداری شناخته شده اند. انجام شده و درجات مختلف برودت در ارتباط با افزایش دوره نگهداری انار در سردخانه ومقایسه آن با انبارداری معمولی مورد بررسی قرا رگرفته است.
با توجه به نتایج بدست آمده در مورد صفات مورد اندازه گیری در کلیه مراحل آزمایش و در تجزیه مرکب می توان نتیجه گیری کرد که رقم ملس ترش در مجموع از بقیه ارقام مناسب تر بوده و جهت نگهداری در انبار برای مدت طولانی (6 ماه) توصیه می گردد. این رقم در پایان دوره نگهداری از لحاظ کیفی وضعیت ظاهری و بازار پسندی میوه های و دانه ها ‘شدت آلودگی ومیزان پوسیدگی ‘ کیفیت خوراکی وهمچنین میزان درصد کاهش وزن میوه ‘ شدت رنگ عصاره وغیره از بقیه ارقام وضع مطلوبتری داشته است.
برودت 1+ درجه سانتیگراد برای نگهداری انار در مقایسه با سایر درجات نگهداری مناسب تر بوده است. وضعیت ظاهری و بازار پسندی میوه ها و دانه ها ‘ شدت آلودگی و درصد نهائی پوسیدگی ‘ کیفیت خوراکی ‘ درصد کاهش وزن میوه وغیره در برودت 1+ سردخانه در مقایسه سایر درجات نگهداری از وضعیت مطلوبتری برخوردار بوده است. نگهداری انار در این درجه حرارت به دلیل محدود بودن فعالیت میکروارگانیسم ها (بخصوص قارچها) نیازی به ضدعفونی کردن میوه ها نبوده و از این بابت مشکلی در نگهداری آن نخواهیم داشت.
همچنین میزان کاهش وزن میوه ها در پایان دوره نگهداری در سردخانه1+ درجه سانتیگراد برابر 8/18 درصد بوده که مقایسه با انبار معمولی با کاهش وزن 37/30 درصد ‘ کمترین افت محصول را داشته است که این امر از نظر اقتصادی نیز قابل توجه می باشد.
صدمات ناشی از سرما بر روی پوست و دانه میوه ها تا مدت 5/4 ماه نگهداری در هیچکدام از تیمارها مشاهده نگردید . این عوارض در پایان دوره نگهدار ی(پس از 6 ماه نگهداری در سردخانه) به صورت خفیف در بعضی از نمونه ها در تیمارهای درجات حرارت پائین ملاحظه شد.
طول مدت انبار داری بر روی صفات کاهش وزن‘ وزن صد دانه‘ PH ‘ اسیدیته قابل تیتراسیون و شاخص طعم دانه ها در سطح 1% اثر معنی دار داشته است. اثر متقابل دما با طول دوره انبارداری بر روی درصد کاهش وزن میوه ها وزن صد دانه ‘ قند‘ ماده خشک عصاره و PH از نظر آماری معنی دار گردیده است.
1994
05
22
https://jijas.ut.ac.ir/article_16011_58571b828026564679d0b4e1ab0c5c0d.pdf