پرديس کشاورزي و منابع طبيعي دانشگاه تهران
مجله علوم کشاورزی ایران
3و4
0
1991
03
21
-
همبستگی های فنوتیپی و ژنوتیپی درصد پروتئین دانه با چند صفت دیگر در گندم پائیزه
(Triticum aestivum L.)
16255
FA
عبدالحمید
رضائی
بهجت اله منزوی کرباسی
راوری
Journal Article
1970
01
01
The analyses of variance and covariance were used to calculate the phenotypic arx genotypic correlations between protein percentage, grain yield, protein yield and nitrogen harvest index among 36 genotypes (8 parents and their 28 F11s crosses) of wheat. All correlation coefficients, except correlations between protein percentage and other traits, were positive and statistically significant. According to the results obtained, it seems possible to improve the protein of wheat through selection for protein yield and nitrogen harvest index. Selection for these two traits will result in protein improvment through the increase of yield and partitioning effeciency of nitrogen between grain and straw, respectively. Therefore, these two traits can be considered as a type of selection indecies in breeding programmes.
از تجزیه های واریانسی وکوواریانسی برای تعیین ضرائب همبستگی فنوتیپی و ژنوتیپی بین درصد پروتئین دانه‘ عملکرد دانه‘ عملکرد پروتئین وشاخص برداشت ازت در 36 ژنوتیپ گندم (متشکل از 8 واحد و 28 دورگ F1 حاصل ازتلاقی آنها) استفاده شد. ژنوتیپها در گلخانه و به صورت طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار ارزیابی شدند. کلیه ضرائب همبستگی بجز همبستگی های درصد پروتئین دانه با سایر صفات مثبت و از نظر آماری معنی دار بودند. طبق نتایج حاصل به نظر می رسد که می توان از طریق انتخاب برای عملکرد پروتئین دانه و شاخص برداشت ازت که نوعی شاخص تلقی می گردند برای افزایش پروتئین در گندم استفاده نمود. انتخاب برا ی عملکرد پروتئین دانه و شاخص برداشت ازت به ترتیب از طریق افزایش عملکرد وبهبود راندمان تخصیص ازت بین دانه و کاه منجربه بهبود وضعیت پروتئین می شوند. بنابراین می توان از این دو صفت به عنوان نوعی شاخص انتخاب در برنامه های به نژادی استفاده نمود.
https://jijas.ut.ac.ir/article_16255_a8c3d8c286c4aa69fe5438c7ad029661.pdf
پرديس کشاورزي و منابع طبيعي دانشگاه تهران
مجله علوم کشاورزی ایران
3و4
0
1991
03
21
-
اثر کمبود آب روی عملکرد دانه ذرت و تعیین نتایج تابع تولید آن
16256
FA
محمد
افلاطونی
Journal Article
1970
01
01
به منظور بررسی واکنش ذرت دانه ای در برابر کمبود آب درخاک‘ در سال 1977 آزمایشی روی یک خاک شنی لومی درمنطقه اوکس ‘ایالت داکوتای شمالی آمریکا انجام شد. در این آزمایش 8 تیمار آبیاری درسه تکرار بکار رفت. در این تیمارها بطور کلی تنش های ملایم‘ متوسط و شدید در مراحل مختلف رویشی‘ زایشی و دانه بندی اعمال گردیدوعملکرد نهائی دانه اندازه گیری شد. به منظور محاسبه کمبود رطوبت ناحیه ریشه ‘ پارامترهای آب وهوایی و ضریب گیاهی ذرت در تمام فصل رشد مورد استفاده قرار گرفت.
رابطه عملکرد نسبی وتبخیر وتعرق نسبی (تابع تولید) درمرحله 12 برگی تا دانه بندی و درکل فصل رشد بدست آمد. بطور خلاصه در این آزمایش نتایج زیر حاصل گردید:
الف- 10 درصدکاهش تبخیر وتعرق واقعی در دوره کاشت تا 12 برگی فقط 6 درصد عملکرد نهائی را کاهش داد در حالیکه همین مقدار کاهش در تبخیر و تعرق واقعی درمرحله 12 برگی تا دانه بندی باعث 27 درصد کاهش درعملکرد نهائی شد.
ب – کمبود رطوبت معادل 80 تا 90 درصد (تیمارT5) ‘ دردوره رویشی نسبت به مراحل دیگر پر بازده ترین (43/3 کیلوگرم برمتر مکعب آب) تیمار آبیاری بود.
ج- با توجه به تابع تولید بدست آمده بازار یک درصد کاهش تبخیر وتعرق واقعی در دوره رویشی ‘ 6/1 درصد کاهش عملکرد مشاهده شد. در حالیکه همین مقدار کاهش در تبخیر و تعرق واقعی در دوره 12 برگی تا دانه بندی ‘ 3در صد کاهش عملکرد نهائی به دنبال داشت.
https://jijas.ut.ac.ir/article_16256_6e27091bd3baa1312ce2a35a23ca5537.pdf
پرديس کشاورزي و منابع طبيعي دانشگاه تهران
مجله علوم کشاورزی ایران
3و4
0
1991
03
21
-
هزینه های پراکندگی اراضی کشاورزی در استان فارس
16257
FA
محمد
بخشوده
بهاءالدین
نجفی
Journal Article
1970
01
01
To study problems caused by land fragmentation in Fars province of Iran, 53 villages were selected and a random sample of 250 farmers was interviewed. After data collection, farmers were classified in terms of number of land parcels and cultivated area into four groups. Then, the effects of land fragmentation on variables such as labor, cost of water use, cost of machinary and transportation cost were determined and their differences among groups were tested statistically. The results of the study revealed that the costs of using these inputs were increased in proportion to increase in the degree of land fragmentation. Increase in cost due to land fragmentation implies that a land consolidation program must be initiated and financed by the government to increase farmers’ efficiency.
Study of Some Costs of Land Fragmentation in Fars Province,.
https://jijas.ut.ac.ir/article_16257_af9e2e41fdd1c175b519ec6bae54c1ca.pdf
پرديس کشاورزي و منابع طبيعي دانشگاه تهران
مجله علوم کشاورزی ایران
3و4
0
1991
03
21
-
اثر تیمارهای مختلف شیمیایی بذر بر مقاومت به شوری هوهو یا در مرحله جوانه زنی
16258
FA
یوسف رسول
زادگان
Journal Article
1970
01
01
In many crop plants, pre-treatment of seeds with different chemicals results in an increase in seed germination under saline conditions. For this purpose, the potential use of gibberellic acid (GA), kinetin(K), GA+K mixture,Ixjtasiumcyaxijde (KQJ), potasium phosphate (KH2PO4), and Hoagland’s solution in increasing germinaiton of Jojoba seeds [Simmondsia chinensis (Link) Sch.] was studied. For each treatment, 50 seeds after being disinfected with 0.5% sodium hypochl(ride solution, were soaked in graded solutions of GA,K,GA+K, KCN,KH,PO4 at 0,10,20,50,100, and 200 PPm and of Hoagland’s solution at 0, 1/2 and full strength for 12 hours. Seeds were then placed in petri—dishes and were exposed to 0, -0.4, —0.8, —1.2, and -1.6 MPa salinity induced by NaCl, CaCl2, and NaCl+CaCl2. The dishes were held at 29± 0.5°C and 60% relative humidity in a germinator. Results obtained from this experiment indicated that pre-treatment of Jojoba seeds with GA,K, and GA+K was effective in increasing germination under medium and low saline conditions. Use of GA at 20 PPm alleviated the inhibitory effects of NaCl and CaCl2 at —0.4 and —0.8 MPa. But at higher salinity levels, none of the GA concentrations were effective. In case of soaking seeds in K solutions, higher levels of K was necessary in order to obtain seed germination at higher salinity levels. Treating Jojoba seeds with CA+K was also effective in increasing germination under NaCl salinity of —0.8 MPa. However, at -1.2 and -1.6 MPa, germinatidn was not increased. Soaking seeds in different concentrations of KCN, KH2PO4 and Hoagland’s solution did not show any significant increase in germination.
خیساندن قبل از کاشت بذر بسیاری از گیاهان زراعی در محلول ترکیبات مختلف شیمیایی سبب افزایش جوانه زنی در شرایط شور می گردد. بدین منظور‘ امکان بالقوه استفاده از اسید جیبرالیک (GA) ‘ کینتین (k) .مخلوط اسید جیبرالیک با کینتین (GA+K) ‘ سیانور پتاسیم (KCN) ‘ فسفات پتاسیم (KH2PO4) و محلول غذایی هوگلند جهت افزایش جوانه زنی بذر هوهو با [sch Simmondsia chinensis (Link)]
در شرایط شور مورد مطالعه قرار گرفت. برای هر تیمار50 عدد بذر پس از ضدعفونی با محلول هیپوکرورسدیم 5/0 درصد‘ به مدت 12 ساعت در محلولهای 0‘10‘20‘50‘100 و 200 قسمت در میلیون KH2PO4,KCN, GA+K,K,GA ومحلول غذایی هوگلند با غلظت 0‘½و 1 خیسانده شده و سپس در داخل ظروف پتری در معرض مقادیر 0‘4/0-‘8/0-‘ 2/1- و 6/1- مگاپاسکال شوری ناشی از کلرور سدیم‘ کلرور سدیم‘ کلرور کلسیم ومخلوط کلرور سدیم وکلرور کلسیم دردرجه حرارت Cْ5/0 ±5/29 در داخل ژرمیناتور قرار داده شدند تا جوانه بزنند. نتایج حاصل از این آزمایشات نشان داد که خیساندن قبل ا ز کاشت بذر هوهو با در محلول K,GA و GA+K در افزایش درصد جوانه زنی در شرایط شوری متوسط و پایین موثر بود. استفاده از GA با غلظت 20 قسمت در میلیون اثرات شوری ناشی از کلرور سدیم و کلرور کلسیم را در سطح 4/0- و 8/0- مگاپاسکال کاهش داد . ولی در سطوح شوری بالاتر ‘ هیچیک از غلظتهای بکاربرده شده GA موثر واقع نگردید. در صورت خیساندن قبل از کاشت بذور در محلول K‘ به غلظت های بالاتری از K به غلظت های بالاتری از K نیاز بود تا جوانه زنی در معرض مقادیر بالاتر شوری بهبود یابد. تیمار بذور هوهو با توسط GA+K نیز منجر به افزایش معنی دار جوانه زنی در شوری -8/0 مگاپاسکال ناشی از کلرور سدیم گردید. ولی در مقادیر شوری 2/1- و 6/1 مگاپاسکال‘ جوانه زنی افزایش نیافت . خیساندن قبل از کاشت بذور هوهو با در غلظتهای مختلف KH2PO4,KCN ومحلول غذایی هوگلند اثر معنی داری در افزایش جوانه زنی نشان نداد.
https://jijas.ut.ac.ir/article_16258_f9036bd906d608abb9e6f97525cf933f.pdf
پرديس کشاورزي و منابع طبيعي دانشگاه تهران
مجله علوم کشاورزی ایران
3و4
0
1991
03
21
-
بررسی تنوع جغرافیایی و ژنتیکی در ارقام عدس (lens culinaris Medic.)
16259
FA
سید علی
پیغمبری
بهمن یزدی
صمدی
عباسعلی
زالی
Journal Article
1970
01
01
This study was conducted to investigate the geographical and genetic diversity of lentil varieties (Lentil culinaris Medic.) available in the Pulse Crops Gene Bank, College of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran.
There were 760 lentil lines and varieties in the Gene Bank Collection and each was planted on a five meter row, with 0.5m spacing between rows. The lines had been collected from 28 Iranian localities and 24 foreign countries. One hundred seeds of each line were planted in every row on 10, 11 and 12 April, 1988.
In this study variety Ziba (33—071-10450 Acc. No.) was planted after every 10 rows as check. The characters evaluated were as follows:
1 - Time from planting to 50% flowering in days.
2 - Time from planting to 90% maturity in days.
3 - Plant height in Cm.
4 - Harvest index (%).
5 - 100-seed weight in gram.
6 - Number of seeds per pod.
7 - Number of pods per plant.
8 - Seed yield per plot in gram.
The one way analysis of variance with unequal samples was applied to the data obtained for each trait. Means and ranges for all characters were measured.
The different genotypes of Iranian and foreign countries with different geograpical origin as well as the 34 genotypes selected randomly from them were classified in nine groups through cluster analysis.
The analysis of variance showed that there were significant differences between the characters studied at the 1% level of probability.
In this study the geographical area of Iran cities and other countries which are having similar climatical conditions were specified in one cluster.
The genotypes from different geographical regions were grouped in the same cluster. It means that, the geographical variation and the genetic variation are not related with each other.
درسال 1367 به منظور تعیین تنوع جغرافیایی و ژنتیکی ارقام عدس موجود در کلکسیون بانک ژن حبوبات دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران تعداد 760 رقم و لاین مربوط به 28 شهر ایران و 24 کشور مختلف جهان همراه با رقم زیبا به عنوان شاهد مورد مطالعه قرار گرفت. صفات مورد بررسی عبارت بودند از طول دوره کاشت تا 50% گلدهی و 90% رسیدن به روز ‘ ارتفاع گیاه به سانتیمتر ‘ شاخص برداشت بر حسب درصد ‘ وزن 100 دانه به گرم ‘ تعداد غلاف در هر گیاه‘ تعداد دانه درهر غلاف وعملکرد دانه برحسب گرم در 2 متر مربع.
https://jijas.ut.ac.ir/article_16259_7dbb938ebf95ec2ceac8856acd1bd4a3.pdf
پرديس کشاورزي و منابع طبيعي دانشگاه تهران
مجله علوم کشاورزی ایران
3و4
0
1991
03
21
-
استفاده از ملاس چغندرقند درتغذیه جوجه ها ی گوشتی
16260
FA
سید رضا میرائی
آشتیانی
محمود
شیوازاد
علی
نیکخواه
Journal Article
1970
01
01
In order to evaluate the use of beet molasses in broiler nutrition an experiments were conducted.
In this experiment the ratios of 0,2,4,6,8,10,12 and 11 percent of beet molasses from •‘Neyshaboor sugar factory” were mixed in eignt isoenergetic (2900 Kcal/kg) diets, for starter and grower phases. These diets were fed to 192 one week old male chickens. The statistical design of this experiment was CRD with 8 treatments, three replications for each treatment and 8 Chicks used per experimental unit. Body weight, feed consumption, water consumption and excreta moisture content were measured weekly. The first three measurments and also calculated feed conversion ratio were not statistcrly different among treatments. But the differences in excreta moisture content and calculated cost of feed consumed per Kilogram of body weight was highly significant (P<0.01). Also in this experiment the effect of diets on Liver and gallbladder weights were not differnt significantly
The results obtained under these condition suggest that beet molasses can be used in broiler ration up to 6 percent. The use of more than 6 percent is not feasible and economically is not recommended. Litter moisture content may causes some troubles also.
https://jijas.ut.ac.ir/article_16260_db4946a96864e9a43f9b5b7f622ab20e.pdf