مدلهای تجربی پیش بینی کننده تأثیر عوامل محیطی برروی پتانسیل آب برگ لیمو شیرین

نویسندگان

چکیده

اثر عوامل محیطی مختلف از جمله پتانسیل آب خاک (s?‘ کیلو پاسکال) ‘ کمبود فشار بخار (VDP‘ کیلو پاسکال) ‘ اختلاف دمای پوشش سبز وهوا (Tc-Ta‘ سانتیگراد) بر روی پتانسیل آب برگ (1s?‘مگاپاسکال) لیموشیرین با آبیاری قطره ای بررسی گردید. پتانسیل آب برگ حساسیت زیادی نسبت به پتانسیل آب خاک به علت تغییرات کم رطوبت خاک در دوره کوتاه آبیاری نشان نداد. حال آنکه پتانسیل آب برگ نسبت به کمبود فشار بخار که یکی ازعوامل موثر درتعرق و از دست دادن آب گیاه می باشد‘ حساسیت زیادی را نشان داد . رابطه بین پتانسیل آب برگ و پتانسیل آب خاک به صورت خطی با ضریب همبستگی (r) 503/0 بوده ( 822/0=s? 084/0= s?) در حالی که رابطه بین پتانسیل آب برگ و کمبود فشار بخار به صورت معادله درجه دوم (161/0+(VPD)726/0-2(VPD) 0706/0= 1?) با ضریب همبستگی 789/0 بدست آمد. بین پتانسیل آب برگ واختلاف دمای پوشش سبز وهوا معادله درجه دوم (8/9+ 1? 53/11+2 1?187/2 = (Tc-Ta) با ضریب همبستگی 593/0 حاصل شد درحالی که رابطه خطی چند متغیره بین پتانسیل آب برگ ‘ کمبود فشار بخار‘ اختلاف دمای پوشش سبز وهوا و پتانسیل آب خاک با ضریب همبستگی 837/0 بدست آمد (36/0-(Tc-Ta)075/0-(VPD) 262/0- s? 036/0 =1?)). بین نمایه تنش آبی گیاه (CWSI) و پتانسیل آب برگ رابطه خطی با ضریب همبستگی 46/0 حاصل شد. (425/1- (CWSI) 614/1-=1?) وزمانی که متغیر کمبود فشار بخار نیز درمدل وارد گردید‘ ضریب همبستگی به 801/0 افزایش یافت (86/0- (VPD)141/0-(CWSI) 35/1-=1?)