اثر مقادیر مختلف آب وکود شیمیایی در میزان محصول وسایر صفات زراعتی سوژا

نویسندگان

چکیده

اثر هفت تیمارآبیاری وکودهای ازته وفسفره روی مقدار محصول و چند صفت مهم زراعتی سوژا مورد مطالعه قرار گرفت. تیمارهای آبیاری شامل W1 تا Wy بود. W1 و W2 هر کدام 6 مرتبه آبیاری ‘ W3 شامل 7 مرتبه آبیاری‘ W4 و W5 هر یک هشت آبیاری‘ W6 هفت آبیاری و W7 دوازده آبیاری بود. مقادیر کود ازته مصرفی عبارت بود از n0=0 و n1=100 کیلوگرم ازت در هکتار و سطوح کود فسفره شامل P0=0 و P1=100 کیلوگرم P2O5 درهکتار بود که هنگام کشت به زمین داده شد. آزمایش در طرح کرتهای دوبار خرد شده که در آن عامل آبیاری در کرتهای اصلی ‘ ازت در کرتچه ها و فسفر در کرتچه های خرد شده قرار داده شده بود انجام گرفت. رقم کلاوک 63 در این آزمایش بکار رفت . اندازه گیری مقدار آب در مزرعه بوسیله دو عدد پارشال فلوم سه اینچی انجام شد. مقدار آب مصرفی در تیمارهای مختلف برحسب لیتر در 30 متر مربع به شرح زیر بود.
W1=137154 و W2=105281 و W3=151089
W4=214869 و W5=193599 و W6=147791
W7=424625
از این آزمایش نتایج زیر بدست آمد: 1) بازیاد شدن مقدار آب مصرفی بیشتر صفات اندازه گیری مانند تعداد غده در ریشه ‘ ارتفاع بوته‘ تعداد دانه در غلاف‘ عملکرد‘ درصد روغن در واحد آزمایشی ‘ مقدار پروتئین در واحد آزمایشی و طول ریشه افزایش یافته است. 2) بنظر می رسد که آب زیاد سبب کم شدن درصد پروتئین شده است.
3) دادن ازت به خاک سبب کاهش تعداد غده ریشه و درصد روغن شده ولی برعکس ارتفاع بوته و درصد پروتئین را افزایش داده است. 4) فسفرموجب افزایش تعداد دانه در غلاف و درصد روغن گردیده است. 5) بین آبیاری و ازت اثر متقابلی برای صفات تاریخ گل – ارتفاع و درصد روغن مشاهده شد. 6) اثر متقابل سه عاملی (فسفر *ازت* آبیاری) فقط برای درصد روغن معنی دار بود.