اثر تیمارهای مختلف شیمیایی بذر بر مقاومت به شوری هوهو یا در مرحله جوانه زنی

نویسنده

چکیده

خیساندن قبل از کاشت بذر بسیاری از گیاهان زراعی در محلول ترکیبات مختلف شیمیایی سبب افزایش جوانه زنی در شرایط شور می گردد. بدین منظور‘ امکان بالقوه استفاده از اسید جیبرالیک (GA) ‘ کینتین (k) .مخلوط اسید جیبرالیک با کینتین (GA+K) ‘ سیانور پتاسیم (KCN) ‘ فسفات پتاسیم (KH2PO4) و محلول غذایی هوگلند جهت افزایش جوانه زنی بذر هوهو با [sch Simmondsia chinensis (Link)]
در شرایط شور مورد مطالعه قرار گرفت. برای هر تیمار50 عدد بذر پس از ضدعفونی با محلول هیپوکرورسدیم 5/0 درصد‘ به مدت 12 ساعت در محلولهای 0‘10‘20‘50‘100 و 200 قسمت در میلیون KH2PO4,KCN, GA+K,K,GA ومحلول غذایی هوگلند با غلظت 0‘½و 1 خیسانده شده و سپس در داخل ظروف پتری در معرض مقادیر 0‘4/0-‘8/0-‘ 2/1- و 6/1- مگاپاسکال شوری ناشی از کلرور سدیم‘ کلرور سدیم‘ کلرور کلسیم ومخلوط کلرور سدیم وکلرور کلسیم دردرجه حرارت Cْ5/0 ±5/29 در داخل ژرمیناتور قرار داده شدند تا جوانه بزنند. نتایج حاصل از این آزمایشات نشان داد که خیساندن قبل ا ز کاشت بذر هوهو با در محلول K,GA و GA+K در افزایش درصد جوانه زنی در شرایط شوری متوسط و پایین موثر بود. استفاده از GA با غلظت 20 قسمت در میلیون اثرات شوری ناشی از کلرور سدیم و کلرور کلسیم را در سطح 4/0- و 8/0- مگاپاسکال کاهش داد . ولی در سطوح شوری بالاتر ‘ هیچیک از غلظتهای بکاربرده شده GA موثر واقع نگردید. در صورت خیساندن قبل از کاشت بذور در محلول K‘ به غلظت های بالاتری از K به غلظت های بالاتری از K نیاز بود تا جوانه زنی در معرض مقادیر بالاتر شوری بهبود یابد. تیمار بذور هوهو با توسط GA+K نیز منجر به افزایش معنی دار جوانه زنی در شوری -8/0 مگاپاسکال ناشی از کلرور سدیم گردید. ولی در مقادیر شوری 2/1- و 6/1 مگاپاسکال‘ جوانه زنی افزایش نیافت . خیساندن قبل از کاشت بذور هوهو با در غلظتهای مختلف KH2PO4,KCN ومحلول غذایی هوگلند اثر معنی داری در افزایش جوانه زنی نشان نداد.