تأثیر باکتری‌ Bacillus thuringiensis var. tenebrionis روی‌ سنین‌ مختلف‌ لاروی‌ سوسک‌ کلرادوی ‌سیب‌زمینی(Col. chry hrysomelidae) ‌ Leptinotarsa decemlineata (Say) نقش‌ سینرژیست‌ حنا درافزایش‌ کارایی‌ آن‌

نویسندگان

چکیده

در این‌ تحقیق‌ حساسیت‌ سنین‌ مختلف‌ لاروی‌ سوسک‌ کلرادوی‌ سیب‌زمینی‌ به‌ باکتری
var.tenebrionis.‌ B. thuringiensis به‌ تنهایی‌ و در اختلاط با پودر حنا مورد بررسی‌ قرار گرفت‌. بدین‌ منظور حشره‌ در آزمایشگاه،‌ در روی‌ بوته‌های‌ سیب‌زمینی‌ کاشته‌ شده‌ در گلدان‌ پرورش‌ داده‌ شد. سنین‌ لاروی‌ مورد نظر را با استفاده‌ از اندازه‌گیری‌ عرض‌ کپسول‌ سر جدا نموده‌ و در آزمایشها به‌ کار برده‌ شدند .زیست‌سنجی‌ با غلظت‌های‌ مختلف‌ فرمولاسیون‌ تجارتی‌ B. thuringiensis با عنوان"‌ " NOVODOR FC روی لاروهای‌سنین‌ اول‌، دوم‌، سوم‌ و چهارم‌ صورت‌ گرفت‌ و مقادیر LC50سنین‌ لاروی‌ مذکور به‌ ترتیب ‌539/261، 696/586، 521/1585 و 131/4093 قسمت در میلیون ‌ تخمین‌ زده‌ شد. به‌ منظور ارزیابی‌ نقش‌ سینرژیستی‌ پودر حنا روی‌B. thuringiensis، غلظت‌های‌ معینی‌ از حنا را با غلظت‌ معینی‌ از باکتری‌ (500 قسمت در میلیون‌( مخلوط و درقالب‌ طرح‌ کرت‌های‌ کاملا تصادفی‌ روی‌ مرحله‌ سن‌ سوم‌ لاروی‌ به‌ کار برده‌ شد. نتایج‌ حاصله‌ نشان‌ دادکه‌پودرحناخاصیت‌سینرژیستی‌بالایی‌در افزایش‌ کارایی‌ باکتری‌ دارد. به‌ طوری ‌که‌ مخلوط B. thuringiensis با غلظت500 قسمت در میلیون ‌ و پودر حنا با غلظت‌ 5000 قسمت در میلیون ‌ بعد از 6 روز، 5/72 درصد تلفات‌ ایجاد نمود در صورتی‌ که‌ باکتری‌ و حنا هر کدام‌ به‌ تنهایی‌ به‌ ترتیب‌ 5/17و 5/2 درصد تلفات‌ ایجاد کردند.

کلیدواژه‌ها